Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Orifruit

Tot juni nog vers geplukte sinaasappelen uit Alicante

In alle Spaanse citrusgebieden is men het erover eens dat het traag gaat op de sinaasappelmarkt. Een recent rapport van het Valenciaanse ministerie van Landbouw wijst erop dat de afzet van de late rassen Valencia Late en Valencia Barberina/Midknight beperkt is. "De prijzen zijn ook iets gedaald aangezien handelaren niet veel interesse tonen vanwege de lage consumentenvraag en ook omdat de Europese markt overspoeld is met sinaasappelen uit Egypte", zegt Jesús Pardines, manager van Orifruit.

De cijfers laten er geen twijfel over bestaan dat de import uit voornamelijk Egypte is toegenomen in de EU. In de eerste twee maanden van 2024 was Spanje een van de landen die de import uit Egypte fors had opgeschaald ten opzichte van dezelfde periode van vorig seizoen, namelijk veertien keer meer. In maart lijkt die trend evenwel gekeerd te zijn. Er is minder ingevoerd dan in februari en ook minder dan in maart 2023.

"Op dit moment zijn de kleine maten de meest gevraagde, vermoedelijk omdat Egypte momenteel minder kleine maten verzendt", zegt Jesús. "Tot voor kort waren de grotere maten evenwel populair. We zien ook dat er een beetje meer vraag is naar sinaasappelen voor sap, misschien omdat met de warmere dagen de consumptie van sinaasappelsap toeneemt."

"Tot ongeveer 15 december was er een zeer goede vraag naar Navelina's, omdat er een tekort aan fruit was. In elk seizoensbegin zoekt men naar fruit dat sap heeft en van goede kwaliteit en goede kleur is. Maar toen kwam Egypte en verdreef het ons van de markt. Zelfs in de verwerkende industrie."

"Door de grote hoeveelheden importfruit is de prijs die de sapindustrie betaalde in korte tijd hard gedaald", vervolgt hij. "Van 35 naar 20 cent per kilo op dit moment. Bij citroenen is het nog erger, maar om een andere reden. In het beste geval betaalt de verwerkende industrie daar 1 cent per kilo."

"Wij leveren gelukkig niet in bulk. We werken met kleine kwaliteitsmerken en zo kunnen we redelijk goed standhouden dankzij een constante vraag. Onze belangrijkste markten zijn Duitsland, Frankrijk, Engeland en Polen."

Tot en met juni vers en kwalitatief hoogwaardig fruit
Terwijl de telersprijzen in Spanje midden december hoger waren dan in eender welk seizoen van de voorbije tien jaar, doken ze in de eerste week van april voor het eerst in het seizoen onder het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van Spaanse ministerie van Landbouw. De druk van het aanbod van Egyptische sinaasappelen was te groot, die volgens gegevens van de Europese Commissie tot en met februari tegen een gemiddelde prijs van 57 cent per kilo de Europese markt binnenkwamen. Voor die prijs kan geen fruit uit de opslag in Spanje worden verkregen.

"Desondanks gaat het Spaanse seizoen nog door. Over ongeveer twee weken gaan de late rassen Valencia, Powel en Chislett hun laatste fase in en momenteel beginnen we met Valencia Late, zodat we tot en met juni vers en kwalitatief hoogwaardig fruit beschikbaar zullen hebben, vers geplukt van de boom. In Spanje hebben we het beste fruit op de markt qua kwaliteit en voedselveiligheid en de Europese markt waardeert de Spaanse sinaasappel zeer. Het probleem is dat men er niet voor wil betalen", besluit Jesús.

Voor meer informatie:
Orifruit
Camino de Enmedio 4
03311 El Arenal - Orihuela (Alicante) – Spanje
Tel: +34 605 664 338
orifruit@orifruit.com
http://orifruit.com

Publicatiedatum: