Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ongewone start Zuid-Afrikaans citrusseizoen"

Het nieuwe Zuid-Afrikaanse citrusseizoen komt langzaam op gang, maar op een ietwat ongewone manier. Telers hebben moeite om grip te krijgen op de maatsortering na het warme weer tijdens het groeiseizoen eind vorig jaar. "Echter, met wat regenval in het vooruitzicht kan de situatie voor de maatvoering ten goede omslaan", zegt Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers' Association (CGA).

"Er is veel onzekerheid omdat het heel warm is geweest in november en december. Echter, als er een beetje regen valt, kan de situatie veranderen. Maar als het fruit over het algemeen één maat kleiner is dan normaal, kunnen de telers 10% van hun opbrengst verliezen. Dat is niet weinig."


Een citrusboomgaard in Zuid-Afrika (foto: Lucentlands)

Hij zegt dat de eerste oogstraming al is gepubliceerd en dat de ramingen van CGA in het verleden meestal nauwkeurig waren. "Maar er zijn nog veel onzekerheden. Op basis van de informatie uit het pakstation zullen we eind april al iets meer weten. Eind mei zullen we er dan al een goed zicht op hebben. Het verpakken begon pas goed na Pasen. Begin dit jaar begonnen we met de citroenen en we hebben nu al ruim drie miljoen kartons verpakt. Ondertussen verpakken we ook grapefruit en daarna gaan we over op Satsuma's en clementines, vervolgens Navels en ten slotte Valencia's."

Nog steeds logistieke uitdagingen
De logistieke uitdagingen in de Zuid-Afrikaanse havens blijven bestaan. Er is een sprankje hoop met de nieuwe CEO van Transnet, Michelle Phillips, en haar team. Er komt deelname van de private sector om de overheid een handje toe te steken, maar het zal wat vertraging oplopen door gerechtelijke acties. "Maar we hebben alle vertrouwen in Michelle Phillips en haar team. Met de juiste ondersteuning en financiering zou er verbetering in de havenwerking moeten komen. Het is echt belangrijk om hier bovenop te zitten met Mitchell Brook van de CGA die dagelijks met Transnet belt."

Uitbreiding markttoegang
De markt in Vietnam is net op tijd geopend voor het nieuwe seizoen. Chadwick zegt dat de volumes in eerste instantie niet groot zullen zijn. "We hebben net Vietnam gekregen. De volumes zijn omvangrijk, maar ze zullen groeien naarmate ons netwerk verbetert en exporteurs kanalen opzetten. Ook India is cruciaal voor ons. Hoewel we geen in-transit koudebehandeling mogen doen, zien we daar veel kansen liggen door het goede werk van ons ministerie van Landbouw en de PPECB, de controledienst voor export van bederfelijke producten. In de VS hebben we alleen toegang voor citrus uit de West-Kaap en de Noord-Kaap. We hopen dat de rest van de teeltgebieden ook toegang krijgt. Japan staat alleen clementines toe. Ze laten ons niet toe om onze latere mandarijnen te exporteren, hoewel de opbrengst nu echt toeneemt. Ons doel is de bestaande markttoegang daar verbeteren."

De belangrijkste boodschap van de CGA is dat er voldoende fruit zal zijn om alle markten te bevoorraden. "Het lijkt een jaar van goede kwaliteit te worden. We moeten nog zien hoe de maten zich zullen ontwikkelen, maar we verwachten beterschap. We zullen nauw samenwerken met logistieke dienstverleners om tijdige levering op de verschillende bestemmingen te garanderen. We zullen ervoor zorgen dat we voldoen aan de fytosanitaire regelgevingen zelfs waar we het er niet mee eens zijn", besluit Chadwick.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick
Citrus Growers' Association
[email protected]

Publicatiedatum: