Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mandarijnen

De tweede helft van het citrusseizoen op het noordelijk halfrond nadert zijn einde, met de Orri Jaffa-variëteit die in veel markten de hoogste prijzen aantrekt. Israël meldt gunstige weersomstandigheden die de kwaliteit van de oogst ten goede zijn gekomen, ondanks uitdagingen met betrekking tot het vinden van oogstmedewerkers. In de Italiaanse groothandelsmarkten zijn late Siciliaanse mandarijnen, Spaanse en Italiaanse Hernandina-clementines, evenals Turkse en Spaanse Nadorcott en Spaanse Tango beschikbaar. De prijzen voor de Israëlische Orri liggen boven de €3/kg. In Griekenland is er een goede vraag, maar beperkte variëteitsdiversiteit in vergelijking met andere landen. In Frankrijk worden voornamelijk Spaanse Tango Gold, Nadorcott, Orri en Murcot verkocht, met enige vertraging door stakingen en regen in Zuid-Spanje en Portugal. Nederlandse importeurs adviseren om het aanbod van mandarijnen te matigen om de verkoop te stimuleren, terwijl Duitsland een overaanbod ziet en handelaren de prijzen verlagen. In Spanje worden lagere prijzen opgemerkt voor hybride mandarijnen, waaronder de Orri, die dit jaar een daling van 29,7% in de gemiddelde prijs ten opzichte van vorig seizoen heeft gezien. In de VS blijft de vraag hoog, maar regen heeft complicaties veroorzaakt voor Californische telers, wat kan leiden tot een vroeg einde van het mandarijnenseizoen.

Op het zuidelijk halfrond bereiden producenten zich voor op de komende citrusoogst, die naar verwachting rond half maart van start gaat. In Zuid-Afrika worden er jaarlijks meer mandarijnen geteeld en geoogst, met vergelijkbare verwachtingen voor dit seizoen. Clementines zullen naar verwachting beginnen in week 13, gevolgd door Novas en Leanri over een periode van meer dan een maand. Late mandarijnen zullen volledig beschikbaar zijn rond week 21/22. In Uruguay herstellen ze van droogte met goede regens, wat zal leiden tot een veelbelovende oogst in het seizoen 2024. Exporteurs staan klaar voor het seizoen, met Clementines als eerste export naar de VS, dat naar verwachting eind maart of begin april zal beginnen.

Nederland: Niet te veel mandarijnen laden om de verkoop erin te houden
"Op mandarijnengebied is het seizoen van de Clemenules achter de rug en voeren we nu vooral Tango's en Nadorcott. Op veel prijslijsten zie je prijzen rond de 13-14 euro staan, maar 12-13 euro is realistischer om de verkoop erin te houden. Ik wil ook niet teveel laden, omdat ik verse handel wil blijven aanbieden", stelt een Hollandse importeur. De verwachtingen voor het Egyptische citrusseizoen waren voorafgaand aan het seizoen hooggespannen. "Zo waren er pre-season de nodige Spaanse kapers op de kust in Egypte. Hierdoor is er in Egypte een bepaalde gekte ontstaan, maar de praktijk bleek weerbarstiger."

België: Historische lage prijzen door gebrek aan vraag
Het gaat zeer moeizaam in de mandarijnen momenteel. Dat geeft een Belgische handelaar aan. "Er is geen vraag uit de markt. De prijzen zijn historisch laag (vorig jaar rond de €0.95/kg bij start Spanje, vandaag +-€0.46) Ik ben heel blij dat ik zo goed als alles wat wij dit jaar van Tango en Nadorcott aan de boom hebben gekocht op voorhand al op contract aan Aldi had verkocht en de rest aan 'normale' prijzen verkocht kunnen worden aan de supermarkten. Alle (te)kleine maten zijn we nu aan €0.06/kg aan het afvoeren voor sap, omdat er voor de pitufo-verpakkingen maar €0.80/2.3kg wordt afgerekend. Dat is de prijs wat het kistje ons kost."

Duitsland: Hoger aanbod dan vraag
De vraag naar mandarijnen en Clementines van het noordelijk halfrond neemt opvallend af. Producten uit Spanje, Turkije, Marokko, Egypte en Italië worden aangeboden, maar het aanbod is over het algemeen hoger dan de vraag. Daarom verlagen veel handelaren hun prijzen om overaanbod te voorkomen. Ook de kwaliteit was helemaal niet overtuigend. Voor Clementines was het aanbod uit Italië en Spanje opvallend aan het afnemen.

Frankrijk: Vlotte verkopen
De tweede helft van het seizoen is nu goed op weg. Momenteel op de markt zijn de variëteiten Tango Gold, Nadorcott, Orri en Murcott, voornamelijk uit Spanje en een beetje uit Portugal. De verkopen zijn vlot en de prijzen zijn goed voor deze tijd van het jaar, "ondanks de vakanties". De moeilijkheid op dit moment ligt in de levering, met name vanwege stakingen in Spanje en regenachtig weer in Zuid-Spanje en Portugal; moeilijkheden die enige vertraging veroorzaken. De prijzen staan momenteel op 1,50 euro voor Nadorcott en 1,80 voor Orri, bijvoorbeeld.

Italië: Rustige markt met gemiddeld aanbod en vraag
Op de voornaamste Italiaanse groothandelsmarkten zijn late Siciliaanse mandarijnen, Spaanse en Italiaanse Hernandina-clementines, Turkse en Spaanse Nadorcotts, Spaanse Tango's en Israëlische Orri's verkrijgbaar. De prijsvariatie is aanzienlijk, waarbij Israëlische Orri's voor meer dan €3/kg worden verkocht. De markt is rustig, met een gemiddeld aanbod en vraag.

In de afgelopen drie jaar is het areaal van Clementines in Italië gedaald van 25.669 naar 24.859 hectare (bron: Istat). Wat betreft de Comune-variëteit, terwijl het seizoen van 2022/23 vooral werd gekenmerkt door lage productieopbrengsten en een korte houdbaarheid, duurde het seizoen van 2023/24 tot half januari en werd gekenmerkt door een goede smaak, ondanks een hoog percentage verkleinde maten vanwege langdurige droogte en abnormaal hoge temperaturen in sommige citrusgebieden gedurende meer dan zes maanden. De prijzen waren nog steeds bevredigend.

Van half januari tot half februari waren Hernandina-clementines, de belangrijkste late variëteit, beschikbaar. Momenteel worden mandarijnvariëteiten zoals Tang Gold en Nadorcott geoogst en verkocht. Het seizoen kan eerder eindigen dan verwacht.

In het oostelijke deel van Sicilië is de oogst van late mandarijnen al begonnen, rond 20 januari. De maten zijn voornamelijk medium tot klein, variërend van 2 tot 3 met veel maat 4s. De productie is over het algemeen niet overvloedig vanwege klimatologische factoren die de opbrengsten hebben beïnvloed, maar zonder kenmerken zoals smaak en geur te veranderen, die intens blijven. Hoewel de oogst meestal eindigt in half tot eind april, wordt dit jaar verwacht dat het 15-20 dagen eerder zal zijn. Producentenprijzen liggen momenteel rond de €0,80/kg voor de beste partijen.

Met name de vraag naar late Ciaculli-mandarijnen is momenteel veel groter dan het aanbod. "Het seizoen zou op 20 maart eindigen. We hopen echter tot Pasen te kunnen leveren. Een bijzonderheid: er is groeiende interesse vanuit de industriële sector, die zeer hoge prijzen betaalt," zegt een teler.

Spanje: Lage prijzen voor Spaanse hybride mandarijnen
Bij het analyseren van de prijzen die elk seizoen door het Consulaat van de Valencia Markt worden gedeeld, valt een opmerkelijk verschil op in de prijzen van hybride mandarijnen, vooral in kleine citrusmaten, in het tweede deel van het seizoen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Op dit moment wordt Ortanique verhandeld tegen een gemiddelde prijs van €0,242 per kilogram, wat een daling van bijna 26,5% weerspiegelt ten opzichte van de gemiddelde prijs van €0,329 per kilogram die werd gepubliceerd door de Lonja in de sessie van 20 februari 2023.

Orri blijft dit jaar opnieuw de meest gevraagde hybride mandarijn, maar vertoont ook een daling in prijzen. Terwijl het vorig jaar op dezelfde datum werd genoteerd voor €1,351 per kilogram, bedraagt het gemiddelde dit jaar €0,950 per kilogram, wat neerkomt op een vermindering van 29,7% in de gemiddelde prijs.

Ten slotte werden de prijzen voor Tango en Nadorcott vastgesteld op €0,475 per kilogram tijdens de laatste sessie op 19 februari, precies 48,6% minder dan een jaar geleden, toen ze een gemiddelde prijs van €0,925 per kilogram noteerden.

"Deze prijsontwikkeling is te wijten aan het feit dat vroege variëteiten zoals Clemenules en Clemenvillas een grote oogst hadden. Doordat er geen regen was in de herfst, waren er geen grote verliezen, waardoor hun seizoen verlengd werd tot januari," legt een producent uit Valencia uit.

"Daarnaast is er een overschot uit andere landen zoals Egypte of Marokko, die mandarijnen tegen zeer lage prijzen aanbieden in Europa, omdat ze lagere productiekosten hebben. Dit dwingt Spaanse exporteurs om hun fruit goedkoper op de Europese markt te verkopen." En het probleem beperkt zich niet tot Europa. "Ook op overzeese bestemmingen waar Spaanse mandarijnen worden geïmporteerd, zoals Canada, wordt opgemerkt dat het aanbod uit deze landen toeneemt, wat ertoe leidt dat alle mandarijnen die deze markten niet bereiken in Europa blijven, waardoor deze situatie verder versterkt wordt."

Griekenland: Goede vraag, weinig variëteitsdiversiteit
De vraag naar mandarijnen is zeer hoog, maar een ernstige uitdaging is dat Griekenland niet dezelfde variëteitsdiversiteit heeft als Spanje of Italië. Het aanbod van mandarijnvariëteiten is beperkt tot Clemenules, Novas, Ortaniques en Page. Bovendien is er een prijsdaling voor Novas opgetreden omdat consumenten de voorkeur geven aan Clemenules. De mandarijnoogst was vergelijkbaar met het vorige seizoen, met over het algemeen goede kwaliteit en maten.

Israël: Grote vraag naar Orri Jaffa
Israël meldt een zeer hoge vraag naar Orri Jaffa-mandarijnen. Aan het begin van het seizoen werd de oogstprognose voor de Orri Jaffa-gewassen vastgesteld op 95.000 ton, vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Halverwege het seizoen blijven de omstandigheden in de boomgaarden stabiel. Echter, handelsomstandigheden worden beïnvloed door een tekort aan arbeidskrachten, wat direct van invloed is op lagere exportvolumes om aan de minimale vraag van alle markten te voldoen.

De weersomstandigheden deze winter waren perfect. Er waren regelmatige regenbuien bij milde temperaturen die ruim boven het vriespunt lagen. De winden waren licht, waardoor het fruit veilig aan de bomen bleef hangen. De hoeveelheid regen die viel, brak het record van de afgelopen 30 jaar, maar de regen viel geleidelijk genoeg om voldoende pluktijd te bieden voor een soepele handel.

"Een vertegenwoordiger van het Israëlische Plants Production and Marketing Board verklaarde: "Het seizoen is begonnen met een enorme vraag en een buitengewone belangstelling voor Orri Jaffa op alle markten. Consumenten over de hele wereld zochten naar Orri Jaffa, van Italië tot Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada, de Verenigde Staten en Japan. De export vanuit Israël begon twee weken later dan vorig seizoen, met fruit dat vanaf half januari in de meeste markten verkrijgbaar was. Desondanks zijn de handelsomstandigheden nog steeds gunstig."

"Israëls R&D-experts werken nauw samen met telers om nieuwe specificatievariëteiten van Orri Jaffa te ontwikkelen, met als doel het oogstseizoen eerder naar januari te verlengen. We zien een trend van late hybride easy peelers in het Middellandse Zeegebied, waarbij collega-telers de aanplantgebieden van deze variëteiten vergroten. Deze trend wordt ook opgemerkt op het zuidelijk halfrond en hier in Israël," verklaarde de vertegenwoordiger van het Plants Production and Marketing Board.

Noord-Amerika: Mandarijnseizoenen waarschijnlijk vroeg ten einde
Californië meldt een lichtere mandarijnenoogst, met een daling van tussen de 10-20 procent. Dit kan deels te wijten zijn aan het feit dat het een afwisselend draagseizoen is. Bovendien hebben recente regenbuien soms het oogsten vertraagd, wat de beschikbare voorraad heeft beïnvloed, ondanks inspanningen van bedrijven om te oogsten voor de regen.

In de Central Valley werden veel gebieden ook zwaar getroffen door citrus trips, mogelijk als gevolg van de zware regens van vorig jaar. Deze regens creëerden een omgeving waarin de trips zich konden vermenigvuldigen in grasrijke gebieden en tijdens de bloeiperiode de boomgaarden konden binnendringen. Als gevolg hiervan hebben veel telers agressief moeten spuiten om ze op afstand te houden, wat heeft geleid tot verminderde opbrengsten en mogelijk meer fruit van keurkwaliteit beschikbaar kan zijn. Het citrusseizoen in Californië zou ook eerder dan normaal kunnen eindigen.

Intussen zullen in het oosten rassen zoals de in Florida geteelde Juicy Crunch ook twee weken eerder dan normaal eindigen, deels als gevolg van een vroege start van het seizoen en een sterke vraag naar het fruit. Wat de vraag betreft, die blijft goed en zorgt voor sterke marktprijzen.

Zuid-Afrika: Mandarijnenoogst in ontwikkeling, seizoensraming verwacht in maart of begin april
De mandarijnenoogst in Zuid-Afrika bevindt zich nog steeds aan de bomen, terwijl de voorraden nog steeds worden aangevuld vanuit het noordelijk halfrond, met name uit Marokko, waar ze van hoge kwaliteit zijn, zoals gemeld door een retailinkoper. De Zuid-Afrikaanse citrussector is momenteel bezig met het verzamelen van productiecijfers om de schatting van de nieuwe seizoensoogst te berekenen, die naar verwachting in maart of april openbaar zal worden gemaakt.

Een technisch manager bij een citrusteeltbedrijf benadrukt dat de mandarijnenvolumes jaar na jaar toenemen vanwege de uitbreiding van boomgaarden, en dit jaar zal waarschijnlijk geen uitzondering zijn. Hij verwacht dat het beeld van de mandarijnenoogst over een maand veel duidelijker zal zijn.

Hoewel hoge temperaturen in het hele land mogelijk tot meer gevallen van zonnebrand leiden, hebben ze in de boomgaarden in Limpopo en Mpumalanga geen opvallende zonschade waargenomen, aldus de manager. De oogst van clementines begint rond week 13, gevolgd door Novas en Leanri iets meer dan een maand later. De late mandarijnen komen volledig tot bloei in week 21/22.

Uruguay: Goede oogst verwacht
De citrussector in Uruguay herstelt zich van de droogte dankzij de goede regenval, die naar verwachting zal leiden tot een vruchtbare oogst in het aankomende seizoen van 2024. Er is een positieve vraag vanuit de Amerikaanse markt, en ze hopen kwalitatief hoogwaardige middelgrote mandarijnen aan deze belangrijke markt te kunnen leveren. Het 16% tarief voor mandarijnen in de EU en het VK zal waarschijnlijk de volumes van Uruguay naar die markten beïnvloeden. De bomen zitten vol fruit, wat exporteurs enthousiast maakt om het seizoen te starten, dat zal beginnen met Clementines voor de VS, naar verwachting eind maart of begin april.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt komkommers

Publicatiedatum: