Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt paprika

In Noordwest-Europa komt de teelt van paprika langzaam op gang, waarbij Spanje de afgelopen maanden de leidende producent en leverancier aan andere EU-landen was. Frankrijk start later dan gebruikelijk met het paprikaseizoen in de koude kas, terwijl de paprika-oogst in verwarmde kassen in de regio Orléans licht lagere prijzen kent vanwege de trage start.

In Italië kampt men met droogteproblemen in Sicilië, maar er zijn ook aanplantingen in Campania en Lazio. Duitsland heeft een trage start van de binnenlandse oogst met import uit Spanje, Turkije en Marokko om aan de vraag te voldoen. In Nederland en België zijn de seizoenen begonnen met lage volumes en iets hogere prijzen als gevolg van de weersomstandigheden.

De paprikaoogst in Murcia begon ongeveer twee weken eerder vanwege de hoge vraag en het tekort aan groene paprika's in Almería, wat leidde tot hogere prijzen op de veilingen. Israël rapporteert een succesvolle export van biologische paprika's naar de VS, terwijl Zuid-Afrika een daling ziet in paprikaprijzen, met groene paprika's die hogere prijzen bereiken dan rode en gele. Noord-Amerika heeft een sterke vraag naar paprika's, waarbij Californië een langere marktperiode heeft dankzij gunstige weersomstandigheden en Turkije zijn exportgebieden uitbreidt, voornamelijk naar Rusland, Duitsland, Polen en Roemenië.

Nederland en België: Lage volumes aan het begin van het seizoen
Na een donkere, soms (te) grijze, maar niet koude lente, begint de paprikateelt in Nederland en Vlaanderen weer op gang te komen. De teelt doet het goed dankzij het rustige weer. De eerste voornamelijk groene paprika's worden geoogst. Hier en daar zijn ook de eerste rode, gele en oranje klaar om te oogsten. Kleine aantallen gele, rode en oranje paprika's zijn al op de markt.

In Nederland is iets meer rood en iets minder geel geplant. Na moeilijke jaren met wortelproblemen hebben veel telers meer geïnvesteerd in bijvoorbeeld de waterkwaliteit. Veel telers hebben ook een specifieke variëteit gekozen voor rode en oranje paprika's.
Het areaal is vergelijkbaar met vorig jaar. Sommige grotere Nederlandse telers breiden dit jaar uit met nieuwe kassen die volgend jaar in productie moeten gaan. Tegelijkertijd zijn sommige (kleinere) telers vorig jaar gestopt.

Met de lage volumes van week 12 zeggen de prijzen nog niet veel over wat er de rest van het seizoen zal gebeuren, maar voorlopig zijn de prijzen voor de eerste lokale paprika's gestegen tot ongeveer 2 euro per kilo, in lijn met vorig jaar aan het begin van het seizoen.

Duitsland: Vertraagde start van binnenlandse oogst
Spaanse producten vormden de basis van het assortiment, aangevuld met Turkse import. Uit Marokko waren alleen rode puntpaprika's beschikbaar. Jordaanse aanvoer werd geregistreerd in München en Berlijn. Het Nederlandse en Belgische seizoen begon met uiterst kleine hoeveelheden.

Spaanse producten waren niet helemaal overtuigend wat betreft kwaliteit. Over het algemeen was de handel relatief rustig. De Ramadan zorgt voor een verhoogde vraag naar Turkse producten. Prijzen neigden eerder te dalen dan te stijgen; de nieuwe concurrentie uit Nederland en België zorgde er vaak voor dat handelaren hun eisen voor Spaanse partijen verlaagden.

Frankrijk: Voorzichtige start, prijzen iets lager dan gebruikelijk aan het begin van het seizoen
Het koude-kasseizoen voor paprika's in Frankrijk moet nog beginnen. Het zal aanvangen in het zuiden van Frankrijk in mei-juni. Echter, de eerste paprika's geteeld in verwarmde kassen in de regio Orléans zijn net op de markt verschenen. Dit gebeurde 15 dagen geleden voor de groene paprika's en deze week voor de rode.

Het seizoen begint voorzichtig, met prijzen die iets lager liggen dan gebruikelijk aan het begin van het seizoen. Het ernstige gebrek aan licht deze winter had effect op de bloeseming. Dit betekent dat de volumes waarschijnlijk iets zullen dalen in maart/april. Maar zodra de zon terugkeert, zal de productie weer op gang komen en het tekort kan zeker worden ingehaald.

Op consumentenniveau wordt momenteel een vergelijkbaar patroon waargenomen bij de meeste producten. Sinds het begin van het jaar is er een geleidelijke marktdynamiek merkbaar, waarbij producenten actief op zoek zijn naar afzetkanalen. Maar met het mooie weer in aantocht en de start van de Ramadan - een tijd van het jaar waarin veel paprika's worden geconsumeerd - is er alle kans dat de consumptie in de komende dagen zal toenemen.

Bij aanvang van het seizoen worden Franse paprika's ook geconfronteerd met concurrentie van geïmporteerde producten, voornamelijk uit Spanje.

Italië: Siciliaanse droogte vormt een uitdaging voor de teelt
"We verkopen Siciliaanse paprika's en de afgelopen week hebben we een lichte prijsdaling gezien. De prijs ligt rond €1,00-1,10, ondanks de hoge kwaliteit en marktvraag. Deze daling wordt verklaard door de mildere temperaturen, die een toename van het aanbod bevorderen," zei een handelaar uit de regio Lazio.

Een groothandelaar in Noord-Italië meldde dat hij paprika's verkoopt tussen €2,00 en €2,50/kg, afhankelijk van de kwaliteit. Deze paprika's, van Siciliaanse oorsprong, zijn de enige waarmee hij handelt, omdat hij geen buitenlandse producten importeert. De prijzen van Spaanse paprika's op de markt zijn echter ongeveer hetzelfde.

Een Siciliaanse paprikateler die van september tot juni in productie is, zei: "De droogte is een grote uitdaging. We hebben beperkte middelen, ook gezien de teelt van andere gewassen zoals meloenen. Voor de komende twee weken verwacht ik een stabiele markt met producentenprijzen rond 1,00-1,50 €/kg, afhankelijk van de kwaliteit. Het feit dat Pasen vroeg valt dit jaar, zou een voordeel kunnen zijn, maar we zullen zien."

Een paprikateler uit Noord-Italië benadrukte het belang voor Italië om de teelt goed te organiseren om het hele jaar door beschikbaarheid van de groente te verzekeren. Op dit moment wordt het tekort aan productie opgevangen door import uit Spanje of Nederland. "Jaarrond Italiaanse paprika's telen is een haalbare uitdaging, vooral door het aannemen van meer resistente en geschikte variëteiten, zoals de puntpaprika."

Spanje: Paprikaoogst in Murcia eerder van start
De paprikaoogst in Murcia is ongeveer twee weken eerder begonnen vanwege de hoge vraag en het huidige tekort in Almería voor het groene soort, dat nog steeds hoge prijzen behaalt op veilingen. De start van de oogst in de regio Murcia stond gepland voor half maart, maar de rijping van de vruchten heeft ongeveer een week eerder plaatsgevonden vanwege het droge en warme klimaat, wat op zijn beurt heeft geleid tot een zeer goed kwaliteitsproduct. Ook heeft de aanzienlijke vraag naar groene paprika's en de hoge prijzen, variërend tussen 1,80 en 2 euro op de veilingen in Murcia, telers aangemoedigd om eerder te beginnen met de oogst. Almeria heeft een goede voorraad rode paprika's, maar er is een tekort aan groene paprika's, die ook nodig zijn voor de verpakking in drie kleuren.

De opbrengsten per hectare in Murcia zijn hoger in vergelijking met het vorige seizoen. Op dit moment worden er volgens een exporteur groene paprika's en enkele kleine volumes van de eerste rode paprika's geoogst. Producenten richten zich op de groene paprika, waarvoor we goede resultaten verwachten in maart wat betreft de prijzen. Dit zal op zijn beurt helpen om de productie van rode paprika's te reguleren vóór april en overlappen tussen het einde van Almeria en het begin van het Nederlandse seizoen te voorkomen.

Over het algemeen blijft het paprika-areaal in Murcia stabiel op ongeveer 1.500 hectare. Soltir heeft 310 hectare, met een geschatte productie van ongeveer 22 miljoen kilo paprika's en ongeveer 18 miljoen kilo Lamuyo-paprika's.

Turkije: Toegenomen teeltgebieden van gele, rode en groene paprika's
Dit seizoen vertoont de export van Turkse paprika's een stijgende trend. Een exporteur benadrukte dat paprika's momenteel tot de vierde of vijfde meest geëxporteerde groenten uit Turkije behoren. Deze groei in de paprika-export stemt zowel exporteurs als producenten positief. Rusland wordt genoemd als de belangrijkste afnemer van Turkse paprika's, terwijl Duitsland, Polen en Roemenië als de belangrijkste markten voor Turkse exporteurs worden beschouwd. Bijna de gehele productie van Turkse paprika's wordt geëxporteerd naar andere landen.

Israël: Biologische paprika's via luchtvracht naar de VS doen het goed
Biologische paprika's uit Israël doen het goed op de Amerikaanse markt. Een exporteur in Israël zei dat het allemaal draait om timing en het bereiken van het juiste verkoopvenster. Ze werken samen met een paar gespecialiseerde importeurs in de VS die de biologische paprika's, die naar verluidt van hoge kwaliteit zijn, verkopen aan specifieke premiumketens op die markt. "De kleine hoeveelheden paprika's gaan voor goede prijzen weg," merkte de exporteur op. Hij zei verder dat hoewel ze geen grote volumes verzenden, het meer is dan wat ze vorig seizoen hebben geëxporteerd. De exporteur zei ook dat ze de Ramiro-variëteit van zoete paprika hebben, bekend om zijn donkergroene tot helderrode kleur en hoge brix.

Zuid-Afrika: Hoge prijzen, schaars product
Niet lang geleden kostten groene paprika's R60 voor een doos van 6 kg, nu wordt het verhandeld voor R100 (4,8 euro) tot R120 (5,8 euro) op de gemeentelijke markten.

Ondertussen blijven de prijzen van rode en gele paprika's op veel lagere niveaus: R60 (2,9 euro) tot R70 (3,4 euro) per doos, in feite break-even voor een teler gezien de hoge inputkosten voor niche-paprika's. Achttien maanden geleden kostte een doos van 6 kg rode en gele paprika's zoveel als R300 of 14,59 euro. De gemiddelde paprikaprijs is R10,86 (0,52 euro) per kilogram: R12,20 (0,59 euro) voor groene paprika's versus R6,75 (0,32 euro) voor rode paprika's.

"Je krijgt nu meer voor een groene paprika dan voor een rode of gele en dat zou niet zo moeten zijn." De paprikateler in het verre noorden van de provincie Limpopo voegt toe dat dit nauwelijks eerder is voorgekomen, maar dat deze situatie zich de afgelopen twee of drie jaar met grotere frequentie heeft voorgedaan.

Om te profiteren van hogere prijzen voor groene paprika, plukken telers jongere, nog groene vruchten van hun gele en rode paprikaplanten in netkassen en deze planten hervatten dan sneller de bloei. De inkomsten voor de telers worden vanwege de hoge prijzen van groene paprika's echter getemperd door de lagere beschikbare volumes als gevolg van zonnebrand. "De temperaturen zijn nu een beetje beter," zegt de teler, "wat betekent dat het geen 44°C is, maar slechts 34°C."

De afgelopen weken was het constant rond de veertig graden. De jonge paprika's krijgen brandplekken, vooral wanneer de bladeren slap worden en de vruchten aan de westkant worden blootgesteld aan de middagzon. Zelfs met regelmatige irrigatie zijn de verliezen door zonnebrand op de paprika's "ongelooflijk", zoals hij opmerkt.

Noord-Amerika: Sterke vraag naar paprika's
Een historisch lange markt voor rode paprika is zojuist afgesloten in Coachella, Californië, eerder deze maand. Normaal gesproken loopt het seizoen van eind november tot 1 februari. Deze langere periode was te danken aan een gebrek aan weeronderbrekingen zoals een vorstperiode. Leveringsproblemen uit Mexico, als gevolg van stormen die het plantseizoen hebben beïnvloed, hielden de markt ook sterk genoeg voor het Californische gebied om door te gaan met verpakken. De teelt gaat ook door aan de oostkust. De teelt in Coachella wordt hervat op 15 april voor groene paprika's en op 7 mei voor rode paprika's.

Wat betreft de vraag, die was goed voor paprika's tot het begin van 2024. Normaal gesproken, met reguliere niveaus van aanbod uit Mexico rond deze tijd, overtreft het aanbod de vraag en zijn de prijzen lager. Dit jaar is het echter het tegenovergestelde. Vooruitkijkend wordt verwacht dat de vraag naar paprika's zal toenemen met het komende warmere lenteweer.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt limes

Publicatiedatum: