Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt gember

De wereldmarkt voor gember wordt in twee categorieën verdeeld: Chinese gember en gember uit andere landen. Peru staat aan de top als het gaat om de kwaliteit van biologische en gecertificeerde gember, waardoor ze hogere prijzen kunnen vragen op de meeste markten. Maar Peru is ongeveer twee maanden eerder klaar met het oogsten dan gebruikelijk. Aan de andere kant blijft China goedkope gember produceren en exporteren, hoewel de kwaliteit soms varieert, om zo meer marktaandeel te krijgen.
Een Peruaanse producent en exporteur merkt op dat China gember verkoopt voor $22 per doos van 10 kg, terwijl de prijs van Peruaanse biologische gember met milieuvriendelijke certificaten $50 is per doos van 13,6 kg. Andere landen die gember telen zijn Brazilië, Costa Rica en Honduras.

Door aanvallen in de Rode Zee zijn er omleidingen en vertragingen tot wel 10 dagen (en soms zelfs meer dan een maand, volgens Duitse en Italiaanse handelaren) in zendingen uit China. De verzendkosten zijn hierdoor aanzienlijk gestegen, maar beginnen nu weer te dalen. Veel fabrieken in China hebben verliezen geleden vanwege de hoge verzendkosten.

In Italië wordt biologische gember steeds populairder en beginnen de prijzen stabiel te worden. Een groothandelaar in Noord-Italië spreekt over problemen bij het laden en transporteren van het product, evenals een afnemende kwaliteit en consumptie. In februari, aan het begin van het Chinese gemberseizoen, was het product nog vochtig en de extra 20-25 dagen transport hebben de smaak beïnvloed. De prijzen daalden later dan verwacht.

In Duitsland begint de binnenlandse oogst langzaam op gang te komen. De effecten van de gestegen verzendkosten en vertragingen van 50 tot 60 dagen zijn merkbaar bij de aankomst van Chinese importeurs in Duitsland. De vraag was relatief hoog in januari en februari tijdens de koudste wintermaanden, maar begon daarna te dalen.

Noord-Amerika heeft in 2023 een sterke vraag naar gember gezien. De meeste leveringen komen uit China, omdat Peru aan het einde van hun seizoen zit. Er is ook enige levering uit Midden-Amerikaanse landen, evenals Brazilië, die jonge gember verzenden met een kortere houdbaarheid, die per vliegtuig wordt verzonden. Ondanks de luchtzendingen blijft de gember uit Brazilië concurrerend in vergelijking met het Peruaanse product, terwijl het Chinese product nog steeds het laagst geprijsd is. De vraag neemt af omdat het koudere weer in Noord-Amerika begint.

Zuid-Afrika ziet nog steeds hoge gemberprijzen, wat heeft geleid tot een toename van de import van gember uit China, volgens een markthandelaar. De Australische verse gembermarkt is historisch gezien bediend door Australische producenten, hoewel Australië netto-importeur van verse gember is. Regelgevende veranderingen hebben de levering en verkoop van verse gember uit Fiji in Australië mogelijk gemaakt. Australische gember heeft slechts enkele belangrijke exportmarkten, waarbij Nieuw-Zeeland goed is voor 90% van de verse gemberexport in het jaar eindigend in juni 2021, gevolgd door Singapore met 7%, en Kiribati, Papoea-Nieuw-Guinea en Hongkong elk met 1%.

Nederland: Onnodige paniek in de gembermarkt
De prijs van gember is in een paar weken tijd gedaald van een niveau rond de 43 euro naar een prijsniveau van 28-30 euro. "Er is paniek in de markt, terwijl daar in mijn ogen helemaal geen reden toe is", constateert een Hollandse importeur. Wel verwacht hij dat de markt in aanloop naar de Paasvakantie wat meer aan zal trekken. "Het aanbod is niet al te groot. Peru heeft niet veel gember beschikbaar, Brazilië al helemaal niet, dus China domineert momenteel de markt. Alleen maken de lange transittijden door de aanhoudende perikelen in de Rode Zee de handel risicovoller."

Een andere importeur bevestigt de prijsdaling. "Maar in China zijn de prijzen redelijk vlak. In Nederland zijn de prijzen vorig jaar ook wel heel lang erg hoog geweest, met ongekende marges. Die zijn nu gedaald naar een wat normaler niveau, al is die daling ook wat harder gegaan dan ik zelf had verwacht. De komende weken zal blijken hoe de markt zich zal settelen."

Duitsland: Vertraagde start van de binnenlandse oogst
In Duitsland begint de binnenlandse gemberoogst met vertraging. De huidige gembermarkt wordt gekenmerkt door een beperkte beschikbaarheid. Ongeveer 90 procent van de Peruaanse exportvolumes is al klaar, wat niet alleen te wijten is aan iets lagere oogstvolumes, maar ook aan aantrekkelijke prijzen op de Amerikaanse exportmarkt. De nieuwe Peruaanse oogst zal geleidelijk vanaf juli/augustus op de markt verschijnen. Ondertussen blijft de kwaliteit van Chinese gember overwegend goed. Maar de langere transittijden (50 tot 60 dagen in plaats van ongeveer 35 dagen) hebben wel enige invloed gehad op de kwaliteit van de goederen. Volgens een importeur zijn de prijzen van beide herkomsten de afgelopen maanden geleidelijk gestegen. Bij Chinese gember is dit vooral te wijten aan de voortdurende stijging van de zeevrachtkosten, die in sommige gevallen zelfs zijn verdrievoudigd. Dit leidt soms tot extra kosten van 0,20 euro per kilogram, die slechts gedeeltelijk kunnen worden doorberekend.

In vergelijking met voorgaande jaren was de vraag met name hoog in januari en februari vanwege een griepepidemie. Dit leidde tot een grotere interesse van consumenten in gember. Momenteel neigt de vraag echter weer naar beneden. Er is ook een duidelijke trend zichtbaar waarbij consumenten weggaan van verpakte producten en de voorkeur geven aan losse verkoop. Aldi Süd bijvoorbeeld is onlangs overgestapt van het verkopen van gember in netten van 300 gram naar losse verkoop. Wat betreft de aanvoerbronnen, blijven China en Peru dominant op de markt. Er zijn ook enkele producten uit Afrika (zoals Ghana of Nigeria), maar deze hebben weinig belang voor de West-Europese markt vanwege hun kleinere knolmaat.

Italië: Twee kanten van dezelfde medaille
Volgens de directeur van een bedrijf dat biologische gember verkoopt aan Italiaanse retailers, zijn de verkopen van gember in Italië nu gestabiliseerd na de exponentiële groei van een paar jaar geleden. Toch is er elk jaar een kleine maar gestage toename in de vraag. "Het is een product dat wordt gezien als gezond, en daarom is de biologische versie, verpakt in trays van 150 gram, zeer succesvol. De prijzen voor biologische gember liggen rond de €10 per kilogram. Over het algemeen zijn de prijsschommelingen beperkt, tenzij er negatieve gebeurtenissen zijn in de teeltgebieden." Het bedrijf koopt zijn gember in China of Zuid-Amerika, afhankelijk van het seizoen.

Een groothandelaar in Noord-Italië daarentegen spreekt van "problemen bij het laden van het product en het naar zijn bestemming krijgen, plus onopvallende kwaliteit en dalende consumptie". In februari, aan het begin van het Chinese gemberseizoen, was het product nog vochtig en de extra 20-25 dagen transport hebben zijn smaakeigenschappen beïnvloed. De prijzen daalden, een maand later dan verwacht. Momenteel ligt de inkoopprijs voor Chinese gember tussen de €1,80 en €2,20 per kilogram. Het seizoen voor het Thaise product is ook begonnen, met verkoopprijzen rond de €3 per kilogram. Braziliaanse luchtvrachtgember is daarentegen nauwelijks zichtbaar op de markt. De handelaar verwacht dat de gemberprijzen zich de komende weken zullen stabiliseren.

Peru: Seizoen eindigt twee maanden eerder
Ondanks de goede vraag in hun belangrijkste markten in Europa, de VS en Canada, blijft de gemberlevering in Peru beperkt. Een producent en exporteur merkt op: "Op dit moment is de levering in Peru beperkt omdat het zaaien in 2022 60% minder was dan in 2021, als gevolg van telers die hun werkkapitaal verloren door de lage prijzen in 2020 en 2021."

Ondanks de goede vraag zijn de prijzen die voor gember worden betaald een belangrijke factor, gezien het feit dat China goedkopere gember beschikbaar heeft. Maar in Peru richten ze zich op het telen en exporteren van een biologisch en gecertificeerd product. "De huidige vraag in Europa, de VS en Canada is goed, maar de prijs is een factor die de markt bepaalt, aangezien China een FOB-prijs heeft van $22 per karton van 10 kg en Peru $50 per karton van 13,6 netto kg, mits het een biologisch/ecologisch product is, gecertificeerd met zegels van sociaal-milieuverantwoordelijkheid."

Een andere grote gemberproducent zei dat het seizoen nu twee maanden eerder eindigt dan gebruikelijk en zal afsluiten met ongeveer 2.450 geëxporteerde containers. "Maar het voorbehoud is dat ongeveer 67% van de gember in 2022 is geplant, en 33% was gember die werd geplant in 2021, 2020, en zelfs daarvoor, en die ongeoogst werd achtergelaten toen die vorige seizoenen eindigden. Dat heeft geleid tot aanzienlijke variabiliteit in kwaliteit en prijzen. Het meeste van wat in de laatste twee of drie maanden is geëxporteerd, was bijna afval."

Wat in 2023 is geplant en zal worden geëxporteerd in het aankomende seizoen is genoeg voor ongeveer 2.500 containers. Dus qua volume zal het een zeer vergelijkbaar seizoen zijn. Maar dit seizoen zal er geen gember meer zijn van voorgaande jaren. Hoeveel druk er op die 2.500 containers zal zijn, zal afhangen van de levering uit andere herkomsten, zoals China en Brazilië. Een belangrijk punt is dat gember die in 2023 is geplant al heel vroeg wordt geoogst, twee maanden eerder dan normaal.

China: goedkope prijs helpt wereldwijd marktvoordeel te behalen
De momenteel geëxporteerde gember uit China is van het seizoen 2023. Deze luchtgedroogde gember werd sinds eind vorig jaar december geëxporteerd. Over het algemeen is de kwaliteit nog steeds goed omdat het weer tijdens het seizoen 2023 gunstig was en de gember niet werd beïnvloed door droogte of overstromingen, waardoor de opbrengst ook aanzienlijk is toegenomen vergeleken met het vorige seizoen.

De exportprijs is dit jaar goedkoper dan vorig jaar. Toen het transport van de nieuwe gember begon, werd deze echter beïnvloed door het conflict in de Rode Zee, waardoor schepen moesten worden omgeleid. De verzendkosten naar het VK bedroegen ongeveer $1.300 per container (40 ft) vóór het conflict, maar tegen eind januari waren ze gestegen tot meer dan $7.000, waardoor veel producenten aanzienlijke verliezen leden.
Bovendien heeft de omleiding het verzendschema met meer dan 10 dagen vertraagd, wat ook enige impact heeft gehad op de kwaliteit van de gember. Na het Chinese Nieuwjaar begonnen de verzendkosten geleidelijk te dalen, maar ze blijven nog steeds erg hoog, momenteel ongeveer $4.500 tot $5.000 per container.

Dit jaar heeft Peruaanse gember weinig impact gehad op de Chinese gembermarkt. Vanuit het perspectief van consumentenvoorkeur geven veel mensen nog steeds de voorkeur aan Chinese gember volgens exporteurs. Bovendien is de prijs van Chinese gember dit jaar ook goedkoop, wat heeft bijgedragen aan het internationale marktvoordeel van Chinese gember.

Noord-Amerika: Sterke vraag in 2023 naar gember
Momenteel wordt de gemberaanvoer in Noord-Amerika grotendeels verzonden vanuit China. De Peruaanse gember komt aan het einde van het seizoen, terwijl er ook enige levering is uit Midden-Amerikaanse landen, evenals Brazilië. Brazilië verzendt jonge gember, die een kortere houdbaarheid heeft en per vliegtuig wordt verzonden. Tegen het einde van het Peruaanse seizoen waren de prijzen gestegen, waardoor er ruimte ontstond voor luchtvervoerde Braziliaanse gember in kleine hoeveelheden.

Ondanks dit alles is er minder vraag naar gember momenteel. Normaal gesproken, wanneer Chinese gember de markt betreedt, is deze over het algemeen voldoende om aan de vraag te voldoen. Op dit moment wordt de markt verdeeld in twee segmenten: Chinese gember en niet-Chinese gember voor klanten die meer prijsbewust zijn. Hoewel de vraag naar gember sterker is tijdens de koudere maanden, die nu afnemen in Noord-Amerika, was er over het algemeen in 2023 een hoge vraag naar gember. Wat de prijzen betreft, hoewel de prijzen van Peruaanse gember hoog zijn, is Braziliaanse gember, zelfs met luchtvervoer, betaalbaar op de markt. De prijzen van Chinese gember zijn niet zo hoog als die van Peru of Brazilië.

Zuid-Afrika: Hoge prijzen, schaars product
De hoge prijzen voor gember blijven aanhouden: een handelaar op de gemeentelijke markt van Johannesburg meldt prijzen tussen R100 (4,9 euro) en R130 per kilogram; tussen R400 (voor geïmporteerde) en R600 (voor Zuid-Afrikaanse) gember in kartons van 5 kg.

"Gember was schaars en nu pas begint men Chinese gember te importeren. De meeste handelaren importeerden gember uit China," merkt hij op. Sommigen doen dit het hele jaar door, maar kenners en liefhebbers geven de voorkeur aan Zuid-Afrikaanse gember vanwege de sterkere smaak en het lagere watergehalte vergeleken met Chinese gember. De lokale teelt begint nu pas op gang te komen, en tegen het einde van de maand zal het lokale seizoen in volle gang zijn."

Hij rapporteert dat sommige gembertelers een sterke oogst verwachten, terwijl andere telers hun gewas nog steeds moeten laten herstellen van gewasziekten en gebrek hebben aan schoon plantmateriaal in het afgelopen seizoen. Daarom verwacht hij dat de gemberprijzen voor de nabije toekomst stabiel zullen blijven.

Australië: Binnenlandse productie concurreert met goedkopere aanvoer uit Fiji
De Australische gembersector is geconcentreerd in Zuid-Queensland, met een zeer kleine teelt in het noorden van New South Wales. In het jaar dat eindigde in juni 2021 oogstte Australië 5.184 ton gember. De hoeveelheid verse aanvoer was 2.745 ton (53,0%) met een groothandelswaarde van $61,6 miljoen. Over het algemeen is de bruto toegevoegde waarde (GTV) van de gembersector de afgelopen zeven jaar gestaag gestegen. Na een piek in de waarde van gember tijdens de Covid-19-pandemie bedroeg de GTV voor het boekjaar 2020-21 $54,7 miljoen, een stijging van meer dan $3 miljoen ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

Australische gember maakt slechts een klein deel uit van de wereldwijde gemberproductie (~1%), die anders wordt gedomineerd door China en India. Australië is een netto-importeur van gember, waarbij importen voornamelijk afkomstig zijn uit landen met lagere kosten, waaronder China, Vietnam, India, Thailand en Fiji. De Australische verse gemberketen werd historisch geleverd door Australische gemberproducenten, ondanks dat het land een netto-importeur van verse gember is. Importen van verse gember werden meestal gebruikt in verwerking en kwamen nooit in de verse aanvoerketen terecht. In het afgelopen decennium zijn er regelgevende veranderingen geweest met betrekking tot de invoer van verse gember, waardoor de levering en verkoop van verse gember uit Fiji in Australië mogelijk werd. Dit betekent dat de Australische gemberaanvoer nu concurreert met gember uit Fiji met lage kosten, waardoor de focus van de sector verschuift naar het verhogen van de opbrengst en het differentiëren van het Australische product op de binnenlandse en internationale markt. Australische gember heeft slechts enkele belangrijke exportmarkten, waarbij Nieuw-Zeeland goed is voor 90% van de export van verse gember in het jaar eindigend in juni 2021. Dit werd gevolgd door Singapore met 7%, en Kiribati, Papoea-Nieuw-Guinea en Hongkong elk met 1%.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt paprika

Publicatiedatum: