Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt peren

Producenten van peren op het zuidelijk halfrond nemen steeds meer het voortouw in de wereldwijde aanvoer. Dit jaar is de perenoogst in Zuid-Afrika ongewoon vroeg begonnen, met de Packham-oogst al voltooid, terwijl dit normaal gesproken het hoogtepunt van het oogstseizoen zou zijn. Over het algemeen wordt verwacht dat de perenexport 5% hoger zal liggen dan vorig jaar, wat neerkomt op bijna 19,5 miljoen kartons (nog steeds onder de 22 miljoen kartons van 2022). Tot nu toe zijn bijna de helft van de Zuid-Afrikaanse peren naar Europa verscheept. Argentinië ziet een sterke marktvraag, vooral voor grote maten Williams-peren, waarbij een schaarse aanvoer van die maten wordt opgemerkt. Een grote teler en exporteur in Argentinië merkte op dat de marktwaarde voor grote maten tot 15% hoger ligt in vergelijking met vorig seizoen. De perentelers in Chili hebben te maken gehad met hoge temperaturen en regen tijdens de kritieke periode in oktober vorig jaar, wat heeft geleid tot kleinere maten. Uruguay heeft een ondergemiddelde perenoogst vanwege uitdagende weersomstandigheden.

Tijdens de recente Fruit Logistica in Berlijn heeft de World Apple and Pear Association (WAPA) de oogstraming voor appelen en peren op het zuidelijk halfrond vrijgegeven, waarbij de telers op het zuidelijk halfrond een lichte daling in de perenoogst voorspellen (-2,3%), wat het totaal op 1.465.800 ton brengt. Argentinië (614.000 ton), Chili (203.000 ton) en Australië (72.000 ton) worden verwacht hun productie respectievelijk met 6%, 5,4% en 2,7% te verminderen. De oogstniveaus van Zuid-Afrika worden voorspeld te stijgen naar 567.334 ton (+3,4% vanaf 2023), evenals die van Nieuw-Zeeland (+8,4%, met in totaal 9.066 ton). Packham's Triumph blijft de meest geteelde variëteit (508.000 ton, met een lichte daling van 1,3% in vergelijking met 2023), gevolgd door Williams' bon chrétien peren (300.082 ton). De exportcijfers worden verwacht in lijn te zijn met 2023 met een totaal van 654.323 ton.China verwacht dit jaar een ongebruikelijk grote oogst, maar de exportvraag is afgenomen vanwege de scheepvaartcrisis in de Rode Zee. Desondanks is het exportvolume ten opzichte van vorig seizoen toegenomen, hoewel de exportprijzen zijn gedaald als gevolg van verschillende factoren, zoals de hogere scheepvaarttarieven in het laatste kwartaal. Chinese leveranciers ervaren ook een verminderde vraag in Europa als direct gevolg van de uitdagingen in de scheepvaart. De Duitse markt vertoont zwakke verkopen. De eerste Zuid-Afrikaanse peren werden verkocht in Duitsland totdat de lokale zendingen arriveerden. De Italiaanse productie is dramatisch gedaald in 2023, met de laatste partijen lokaal fruit momenteel beschikbaar voor verkoop. Op de Italiaanse markt zijn peren uit Nederland, België, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië verkrijgbaar. Er heerst optimisme op de Nederlandse perenmarkt vanwege de kwaliteit van de Nederlandse peren, die worden beloond met een prijsverschil van 10 cent tussen peren van hoge kwaliteit en peren van lagere kwaliteit. De lokale perenvoorraad in Griekenland is laag, en lokale exporteurs verwachten door te gaan met exporteren tot eind april. Daarna kan er ruimte zijn voor meer dan de gebruikelijke hoeveelheden peren op de Griekse markt uit het zuidelijk halfrond, vooral Williams en Packham's Triumph.

Nederland: 10 cent verschil tussen goede en minder goede peren
Optimisme alom in de Nederlandse perenmarkt. "Bij de Conference-peren merken we nu wel dat we al later in het seizoen komen. De kwaliteit van de partijen wisselen sterk en het uitvalspercentage is iets hoger dan andere jaren. Het prijsniveau tussen de 85 en 95 cent is echter gewoon goed te noemen. Er zit zo'n tien cent verschil tussen goede en minder goede peren. Het is een goede zaak dat die extra kwaliteit ook extra wordt beloond en voor een iets minder product is de prijs nog altijd goed. Wel merk ik in de markt dat telers een nog hoger prijsniveau verwachten en ik weet niet of dat helemaal terecht is. Uiteindelijk zal er voor de goede peren op lange termijn nog wel een plusje in moeten zitten, maar op dit moment moet je mijns inziens ook tevreden kunnen zijn met het huidige prijsniveau", aldus een speler in de Nederlandse perenmarkt. "Het seizoen van de Comice-peren loopt nu op zijn eind. De markt voor de Lukassen-peer heeft een inzinking gehad, maar die was dan ook extreem hoog. Hopelijk komt de handel na deze correctie toch weer op gang."

België: Kleine dip in perenprijzen, maar overweldigende vraag naar bio
"In Belgische peren is er deze week een klein dipje geweest", zegt een handelaar. "Het gaat al een hele tijd heel goed en toch mogen we zeker niet klagen, maar nu er wat overzeese peren op de markt komen, merken we dat de prijzen het even moeilijk hebben. Ik verwacht echter niet dat het langer dan één of twee weken zal duren. Het is immers ook een beetje standaard voor de tijd van het jaar. Eind februari komt er meer op de markt en is iedereen een beetje afwachtend. Dat zagen we vorig jaar ook en toen lieten we het sowieso mooi liggen in de maanden tot het einde van het seizoen."

"Daarnaast is de vraag naar biologische peren overweldigend," voegt een ander toe. "Ook wij hebben zo goed als geen biologische peren meer. We hebben nog wat gesorteerd, maar dat is morgen op. In Nederland hoor ik prijzen tot €2,60 per stuk. Dat is eigenlijk bizar, maar sommige mensen betalen ervoor. Daardoor komen Argentinië, Chili en Zuid-Afrika dit jaar weer in beeld. Vorig jaar waren ze dat niet, maar dit seizoen zullen ze profiteren van de trend."

Frankrijk: Het Franse perenseizoen is bijna voorbij
Het Franse perenseizoen is bijna voorbij. De Conference- en Angys-variëteiten blijven momenteel op de markt. De oogst was dit jaar eerder klein, maar van uitstekende kwaliteit. Het areaal is met 5% gestegen. Het tekort in Europa (met de kleine Italiaanse oogst) heeft geholpen om de markt overeind te houden. De verkoop is gedurende het hele seizoen bevredigend geweest en de laatste weken is de markt iets actiever. De prijzen zijn correct en stabiel, maar hoger dan vorig jaar. Andere origines op de markt zijn België, Nederland, een beetje Italië en Zuid-Afrika.

Duitsland: Zwakke verkopen
De aanwezigheid van Italiaanse producten nam duidelijk af, waarbij Abate Fetel en Santa Maria langzaam van de markt verdwenen. De andere Europese producten hadden voornamelijk een aanvullend karakter: Nederlandse, Belgische en binnenlandse aanbiedingen speelden slechts een ondersteunende rol. Ondertussen werden de eerste Zuid-Afrikaanse importen geladen. "We zullen doorgaan met de handel in Duitse peren in volle gang tot week 7, en vanaf week 8 zullen voedselretailers geleidelijk overschakelen naar Zuid-Afrikaanse product van de Williams, Rosemarie en Cheeky variëteiten. In week 9-10 wordt ook verwacht dat de Celina-variëteit, die de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden, zal worden toegevoegd. Echter, het vlaggenschip van de Zuid-Afrikaanse perensector blijft de Forelle-variëteit, die we kunnen aanbieden vanuit CA-opslag tot het begin van de nieuwe Europese oogst," zegt een importeur.

Spanje: Hoge prijzen door Italiaanse vraag naar Spaanse peren bemoeilijken afzet op binnenlandse markt
Het weer, gekenmerkt door hoge temperaturen en problemen met watertekorten, heeft dit jaar het hardfruit benadeeld, herinnert een Spaanse operator zich. "In peren was het seizoen veel beter dan in appelen, omdat er geen groot volume was, maar er was een grote internationale vraag, vooral uit landen als Italië die fruit kochten, zowel tijdens als na het oogstseizoen, tegen heel redelijke prijzen, en die dynamiek gaat nog steeds door."
"Ze begonnen allerlei perenrassen te kopen: Rode Barlet, Williams, Abate Fetel en Conference, hoewel ze in de winter grotere hoeveelheden Conference hebben gekocht, het meest geteelde ras. Vandaag de dag is er eigenlijk alleen nog maar Conference beschikbaar, en Italië blijft die tegen prijzen kopen die nog steeds hoog zijn, wat de verkoop op nationaal niveau bemoeilijkt," voegt hij toe.

Italië: Productie is in 2023 dramatisch gedaald
De laatste partijen Italiaans product zijn momenteel in de verkoop, samen met veel meer Conference-peren uit Nederland en België, evenals peren uit Zuid-Afrika. Een grote handelaar in Noord-Italië zegt dat peren uit Chili en Argentinië de komende weken zullen arriveren. De Italiaanse productie is volgens de handelaar met 75 procent gedaald. De variëteit die het meest heeft geleden is de Abate, met prijzen soms boven de €5/kg voor de weinige partijen van hoge kwaliteit. Prijzen in supermarkten zijn altijd erg hoog geweest voor het Italiaanse product: bijvoorbeeld, Abate-peren zijn altijd verkocht voor meer dan €4/kg. Met zulke hoge prijzen volgden buitenlandse peren het voorbeeld.
Volgens het Permanent Observatorium van Consumentenpanel Services GfK is het aantal Italiaanse huishoudens dat peren koopt gestegen van 52% naar 53% gedurende de 12 maanden eindigend in december 2023.

Griekenland: Lagere voorraad, vlottere verkoop
Er werd verwacht dat de vraag naar Griekse peren zou beginnen te stijgen na Nieuwjaar. Dit is inderdaad gebeurd, maar niet in de verwachte mate. Door de hogere vraag en de lagere volumes in het algemeen in vergelijking met vorig jaar, is de huidige voorraad Griekse peren echter lager dan vorig seizoen. Griekse exporteurs verwachten dat de export vlot zal doorgaan tot het einde van het seizoen, die naar schatting eind april zal aflopen. Daarna is er misschien wat ruimte voor meer dan de gebruikelijke hoeveelheden peren van het zuidelijk halfrond, vooral Williams en Packham's Triumph.

Zuid-Afrika: Perenoogst is ongebruikelijk vroeg
De Zuid-Afrikaanse perenoogst is dit jaar ongebruikelijk vroeg: de Packham-oogst is al gedaan waar dit normaal gesproken de piek van het oogstseizoen zou zijn. In week 6 zijn 3,37 miljoen kartons van 12 kg peren geëxporteerd, vergeleken met iets meer dan twee miljoen kartons op hetzelfde moment vorig jaar. Over het algemeen wordt verwacht dat de perenexport 5% hoger zal zijn dan vorig jaar, uitkomend op net geen 19,5 miljoen kartons (nog steeds onder de 22 miljoen kartons van 2022). Tot nu toe dit jaar zijn bijna de helft van de Zuid-Afrikaanse peren naar Europa verzonden. Europa is een stabiele perenmarkt voor Zuid-Afrika, niet dramatisch groeiend, en voor Zuid-Afrika belangrijker in perenexport dan appelexport. "De vraag vanuit de markt is goed. Het hangt nauw samen met de overloopvoorraad van Europa's vorige oogst," zegt een perenexporteur, maar hij voegt er meteen aan toe dat het veilig door de haven krijgen van het fruit de grote uitdaging is. Peren worden via andere middelen verscheept, naast het containerterminal in Kaapstad: het wordt geladen naar conventionele schepen in Kaapstad, of naar de haven van Port Elizabeth gebracht.

Er zijn veel markten beschikbaar voor Forelle-peren, en in week 6 zijn de eerste naar het Verre Oosten en Rusland verscheept; laatstgenoemde is ook een belangrijke markt voor Zuid-Afrikaanse Packham-peren. Blush perenvariëteiten en Forelle zullen waarschijnlijk in grotere aantallen naar China worden verzonden, een recente toevoeging aan het perenexportportfolio. Sommige Zuid-Afrikaanse exporteurs hebben naar verluidt vorig jaar fantastisch gepresteerd met de kleine volumes waarmee ze die markten hebben getest, terwijl anderen teleurgesteld waren vanwege slecht getimede zendingen. Nieuwe perenaanplantingen concentreren zich op Forelle-peren en blush-variëteiten zoals Rosemarie. Er worden geen nieuwe Abate Fetel (die alleen in Europa wordt verkocht) geplant. "Hoge temperaturen hebben de perenoogst beïnvloed," zegt een Zuid-Afrikaanse retailer: "Helaas, vanwege de extreme hitte in de West-Kaap deze zomer, vertonen sommige vroege peren een ongelooflijk korte houdbaarheid na het rijpen."

Argentinië: Goede marktvraag
Het land heeft een goed perenseizoen met solide vraag naar grote maten in Williams, die schaars zijn. Volumes zijn hetzelfde als vorig seizoen in termen van eenheden, maar 5% tot 10% minder in kg vanwege de kleinere maten, merkte een teler en exporteur op. Een teler/exporteur merkte verder op: "De vraag van alle markten naar Argentijnse peren is goed en op een hoogtepunt voor kwaliteitsperen, die dit seizoen erg schoon en mooi zijn. De betaalde waarde is 15% meer voor grote maten in vergelijking met 2023, met dezelfde waarde betaald voor middelgrote tot kleine maten."

Chili: Kleinere maten door eerdere regen
Chili is een paar weken verwijderd van het begin van de perenoogst. Hoge temperaturen en regen in oktober zouden kleinere maten veroorzaken. Een producent in Chili merkte op dat er iets meer schurft is vanwege het nattere weer. De perenprijzen zijn de afgelopen jaren stabiel geweest, terwijl Chili de afgelopen 6-8 jaar hun volume veel heeft zien afnemen. Het is de laatste seizoenen wat meer gestabiliseerd. De producent merkt op dat de perenproductie een degelijke en stabiele handel is op de lange termijn, maar niet zo snel groeit als bijvoorbeeld kersen.

Uruguay: Ondergemiddelde perenoogst
De perenoogst in Uruguay bedroeg de afgelopen jaren doorgaans rond de 13.000 ton. "De oogst van 2023/2024 zal onder het gemiddelde liggen vanwege weersomstandigheden, het watertekort in zowel de zomer (2022) als de winter (2023), en een opeenstapeling van onregelmatige kou," merkte een expert in Uruguay op. "Dit heeft geleid tot een lagere productie, vertraagde oogstdata en onregelmatige maten. Hetzelfde fenomeen deed zich voor bij de Williams Precoz die werd geteeld in Artigas."

Noord-Amerika: Verminderd volume aan perenimporten

De oogst van peren en het verpakken voor zendingen naar Noord-Amerika zijn momenteel in volle gang in Chili en Argentinië. Vroege rapporten suggereren dat de perenmaten, vooral voor variëteiten zoals Bartlett, kleiner zijn dan verwacht. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid resulteren in een verminderd totaal volume van de oogst dat wordt geïmporteerd naar de Verenigde Staten. Dit heeft niet alleen invloed op lagere aantallen verpakkingen, maar het is ook waarschijnlijk dat kleinere peren op lokale Latijns-Amerikaanse markten blijven. Een koel begin van het seizoen gevolgd door hoge temperaturen tijdens de oogst heeft geleid tot kleinere maten uit Zuid-Amerika. De oogst van verschillende rassen, waaronder Bartlett, Comice, Anjou, Forelle en Bosc, is momenteel aan de gang.
Wat betreft de vraag, is er een groeiend momentum en vraag naar de nieuwe oogstperen, aangezien bepaalde binnenlandse variëteiten aan het einde van het seizoen komen. Bovendien neemt de wereldwijde vraag naar biologische peren toe, wat leidt tot een toename in biologische productie.
Met betrekking tot de prijzen wordt verwacht dat ze dit jaar hoger zullen liggen in vergelijking met vorig jaar vanwege de kortere aanvoer.

China: Grote oogst verwacht, exportvraag verlaagd door scheepvaartcrisis
Dankzij gunstige weersomstandigheden zal de opbrengst en kwaliteit van Chinese peren toenemen in het seizoen 2023/24. Met de extreem grote oogst en het begin van het teeltseizoen heeft de vraag van overzeese markten zich gestabiliseerd. Het exportvolume is toegenomen in vergelijking met het vorige seizoen, terwijl de exportprijzen zijn gedaald als gevolg van verschillende factoren. Eén van de redenen voor de lagere exportprijs is het feit dat de hoge scheepvaartvrachttarieven en onstabiele scheepvaartschema's in het laatste kwartaal de prijzen hebben opgedreven. Zodra de verzendkosten terugkeerden naar het normale niveau, daalden de prijzen vanzelf. Ten tweede, vanwege de bumperoogst dit jaar, is de voorraad peren groot en is de marktconcurrentie hevig, wat handelaren heeft gedwongen de prijzen te verlagen. Bovendien heeft de recente stijging van de zeevrachttarieven de exportprijzen beïnvloed.

Hoewel de vraag in overzeese markten relatief sterk is gebleven, is de vraag op de Europese markt sinds de scheepvaartcrisis in de Rode Zee gedaald. Momenteel is de vrachtkosten voor elke container naar Europa gestegen van meer dan duizend US dollars naar vijf tot zesduizend US dollars, een toename van vier keer. Het is vermeldenswaard dat de prijs van deze route recentelijk is begonnen te stabiliseren en geleidelijk af te nemen. Bovendien stijgt de zeevracht naar Noord-Amerika en Australië ook. Een van de redenen hiervoor is dat na de scherpe stijging van de vrachttarieven tijdens de pandemie, deze nog niet zijn teruggekeerd naar het vorige normale niveau. Een andere reden is dat het aantal schepen dat door de Kaap de Goede Hoop moet varen aanzienlijk is toegenomen, terwijl het aantal containers onvoldoende is, wat de kosten opdrijft.

Wat betreft binnenlandse verkopen, zijn de perenprijzen na december gedaald, en deze prijsdaling vond eerder plaats dan in het verleden. Toen het seizoen begon, was de inkoopprijs van peren relatief hoog. Bovendien is de productie van veel fruit dit jaar hoog, en hebben consumenten veel keuzes, waardoor de verkopen relatief traag zijn. Naarmate het seizoen vordert, blijven de perenvoorraden groot en is de marktconsumptie zwak, wat de belangrijkste reden is voor de vroege daling van de perenprijzen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt mandarijnen

Publicatiedatum: