Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

Na het afnemen van de winterkou op het noordelijk halfrond, richt de aandacht zich op sinaasappelleveranciers op het zuidelijk halfrond. Spanje heeft een goed seizoen gehad met dalende prijzen, maar klaagt over de lage waardering en goedkope concurrentie van Egypte op de Europese markt. Zuid-Afrika, de op één na grootste producent, blijft Europa bevoorraden vanwege problemen met de export naar Azië door aanvallen in de Rode Zee.

Nederland heeft last van een stroef bewegende sinaasappelmarkt. In Duitsland domineren Spaanse sinaasappels, met Griekse importen als toenemende concurrentie. Het sinaasappelseizoen in Egypte wordt dit jaar gekenmerkt door uitdagingen, voornamelijk veroorzaakt door de Rode Zee-crisis en schommelende wisselkoersen, wat resulteert in een daling van de prijzen. Het sinaasappelseizoen in Marokko is dit jaar moeizaam van start gegaan, voornamelijk als gevolg van droogte, wat heeft geleid tot aanzienlijk lagere volumes dan normaal. Griekenland ervaart een daling van de lokale productie en hevige concurrentie in Europa. Turkije heeft een groeiende vraag gezien, maar wordt gehinderd door de Rode Zee-crisis voor hun export naar Azië. Italië heeft een seizoen van lage prijzen achter de rug, gevolgd door een stijging in april, wat resulteert in een lagere binnenlandse vraag.

In de VS zijn Californische Navel-sinaasappels beschikbaar, terwijl Mexicaanse Valencias tegen lagere prijzen worden verkocht. In Zuid-Amerika is er een tekort aan sinaasappels, met Uruguay en Argentinië die een betere oogst en kwaliteit verwachten. Peru richt zich voornamelijk op de lokale markt. In China zijn binnenlandse sinaasappelvolumes bijna verdubbeld, maar importeurs maken zich zorgen over de kwaliteit van Egyptische sinaasappels vanwege verzendvertragingen door de Rode Zee-crisis.
In Australië is men optimistisch over de sinaasappeloogst, ondanks recente overstromingen en droge periodes.

Nederland: Stroeve sinaasappelmarkt
De sinaasappelmarkt verloopt best wel stroef, vertellen Hollandse importeurs. De Spaanse aanvoer is in de laatste fase terechtgekomen en de verwachting is dat er redelijk grote volumes uit Zuid-Afrika zullen komen. Bij de Egyptische import zorgt de verplichte keuring van 30% van het aanbod voor hoofdbrekens bij de Nederlandse importeurs. De prijs van goede Lane Late uit Spanje ligt tussen de 11,50 en 14 euro naar gelang de maat. De prijzen voor dikke maten Valencia's uit Egypte liggen tussen de 11 en 12 euro in open top en de kleine Valencia's in telescoopverpakking tussen de 7,50 en 8,50 euro.

Duitsland: Aanvoer van verschillende landen
De citrusoogst op het noordelijk halfrond nadert zijn einde. In Spanje, het voornaamste citrustelende land, heeft een grote importeur een succesvol seizoen achter de rug, zonder noemenswaardige tegenvallers. Hij merkt echter op dat het sinaasappelseizoen 2023/2024 qua volume nogal wisselvallig was. "Vroeg in het seizoen, tot en met december, was er een beperkte productie van overwegend goede kwaliteit. In januari overtrof de vraag het aanbod, wat resulteerde in prijsstijgingen. Vanaf februari stabiliseerde zowel het aanbod als de vraag voor de late variëteiten." Er is ook opgemerkt dat de export van Griekse citrus de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen en nu aanzienlijke concurrentie vormt.
Op dit moment zijn de laatste partijen Italiaanse Tarocco-bloedsinaasappels beschikbaar en nadert het einde van het sinaasappelseizoen van dit jaar. Tot kort voor Pasen werden er nog goede hoeveelheden Tarocco-bloedsinaasappels verkocht. Een importeur merkt op: "Gedurende het hele seizoen was de vraag over het algemeen redelijk tevredenstellend, ondanks dat de prijzen soms 20-30 procent hoger lagen dan vorig jaar. Deze prijsstijgingen waren echter vergelijkbaar met die van Spaans citrus."

Dankzij de ruime beschikbaarheid van volume zal het Spaanse citrusseizoen naar verwachting later eindigen dan vorig jaar. Hierdoor wordt de verschuiving naar overzeese gebieden, met name voor citroenen, maar ook voor sinaasappelen, later in het jaar verwacht, voorspelt een importeur. "In 2023 zagen we uitzonderlijk grote kalibers, vooral bij overzeese sinaasappelen, terwijl dit jaar meer normale tot kleine maten worden verwacht uit Zuid-Afrika en Uruguay, dankzij de overvloedige oogst."

Italië: Klein fruit, lage prijzen voor het grootste deel van het seizoen
Uit gegevens van Ismea blijkt dat het sinaasappelareaal in Italië licht is gestegen tot 86.000 hectare, een toename van 1,1% ten opzichte van 2022 en 1,6% ten opzichte van de laatste drie jaar. Sicilië blijft de grootste producent, gevolgd door Calabrië en Apulië. In het huidige seizoen, dat bijna ten einde is, is de hoeveelheid sinaasappels met 20% gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar de vruchten zijn overwegend middelgroot tot klein vanwege ongunstige weersomstandigheden. Dit heeft geleid tot een overaanbod van middelgrote en kleine vruchten op de markt, waardoor de sapindustrie moeite heeft om deze te absorberen en de prijzen van grotere vruchten hoog zijn gebleven. De binnenlandse vraag is afgenomen als gevolg van de stijgende prijzen, wat resulteert in een daling van de retailverkoop van verpakte sinaasappelen. De Italiaanse sinaasappelimport is met 19% gedaald ten opzichte van het vorige seizoen, terwijl de export met 29% is gestegen.

Een groothandelaar uit Noord-Italië, gespecialiseerd in citrus, in het bijzonder in sinaasappelen, heeft gemerkt dat de sinaasappelprijzen begin april licht zijn gestegen na weken van crisis met lage prijzen. De verkoop verliep het hele seizoen langzaam en er was weinig tevredenheid, een situatie die algemeen was op groothandelsmarkten. Hoewel de smaakkwaliteit van de sinaasappelen altijd hoog was, bleef de grootte soms achter bij de verwachtingen door de weersomstandigheden. De laatste Tarocco-sinaasappelen zijn nu beschikbaar en de oogst van late variëteiten staat op het punt te beginnen. De prijzen schommelden de afgelopen maanden tussen €0,70 en €1,30 per kg, afhankelijk van grootte en kwaliteit, maar zijn nu verbeterd tot €1,50/kg, terwijl de sapmaat ongeveer €1 bedraagt. Hoewel deze cijfers niet opwindend zijn, waren de noteringen de afgelopen 15 dagen iets beter dan in de wintermaanden.

Spanje: "Europese markt waardeert Spaanse sinaasappels zeer, maar wil er niet voor betalen"
Volgens diverse Spaanse citrusproducenten verloopt de sinaasappelmarkt momenteel traag, met weinig handelsactiviteit en een afnemende vraag, ook voor sinaasappelsap, zoals aangegeven door de Lonja de Córdoba, die sinds het begin van 2024 weinig nieuwe transacties heeft gemeld. "Er is tot dusver veel volume uit Egypte tegen lage prijzen op de markt gebracht, maar na een overstroming van de markt lijkt de stroom nu iets te vertragen," merkt een handelaar uit Huelva op, die sinaasappels exporteert naar heel Europa vanuit Spanje.

De cijfers tonen aan dat het volume sinaasappels dat sinds het begin van het jaar is geïmporteerd, voornamelijk uit Egypte, is toegenomen in de EU. In maart is de hoeveelheid Egyptische sinaasappels die zijn aangekomen echter gedaald vergeleken met de voorgaande maand en met dezelfde maand vorig jaar. Toch laten recente gegevens over de sinaasappelimport in de EU-27, geanalyseerd per land, zien dat Spanje een van de landen is die zijn importen heeft verhoogd in de eerste twee maanden van dit jaar, met een toename van 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig seizoen.

Tegelijkertijd zijn de prijzen bij de oorsprong voor Spaanse sinaasappels gedaald tot onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar in de eerste week van april.
"Op dit moment zijn de meest gevraagde kalibers klein, omdat het verkoopvolume van die maten mogelijk is verminderd door Egypte," zegt een handelaar uit Alicante. "Maar ondanks de huidige omstandigheden moeten we onthouden dat het Spaanse seizoen voortduurt. De late variëteiten Valencia, Powel en Chislett zullen pas over ongeveer 15 dagen de laatste fase ingaan, en we beginnen nu met de Valencia Late, dus we hebben vers, kwaliteitsfruit dat net van de bomen is geplukt, tot juni. In Spanje hebben we het beste fruit op de markt wat betreft kwaliteit," benadrukt hij, "maar de Europese markt is terughoudend om hiervoor te betalen."

Egypte: Sinaasappelseizoen om te vergeten
Het sinaasappelseizoen in Egypte wordt dit jaar gekenmerkt door uitdagingen, voornamelijk veroorzaakt door de Rode Zee-crisis en schommelende wisselkoersen, wat resulteert in een daling van de prijzen. Een exporteur meldt dat de prijzen aan de boom zijn gedaald van 12 pond aan het begin van het seizoen tot 7 pond op dit moment.
Door de Rode Zee-crisis exporteert Egypte bijna geen sinaasappels naar Azië, wat resulteert in een overschot op andere markten, met name Europa. Dit heeft geleid tot een daling van de prijzen, met exporteurs die zelfs hun citrus tegen vergelijkbare prijzen als op de lokale markt in Egypte verkopen.
De valutacrisis in Egypte heeft ook bijgedragen aan de uitdagingen, met een devaluatie van het Egyptische pond die de kosten van exporteurs heeft verhoogd, ondanks dat het de verliezen beperkt. Exporteurs exporteren nu voornamelijk om hun cashflow te behouden en hun positie op de markten te handhaven, omdat het seizoen dit jaar niet winstgevend is.
Een lichtpuntje is dat de maten van Egyptische sinaasappels zijn verbeterd ten opzichte van vorig seizoen, maar telers hebben nog niet de gebruikelijke matenverdeling teruggekregen. Ondanks het overaanbod in Europa, hebben exporteurs nieuwe afzetmarkten gezocht, waaronder Brazilië, Canada en verschillende Afrikaanse markten. Incidentele vraag, zoals tijdens de ramadanperiode en de aanstaande Olympische Spelen in Parijs, heeft exporteurs geholpen om volumes te verkopen en enige verlichting te bieden tijdens dit uitdagende seizoen.

Marokko: Lagere volumes, logistieke vertragingen
Het sinaasappelseizoen in Marokko is dit jaar moeizaam van start gegaan, voornamelijk als gevolg van droogte, wat heeft geleid tot aanzienlijk lagere volumes dan normaal. In de regio Taroudant alleen al is meer dan 1.500 hectare aan sinaasappelbomen ontworteld, wat een aanzienlijke tegenslag is. De maten van de sinaasappels zijn kleiner dan gebruikelijk, maar dit is een kenmerk waar Marokkaanse sinaasappels over het algemeen om bekend staan.
Het begin van het Marokkaanse seizoen wordt gekenmerkt door een overvloed aan sinaasappels uit Egypte, Turkije en Spanje op de Europese markt, wat resulteert in een intense concurrentiestrijd. De prijzen zijn nog niet duidelijk vastgesteld. Marokkaanse exporteurs worden geconfronteerd met logistieke uitdagingen en aanzienlijke vertragingen bij de levering aan markten in het Midden-Oosten als gevolg van de geopolitieke situatie. Bovendien heeft de crisis in de Rode Zee hen afgesneden van de Aziatische markten.
Ondanks deze uitdagingen melden exporteurs dit seizoen sinaasappels van goede kwaliteit, die zowel gewild zijn voor sap als voor consumptie.

Griekenland: Lokale teelt daalt, kampt met hevige concurrentie
De totale teelt van sinaasappelen daalde dit seizoen. Bovendien hadden Griekse exporteurs te kampen met hevige concurrentie van andere origines, waardoor de vraag in 2024 vertraagde, ondanks een goede start van het seizoen.

Turkije: Toenemende vraag, Rode Zee-crises belemmeren levering naar Azië
De vraag naar Turkse sinaasappelen en mandarijnen blijft elk jaar stijgen, omdat klanten de voorkeur geven aan meer zoete opties dan grapefruit. Turkije heeft altijd een stabiel, maar traag verkeer naar Europa gehad, vanwege de grote spelers zoals Spanje en Griekenland die de markt bevoorraden. Dit is nog verergerd doordat Egypte ook meer volumes naar de Europese markt stuurt. Aangezien Turkije ook citrus aan Azië levert, heeft de crisis in de Rode Zee de sinaasappelexport naar deze regio echt gehinderd. Contracten moesten worden geannuleerd en sommige exporteurs stopten helemaal met het laden van citrus voor de Aziatische markt. Momenteel zijn de Valencia sinaasappelprijzen stabiel en zijn er nog steeds mogelijkheden om de klanten zo lang mogelijk te beleveren.

Zuid-Afrika: Overschot aan sinaasappels in EU
De eerste Navels kwamen binnen, voornamelijk voor de lokale markt, terwijl Valencia's over twee weken zullen beginnen in Limpopo. Tegen week 13 waren er nog geen sinaasappelexporten. Op de binnenlandse markt kosten sinaasappels R5,16/kg, een daling van 2% terwijl de volumes met 88% zijn toegenomen. De VS is een markt die elk jaar groeit voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen.

Exporteurs in Zuid-Afrika merken op dat sinaasappels in Europa in overvloed aanwezig zijn. Dit komt omdat Egypte en Marokko het moeilijk vinden om fruit naar Azië te sturen. Veel fruit wordt omgeleid naar Europa. De markt is op dit moment vol, dat beïnvloedt de prijsniveaus. Er wordt verwacht dat grote partijen sinaasappels marktkansen in Europa zullen hebben omdat veel van de Egyptische sinaasappels klein zijn. De Citrus Growers Association van Zuid-Afrika meldt dat een drogere zomer met weinig regen aan het einde van vorig jaar heeft geleid tot kleinere maten van verschillende citrusrassen. Men hoopt dat de herfstregens zullen helpen om de grootte van het fruit te vergroten.

Noord-Amerika: Grote maten voor Californische Navels tot het einde van het seizoen
Dit jaar heeft de regenval in Californië bijgedragen aan het vergroten van de maten van de resterende Navel-sinaasappeloogst. Er is momenteel een constante aanvoer van Navels in middelgrote en grote maten - 88s en groter. Naarmate de reguliere Navel-variëteiten op raken, zullen de Late Navels over het algemeen grotere maten hebben en minder kleine.

In mei zullen sommige telers hun Navel-oogst afronden. Vanwege schade door trips dit seizoen, zullen minder kartons worden verpakt en wordt verwacht dat de oogst eerder dan gebruikelijk zal eindigen. Rapporten suggereren dat andere telers niet zullen eindigen tot medio/laat juni, wat later is dan de laatste twee seizoenen. Sommige telers zullen in april beginnen met het plukken van Valencia's, wat zal helpen om aan een deel van de vraag naar kleine maten te voldoen.

Mexicaanse telers dragen ook bij aan de industrie, met Valencia's die worden geproduceerd en verkocht voor gemiddeld ongeveer 20 procent minder dan Californische Navels. Ondertussen liggen de algehele prijzen in Californië 10 tot 15 procent hoger dan vorig seizoen.

Uruguay: Kijkt uit naar hogere sinaasappelverkopen op wereldmarkten
Het land verwacht een toename van 20% in de sinaasappelproductie ten opzichte van 2023, waardoor de export tot ongeveer 35.000 ton zal stijgen. Volgens Upefruy, de unie van fruittelers en -exporteurs, heeft het gunstige klimaat geleid tot goede maten van sinaasappels. De recente regen heeft echter het begin van de sinaasappeloogst vertraagd. Producenten en exporteurs kijken ernaar uit om fruit van hoge kwaliteit te kunnen oogsten. De wisselkoers vormt echter een uitdaging voor producenten vanwege de lagere waarde van de USD ten opzichte van de euro en andere valuta's. De belangrijkste markten van Uruguay zijn de EU, Brazilië en de VS, met mogelijk kleine hoeveelheden die naar het Midden-Oosten worden geëxporteerd.

Naast de toename van verse sinaasappelexporten wordt ook verwacht dat het industriële gebruik van sinaasappels zal toenemen, omdat de prijzen gunstig zijn en ze zullen concurreren met de verse markt. Een vooraanstaande teler en exporteur in Uruguay merkt op: "Het lijkt erop dat sinaasappels nu en in de komende jaren de markten zullen domineren, omdat er wereldwijd een tekort aan sinaasappels is, vooral van de gewenste kwaliteit!"

Argentinië: Verwacht hogere sinaasappelvolumes dan in 2023
Het volume sinaasappels in het noordoosten van Argentinië zal naar verwachting hoger zijn dan in 2023, terwijl het in het noordwesten naar verwachting gelijk zal blijven, aldus Federcitrus. De productie van 2024 wordt beschouwd als beter en van goede kwaliteit. Een directeur van de unie merkt op dat "de gunstige mondiale context van de sinaasappelindustrie een groot deel van de productie dit seizoen zal absorberen."

In de afgelopen jaren, vooral het afgelopen jaar, heeft Argentinië te kampen gehad met problemen zoals hun valuta, hoge wisselkoersen en zeer hoge inflatie, naast andere binnenlandse uitdagingen. De nieuwe regering heeft veel beleidsveranderingen doorgevoerd. "De situatie is dit seizoen verbeterd door de stabilisatie van de wisselkoersen. De uitdaging ligt in het feit dat de Argentijnse kosten in dollars niet hoog zijn, aangezien de inflatie afneemt maar niet volledig is gestopt, en om de productiviteit en efficiëntie in de productie-, verpakkings- en logistieke processen te verbeteren."

Peru: Produceert sinaasappels voornamelijk voor lokale markt
Peru exporteert niet veel sinaasappels, omdat alle productie bestemd is voor de lokale markt. Het land is echter een grote exporteur van mandarijnen en Tahiti-limes. ProCitrus verwacht een aanzienlijke daling in de vroege variëteiten van mandarijnen, terwijl Clementines (middenseizoenvariëteiten) een lichte daling zullen hebben en late variëteiten zoals W.Murcott en Tango zullen herstellen van vorig jaar. Naar verwachting zal het mandarijnenvolume tegen het einde van het seizoen over het algemeen met 5% toenemen. Net als vorig jaar zal de VS dit jaar minder volumes uit Peru importeren.

China: binnenlandse volumes bijna verdubbeld, kwaliteit van Egyptische sinaasappels zorgwekkend
In Sichuan, een belangrijke sinaasappelproductieregio, heeft de oogst dit seizoen geprofiteerd van gunstige weersomstandigheden, wat resulteerde in bijna een verdubbeling van de opbrengst ten opzichte van vorig jaar. Met name de teelt van Aiyuan-sinaasappelen is sterk toegenomen door uitbreiding van de boomgaarden, wat heeft geleid tot lagere prijzen en onbevredigende verkoopresultaten. Op de importmarkt zijn momenteel voornamelijk Egyptische zoete sinaasappels en Amerikaanse variëteiten verkrijgbaar. Logistieke vertragingen hebben echter gezorgd voor bezorgdheid over de kwaliteit van de Egyptische sinaasappels, waardoor de marktprijzen traag stijgen. Terwijl lagere kwaliteit sinaasappels slechts bescheiden prijzen behalen, worden standaard exemplaren geprijsd tussen ¥130-150/stuk. De onbevredigende kwaliteit van de vertraagde Egyptische zendingen en de ruime voorraden van binnenlandse zoete sinaasappels temperen de vraag naar Egyptische sinaasappels op de markt. Ondertussen blijft de vraag naar Egyptische zure sinaasappels hoog. Hoewel de aankomst van Amerikaanse sinaasappels onder de verwachtingen blijft, resulterend in hogere verkoopprijzen, blijft de prijs van Egyptische sinaasappels verrassend onaangetast ondanks de vertraging.

Australië: Optimisme over sinaasappeloogst
In de meeste teeltregio's van Australië zijn de groeiomstandigheden dit seizoen gunstig geweest, in tegenstelling tot de koudere en nattere omstandigheden van de voorgaande jaren. Hoewel sommige regio's te maken hadden met specifieke weersomstandigheden, zoals overstromingen in Far North Queensland, konden telers in West-Australië de langdurige droogte aanpakken met irrigatie. Over het algemeen zijn de sinaasappelen dit seizoen groter en steviger, met minder externe beschadigingen.
Hoewel het nog te vroeg is om exacte cijfers te geven over de omvang van de sinaasappeloogst, zijn telers optimistisch over de productiekwaliteit en verwachten ze een overtreffende oogst in vergelijking met voorgaande jaren, dankzij de gunstige groeiomstandigheden. Echter, de oogst van Valencia-sinaasappelen wordt naar verwachting lager dan voorgaande seizoenen, als gevolg van klimatologische omstandigheden en de trage oogst in eerdere seizoenen.
In 2023 waren China/Hongkong, Japan en Zuid-Korea de belangrijkste markten voor de Australische sinaasappelexport qua volume.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt mango's

Publicatiedatum: