Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

Op dit moment van het jaar is Brazilië de belangrijkste leverancier van limes op de Europese markt, gevolgd door Peru, Colombia en Vietnam. Brazilië verwacht een goede oogst die samenvalt met het Europese zomerseizoen, maar zware regen vertraagt de teelt in Brazilië en er is weinig beschikbare voorraad. De sterke lokale markt en goede prijzen verminderen de export naar Europa. In Azië heeft Vietnam langere verzendtijden door problemen in de Rode Zee. Mexico is de belangrijkste leverancier voor de VS, gevolgd door Guatemala en Honduras. De Amerikaanse markt is stabiel, maar Colombia en Peru hebben dit jaar weinig geëxporteerd naar Europa vanwege de goede Amerikaanse markt. Portugal heeft goede productievolumes. In Europa lijken de limesprijzen te stijgen, vooral in aanloop naar Pasen en met warmer weer verwacht. Nederland ziet een verbetering op de limesmarkt, terwijl Brazilië dominant blijft in Frankrijk, waar de vraag zal toenemen met warmer weer. In Duitsland stijgt de vraag, zelfs voor minder kwaliteitsvol fruit. Spanje heeft een gebrek aan limes door verminderde aanvoer uit Brazilië. Israël heeft momenteel geen export en Zuid-Afrikaanse markthandelaren ervaren een overschot aan kleine, goedkope limes.

Nederland: Limemarkt toont verbetering
"De limemarkt is de laatste twee weken aan het verbeteren, er is minder geladen uit Brazilië en de vraag in Europa neemt toe. De nieuwe oogst is net begonnen en voor zover het er nu naar uitziet zijn er voldoende limes beschikbaar. Wij verwachten dan ook geen tekorten de komende maanden", aldus een Hollandse importeur.

Duitsland: Scherpe prijsstijging
In Duitsland zijn de prijzen van limes sterk gestegen van week 12 naar week 13, en nu liggen de prijzen rond de 10 euro voor 4,5 kg. De Tahiti-variëteit uit Brazilië is momenteel goed beschikbaar, en de vraag groeit gestaag. Later in het seizoen zullen Mexicaanse limes en Tahiti-limes uit Colombia worden toegevoegd om aan de vraag te voldoen. Tegen augustus-september hebben Spaanse limes de afgelopen jaren ook aan belang gewonnen.
Volgens een deskundige groothandelaar ervaart de Duitse limesmarkt 'gezonde groei'. "De basisvraag neemt jaar na jaar toe, vooral in de zomer. Je ziet dat zelfs klasse II limes steeds vaker worden gebruikt, wat aangeeft dat het product steeds belangrijker wordt.

Frankrijk: Braziliaanse import domineert
In Frankrijk domineren momenteel de Braziliaanse limes op de markt, aangezien Brazilië de belangrijkste leverancier van de EU is geworden. Het is zeldzaam om Mexicaanse limes in maart in Frankrijk te vinden.
Hoewel de prijzen van limes plotseling en regelmatig kunnen schommelen, worden ze momenteel verkocht voor maximaal €7,20 voor luchtimport en gemiddeld €2,50 voor bootimport. Aan de vraagzijde bevorderen koele temperaturen momenteel niet de vraag, die zou moeten toenemen naarmate de temperaturen stijgen," verklaarde een importeur/handelaar in Frankrijk.

Italië: Schommelende prijzen
In Italië schommelen de prijzen van limes. Een groothandelaar in Noord-Italië merkte een opvallende verandering op in de limesmarkt vanaf het begin van maart tot de dagen vlak voor Pasen. In week 10 kostte een karton van 4,5 kg limes uit Brazilië tussen de €5 en €6, maar tegen week 13 was de prijs gestegen tot meer dan €10 en mogelijk zelfs tot €12-13. Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door verminderde beschikbaarheid van Braziliaanse limes, gecombineerd met een gebrek aan aanvoer uit Mexico en Colombia. Deze situatie op de markt wordt verwacht nog enkele weken aan te houden totdat het volume van het beschikbare product weer toeneemt.
Een andere groothandelaar, die dezelfde prijzen bevestigt, benadrukte dat naarmate de lente vordert en de temperaturen stijgen, de vraag naar verwachting zal toenemen vanwege een hogere consumptie.

Spanje: Gebrek aan aanvoer leidt tot hoge limesprijzen
Over het algemeen werd aan het begin van het jaar een gebrek aan aanvoer van limes op de Spaanse markt waargenomen, wat leidde tot hoge prijzen. Daarna herstelde de markt zich enigszins, met terugkeer naar meer gebruikelijke prijzen. Meer recentelijk, door een gebrek aan beschikbaarheid van product uit Brazilië, is de markt weer opgewarmd. Hierdoor verwachten importeurs dat de prijzen van het begin van het jaar in de komende weken weer zullen stijgen. De marktsituatie wordt niet verwacht te veranderen tot minstens juni.

Portugal: Verminderde verzendvolumes bieden kans om hogere prijzen te vangen
In vergelijking met het vorige seizoen van Portugese limes, zijn er goede oogstvolumes van uitstekende kwaliteit gedurende het grootste deel van het seizoen geconstateerd. Echter, recente ontwikkelingen op de markt, waaronder verminderde verzendvolumes en groeiende vraag, suggereren een potentieel lucratiever vooruitzicht voor de limesmarkt in Europa.
De recente daling in verzendvolumes van limes, vooral van Santos naar Rotterdam, heeft bijgedragen aan een strakkere aanvoer op de markt voor de komende weken. Deze afname zal naar verwachting de prijzen verhogen doordat de vraag het beschikbare aanbod overstijgt.
Hoewel de recente afname in verzendvolumes van limes uitdagingen met zich meebrengt om aan de klantvraag te voldoen, biedt het ook mogelijkheden om hogere prijzen op de markt te realiseren.

Brazilië: Lage aanvoer, hoge binnenlandse marktprijzen terwijl regenval de oogst vertraagt
In Brazilië is er momenteel een hoge vraag van de binnenlandse markt en een verminderde limesoogst, wat heeft geleid tot een prijsstijging in Brazilië en verminderde export naar Europa. Bovendien hebben de vakanties en regenachtig weer de export verder verminderd afgelopen week. Een exporteur verwacht dat het een jaar van goede prijzen zal zijn in zowel Brazilië als Europa.
De volumes vanuit Brazilië zouden binnenkort moeten toenemen vanwege een nieuwe oogst van goede kwaliteit. Echter, de kosten stijgen ook door de vraag vanuit de Europese markt, vooral nu het betere weer eraan komt. Toch waarschuwt een exporteur: "Het scenario lijkt sterk op vorig jaar, maar dit jaar worden steeds meer pakstations in Brazilië gesloten door de autoriteiten vanwege herhaalde gevallen van geblokkeerde containers in Europa als gevolg van citrusziekten. Dit draagt ook bij aan een zeer speculatieve markt aan deze kant."
De zware regenval van de afgelopen weken heeft impact gehad op de limes, aldus een andere exporteur: "Dit heeft directe invloed op de productiviteit en verhoogt het risico op kwaliteitsproblemen." Een derde exporteur merkte echter op: "In onze regio is de regenval normaal geweest zonder schade aan te richten."

Azië: Constante vraag vanuit Europa
Vietnam is al geruime tijd een belangrijke speler in de limesmarkt. Echter, het land kampte in 2023 met een ongebruikelijke periode van lage kwaliteit, en momenteel heeft het te maken met langere verzendtijden vanwege problemen in de Rode Zee, wat een uitdaging vormt.
Volgens een importeur blijft de Europese vraag naar limes over het algemeen vrij stabiel, maar kan deze sterk toenemen bij zonnig weer. Hij merkt op dat de markt in de wintermaanden vaak vrij stabiel is, maar gemakkelijk uit balans kan raken door slechts een gering overschot van 10%. Dit jaar hebben ze al een paar keer piekweken gezien, voornamelijk uit Brazilië, en soms verwarrende informatie over de leveringen door miscommunicatie.
De teeltomstandigheden voor limes in Azië waren dit jaar uitdagend vanwege hogere dan normale temperaturen en langdurige regenperiodes. Dit heeft geleid tot een toename van plagen, die de schil aantasten, wat vaak pas later bij de consument zichtbaar wordt. Dergelijke situaties deden zich voor in het jaar na El Niño in het verleden, dus dat zou ermee te maken kunnen hebben.
Het wordt verwacht dat de vraag naar limes in Europa vanaf de lente zal toenemen, wat normaal gesproken gebeurt. Echter, deze stijging kan worden beïnvloed door de economische crisis in Europa, die ervoor kan zorgen dat consumenten minder limes kopen, maar de hoop is dat eventuele negatieve effecten worden gecompenseerd door een grotere vraag naar limes vanwege hun culinaire of gezondheidsvoordelen.
Verschepingsvertragingen, samen met fytosanitaire afwijzingen in Europa, met name voor citruskanker, dragen bij aan de volatiliteit van de limesmarkt. Een goed voorbeeld hiervan is dit paasweekend, waarbij prijzen naar verwachting zullen pieken vanwege een late levering. Na deze piek zal een groter volume op de markt verschijnen.

Israël: Kleine hoeveelheid limes beschikbaar
Een grote exporteur meldt dat er slechts kleine hoeveelheden limoenen beschikbaar zijn in Israël, uit eigen productie in het land, zonder export. "In het verleden hebben we kleine hoeveelheden verkocht.

Noord-Amerika: Limesprijzen bleven verrassend laag in maart
De Noord-Amerikaanse markt voor limes blijft een ongewoon jaar doormaken. Aan het begin van maart vertoonden de prijzen van Mexicaanse limes een neerwaartse trend, iets wat al lange tijd niet meer was voorgekomen. Normaal gesproken is maart de maand waarin het aanbod het meest beperkt is en de vraag het hoogst is in termen van prijzen, een trend die vaak doorloopt in april. Dit jaar bereikte maart echter nooit het verwachte piekprijsniveau.
De huidige trend wordt verwacht door te zetten tot april. In het verleden bereikten de prijzen hun hoogtepunt tussen de 40 en 60 dollar in maart, gevolgd door een spectaculaire daling tot niveaus rond de 20 dollar in april-mei. In plaats van deze abrupte daling zullen ze naar verwachting geleidelijk afnemen en zich stabiliseren rond de 20 dollar.
Wat betreft de maat van limes oogsten sommige regio's grotere hoeveelheden limes met maten 110, 150 en 175, terwijl andere regio's limes leveren met de maat 230 en 250, wat duidt op een zekere verhoging van de prijzen.
Naast Mexico komen de limes uit Colombia en Peru. Voorlopig lijkt de vraag in 2024 iets lager te zijn dan in 2023.

Zuid-Afrika: Limesmarkt is een "verschrikking"
AB Inbev heeft zijn eigen limesteelt in Zuid-Afrika gefinancierd als onderdeel van een zwart economisch empowerment project in Limpopo, in samenwerking met een grote citrusproducent in de provincie, om een consistente aanvoer te verzekeren om te voldoen aan de groeiende vraag naar Corona-bier. Voorheen moest het bedrijf limes te importeren.
Deze limesboomgaarden, behorend tot de grootste in het land, werden 2,5 jaar geleden geplant. De brouwer zal wekelijkse volumes afnemen en als er overschotten zijn, kan het in de toekomst voornamelijk naar West-Europa worden geëxporteerd. Echter, de export van limes is uitdagend: groene limes worden geel tijdens de reis.
Op een gemeentelijke markt in Gauteng zegt een handelaar dat limes naar zijn mening "een verliespost" zijn. Het is een verschrikkelijke markt, merkt hij op, met veel limes beschikbaar. Kleine limes zijn nauwelijks te verkopen en de markt is momenteel verzadigd. Groothandel in limes is uiterst volatiel, zelfs volgens de normen van de AGF-sector.
Een producent is het ermee eens dat de markt sinds december niet goed is geweest: er werden limes geïmporteerd terwijl de normale Zuid-Afrikaanse productie hoog was, maar de vraag niet.
De prijzen van limes zijn soms erg goed geweest, wat heeft geleid tot importen uit Brazilië.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardbeien

Publicatiedatum: