Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango's

In het eerste kwartaal van het jaar had Peru als een grote leverancier van mango's opnieuw een moeilijk seizoenseinde, wat resulteerde in tekorten op verschillende markten. In enkele Europese landen zijn de prijzen naar recordhoogtes gestegen. Brazilië heeft dit tekort opgevangen door mango's te exporteren, vooral naar Europa, om aan de grote internationale vraag te voldoen. In Noord-Amerika is er minder aanbod dan vorig jaar rond dezelfde periode. De vraag is sterk in de aanloop naar Cinco de Mayo begin volgende maand. Mexico verscheept, voornamelijk vanuit Michoacan. Guatemala betrad de Amerikaanse markt en Nicaragua verscheept ook een kleine hoeveelheid. Zuid-Afrika's lokale seizoen loopt ten einde met het laatste fruit uit Limpopo. In China kelderden de mangoprijzen met respectievelijk 17,83% en 18,22% in januari en februari. Eind mei bereikte Pingtung mango's uit Taiwan de piek van de teelt. In Bangladesh zorgen de weersomstandigheden voor een magere oogst.
Er heerst nog steeds grote onzekerheid over de mango-oogst in Spanje, Europa's belangrijkste leverancier van mango's, ondanks een verbetering van de watersituatie. Duitsland ziet een beperkt aanbod met grote prijsstijgingen. In Italië bereikten de groothandelsprijzen recordniveaus met pieken van 9-10 euro/kg in week 17. In Nederland staan Braziliaanse Palmer mango's in de belangstelling na tekorten aan Peruaanse mango's. De eerste West-Afrikaanse Kent mango's komen er langzaam op de markt.

Nederland: Braziliaanse Palmer in beeld na tekorten Peru mango's
Een krappe aanvoer van mango's uit Peru zorgde dit jaar voor een goede vraag naar de Palmer-mango's uit Brazilië", vertelt een Hollandse importeur. "De Palmer was altijd een beetje een ondergeschoven kindje, maar door de tekorten op de markt hebben we wel aan geloofwaardigheid teruggewonnen." Momenteel is het mango-aanbod volgens de handelaar nog krap. "De eerste West-Afrikaanse Kent-mango's arriveren mondjesmaat op de markt, maar over de hele linie zijn er veel tekorten. De dikke maten zijn wat ruimer voorradig op de markt, met de kleintjes is een flinke krapte. Wel verwacht ik de komende weken een wat ruimer aanbod op de markt."

België: Eerst Ivoriaanse mango's moeten markt weer stabiliseren
Sinds deze week zijn de eerste mango's uit Ivoorkust op de markt. Dit ziet een Belgische handelaar. "Er is dit Peruaanse seizoen sprake geweest van een soort 'perfect storm', waardoor er lange tijd een heel groot tekort is geweest. Richting het einde van het seizoen kwam er mondjesmaat wel wat meer in Europa aan, maar kwalitatief hield dit ook niet echt over. Door de vertragingen die containers hadden ervaren waren er wat problemen ontstaan. Nu is Ivoorkust begonnen en hopen we dat er een iets stabielere markt ontstaat. Vooralsnog zijn de volumes beperkt en de prijzen blijven hoog, maar in de komende weken zal er steeds meer op de markt komen. De kwaliteit ziet er goed uit, dus wellicht kan de balans op de markt teruggevonden worden."

Duitsland: Beperkt aanbod, grote prijsstijgingen
Het mangoseizoen in Peru loopt langzaam ten einde. Door het beperkte aanbod zijn de prijzen nu gestegen tot 50 euro per doos. "Iedereen is momenteel op zoek naar vliegmango's. Als er een partij aankomt, is die soms binnen tien minuten uitverkocht. We wachten op de overgang naar Mexico, Brazilië, Israël en de Dominicaanse Republiek. Het zal waarschijnlijk nog een paar weken duren voordat er grotere hoeveelheden uit deze teeltlanden komen. Daarom zullen de komende drie tot vier afzetweken extreem moeilijk zijn, waardoor verdere prijsstijgingen niet kunnen worden uitgesloten", aldus een importeur.

Spanje: Regen verbetert watersituatie in grootste teeltgebied van mango's
In 2023 werd Andalusië geteisterd door droogte, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van de mango-export tussen augustus en december, met een afname van 49% in volume en 33% in waarde ten opzichte van het voorgaande jaar.Tegelijkertijd steeg de invoer met 17,25% ten opzichte van 2022, met opvallende pieken van augustus tot november, waarbij de maand oktober zelfs een stijging van +258% liet zien ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor, volgens FEPEX-cijfers.

Dit jaar, na een begin met dezelfde zorgen over het watertekort waarmee 2023 eindigde, hebben de regens in maart in Malaga voor een meer gunstige situatie gezorgd voor het komende seizoen. Het La Viñuela reservoir is van 8% van zijn totale capaciteit gestegen naar meer dan 18,6%. Vorig jaar werden de bloemen van de eerste bloei in februari/maart afgesneden in afwachting van de lenteregens. Echter, door de droogte kregen de bomen nauwelijks de kans om in april/mei een tweede keer te bloeien, wat resulteerde in een zeer lage oogst. Dit jaar hebben veel telers niet de eerste bloemen weggehaald, in afwachting van regen, wat gunstig uitpakte. Het feit dat het fruit al vanaf de eerste bloei is afgekomen, kan het seizoen vervroegen vergeleken met voorgaande jaren. Het blijft echter moeilijk om voorspellingen te doen; veel zal afhangen van hoe de bomen zullen reageren. Als er voldoende fruit beschikbaar is, kan ervoor worden gekozen om de mango's eerder te oogsten om de bomen te ontlasten. Pas tijdens de zomer zal duidelijk worden hoe dit alles zich verder zal ontwikkelen.

Italië: Groothandelsprijzen bereiken recordhoogte
Volgens een groothandelaar in Noord-Italië hebben de groothandelsprijzen voor mango's recordniveaus bereikt, met pieken van 9 tot10 €/kg in week 17. Het gaat hier duidelijk om een product van hoge kwaliteit dat per vliegtuig uit Zuid-Amerika aankomt, met een tussenstop in Madrid, en vervolgens per vrachtwagen Italië bereikt. Dit kwaliteitsproduct wordt verkocht aan gespecialiseerde winkels, terwijl supermarkten op zoek gaan naar een goedkoper product. Peru is aan het einde van zijn teeltseizoen. Dan komt de import uit Mexico en Afrika, bijvoorbeeld uit Ivoorkust en Senegal.

"Peru is praktisch klaar met een seizoen van beperkte hoeveelheden: alleen de laatste Keitt mango's komen nog per vliegtuig aan," voegt een andere groothandelaar uit Noord-Italië toe. "In week 17 zullen de eerste Kent mango's per vliegtuig aankomen vanuit Ivoorkust, gevolgd door zendingen over zee. In dit geval worden regelmatige volumes verwacht. Uit Brazilië komt zeer weinig product over zee, en van slechte kwaliteit, als gevolg van het onstabiele weer in de afgelopen maanden." Met betrekking tot de prijzen wijst de groothandelaar er ook op dat, terwijl twee weken geleden mango's van verschillende variëteiten die over zee werden vervoerd aankoopprijzen van € 3 tot € 5 per verpakking van 4 kg lieten zien, er nu prijzen van € 8 tot € 9 op de markt zijn. Het fruit dat het meest gewild is bij supermarkten is maat 9, die schaars zijn met exorbitante prijzen."

Volgens GfK Consumer Panel Services is de mango een van de meest voorkomende tropische fruitsoorten in Italiaanse huishoudens. Ongeveer 3,6 miljoen huishoudens kopen ze minstens één keer per jaar, meestal in de retail.

Peru: Teleurstellend seizoenseinde
Het mangoseizoen in Peru eindigde teleurstellend, met slechts enkele bedrijven die nog steeds product verzenden. Een exporteur legde uit dat de laatste zendingen mango's van lagere esthetische kwaliteit zijn, maar klanten in Europa zijn flexibel zolang het product wordt geleverd. Echter, deze situatie zal niet lang meer duren, aangezien het seizoen bijna ten einde is. Er wordt gehoopt op een beter seizoen in 2024/25.

Dit seizoen was ongebruikelijk vanwege het gebrek aan winterse kou. Dit resulteerde in een beperkte mango-oogst, waardoor de prijzen hoog bleven. Bovendien eindigt het seizoen dit jaar één of twee maanden eerder dan normaal, in tegenstelling tot voorgaande jaren, aldus de exporteur.
Een andere exporteur merkte op dat de tot 80% lagere teelt van Kent-mango's gevolgen heeft gehad voor ongeveer 200.000 mensen in de Peruaanse sector. Het gebrek aan product en export heeft veel bedrijven in de waardeketen beïnvloed, waardoor ze niet kunnen werken.
Telers hopen op een normale winter in Peru dit jaar, wat niet alleen de mango-opbrengst ten goede zal komen, maar ook veel andere land- en tuinbouwproducten.

Brazilië: Meer export om aan grote vraag te voldoen
Telers en exporteurs in Brazilië hebben de levering van mango's, vooral naar Europa, opgeschroefd vanwege de grote vraag als gevolg van de beperkte beschikbaarheid uit Peru. Mango's die normaal gesproken tussen januari en maart voor de lokale markt bestemd zijn, werden omgeleid naar de export om te kunnen profiteren van de gunstige prijzen. Met name de mangovariëteiten Palmer en Tommy waren populair, waarbij Nederland en Spanje hoge prijzen betaalden.

Deze opmerkelijke prestatie van een verhoogde export in het eerste kwartaal van 2024 volgt op een recordseizoen voor mango-export in 2023, waarbij de Braziliaanse mangosector een omzet van $ 315 miljoen behaalde, een stijging van 15% ten opzichte van het seizoen 2022, met een totaal van ongeveer 266.000 ton mango's. Brazilië kan het hele jaar door mango's produceren en exporteren, waarbij de regio Vale do São Francisco in het noordoosten van Brazilië meer dan 90% van de productie voor zijn rekening neemt, terwijl de deelstaat Bahia 47,36% en de deelstaat Pernambuco 45,42% van de teelt vertegenwoordigen.

Noord-Amerika: Verschuivingen in het Noord-Amerikaanse mango-aanbod
Hoewel de mango's gestaag binnen blijven komen, is er een tekort aan bepaalde maten en zijn ze dit jaar ook wat kleiner dan gebruikelijk voor de feestdag Cinco de Mayo. Vorig jaar was het aanbod rond deze tijd overvloediger, maar dit seizoen was er geen overlap met Peru, wat duidelijk te merken was op de markt. De mango's worden voornamelijk verscheept vanuit Michoacan, Mexico, en dat zal zo blijven tot ergens in september. De groeiomstandigheden zijn over het algemeen goed, hoewel het gebrek aan regen heeft geleid tot ondermaats fruit en een overvloed aan kleinere maten.
Ondertussen bevindt Oaxaca, Mexico, zich waarschijnlijk in zijn tweede of derde bloeiperiode en heeft naar verwachting niet veel beschikbaar fruit. Guatemala is ook op de markt gekomen en Nicaragua verzendt eveneens een kleine hoeveelheid mango's.

Wat betreft de variëteiten zijn Hadens, Tommys en Ataulfos momenteel beschikbaar, terwijl Kent binnenkort zal beginnen. De vraag is bijzonder sterk in de aanloop naar Cinco de Mayo volgende maand, en telers en verzenders hopen dat deze trend het hele seizoen zal aanhouden. Dit heeft tot nu toe geleid tot stabiele mangoprijzen, hoewel er wel een stijgende trend waarneembaar is.

Zuid-Afrika: Lokaal seizoen ten einde
Het lokale mangoseizoen loopt ten einde, met het laatste fruit uit Limpopo en de laatste mango's van de Westkaap die vorige week zijn geladen voor de groothandelsmarkt van Gauteng. Ondanks dit naderende einde hebben sommige retailers nog steeds Kaapse mango's op voorraad.
De import van mango's is nog niet begonnen. Retailers werken aan het opbouwen van een jaarrond mangovoorraad vanuit de regio door middel van aanplantingen in buurlanden.

Op de AGF-markt in Johannesburg worden kleine hoeveelheden mango's verkocht voor R100 (4,8 euro) per doos van 4 kg, terwijl grotere maten worden verkocht voor R150 (7,3 euro) per doos van 4 kg. Ondanks de hoge prijzen gaan de mango's snel van de hand, hoewel er maar een handvol pallets om de dag op de markt komen in dit late stadium van het seizoen.

De mango-export is afgerond en werd gehinderd door dezelfde problemen in de haven van Kaapstad die ook de druiven troffen. De lagere volumes uit Peru leidden echter tot een toename van de vraag vanuit Europa en het VK, wat de kwaliteitsproblemen als gevolg van de logistieke vertragingen enigszins compenseerde.

China: Algemene mangoprijzen daalden aanzienlijk
In de eerste maanden van 2024 daalden de mangoprijzen voortdurend, waarbij deze neerwaartse trend elke maand sterker werd. Hainan, de voornaamste mangotelende regio, heeft een leidende rol, gevolgd door Guangxi. Mango's uit Hainan komen doorgaans eerder op de markt dan die uit Guangxi vanwege verschillen in rijpingstijd. De ongewoon hoge temperaturen in het eerste kwartaal versnelden het rijpingsproces, waardoor de oogst vroeger was dan gebruikelijk. Hierdoor stonden telers onder druk om hun producten tegen lagere prijzen aan te bieden, wat resulteerde in lagere prijzen in vergelijking met het voorgaande jaar. In januari en februari daalden de mangoprijzen respectievelijk met 17,83% en 18,22%. In maart zorgde de toename van de aanvoer van mango's uit Guangxi voor een verdere versterking van het marktaanbod, wat resulteerde in een extra daling van de prijzen met 29,22%.

Wat de belangrijkste variëteiten betreft, vertoonden zowel Shuixian als Xiaotainong mango's een consistente jaar-op-jaar prijsdaling, waarbij de neerwaartse trend gestaag verslechterde. In maart zorgden toenemende hoeveelheden rijp fruit voor een grotere druk op de afzet dan vorig jaar, wat resulteerde in verdere prijsverlagingen voor deze variëteiten. De jaar-op-jaar prijsdalingen voor Xiaotainong en Shuixian mango's namen toe tot respectievelijk ruim 24% en 34%.

Eind mei bereiken de mango's van Pingtung uit Taiwan hun piekperiode in de teelt. Op 16 april werden de mango's in de nieuwe koel- en verpakkingsfaciliteit van de Pengquan teeltcoöperatie in Fangliao Township verpakt in containers voor export naar Hongkong. Su Maoxiang, de directeur van het Agriculture and Food Agency, benadrukte de rol van de technologie van de koudeketen bij het verbeteren van de concurrentiepositie van het Taiwanese fruit en het verminderen van de transportverliezen met 20%. De belangrijkste exportmarkten voor Chinese mango's zijn Japan en Zuid-Korea.

Bangladesh: Winterse mist en hitte kunnen leiden tot 50% minder mango's
De regio Rajshahi, het belangrijkste teeltgebied voor mango's, zou 50% minder fruit kunnen hebben als gevolg van uitdagend weer. Veel mist in de winter, regen in maart en nu buitensporige hitte beschadigen de bloesems van de mangobomen. De mangobomen hebben ook te kampen met diverse plagen. Al deze factoren zullen leiden tot een aanzienlijke daling van de teelt met verliezen tot gevolg.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen

Publicatiedatum: