Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaat zet Marokkaanse sinaasappelteelt onder druk

Ondanks het feit dat Marokko een van 's werelds grootste leveranciers van sinaasappelen is, heeft het de export van dit product aanzienlijk verminderd. Volgens EastFruit werd in 8 maanden van 2023 slechts 30.000 ton sinaasappelen ter waarde van € 12,7 mln vanuit Marokko door het buitenland geïmporteerd. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar slaagden lokale telers erin om 109.000 ton van dit citrus aan buitenlandse markten te leveren en ontvingen ze exportinkomsten van € 66 mln.

"Marokko is het op twee na grootste land in Afrika wat betreft de sinaasappelteelt, na Egypte en Zuid-Afrika. Maar in tegenstelling tot zijn buren op het vasteland, zal Marokko zijn citrusexport tegen het einde van het huidige seizoen om verschillende redenen sterk verminderen. Volgens onze berekeningen zal de export van Marokkaanse sinaasappelen voor het seizoen 2022/23 instorten tot het laagste niveau in ten minste de afgelopen 8 jaar," waarschuwt Yevhen Kuzin, Fruit & Vegetable Market Analyst bij EastFruit.

De piek van de Marokkaanse sinaasappelleveringen in het buitenland werd opgetekend in 2017, toen het land meer dan 160.000 ton van dit product naar buitenlandse markten exporteerde. Sindsdien is de afzet bijna jaarlijks gedaald, met een minimum in het lopende jaar en is Marokko van de 11e plaats (2022) naar de 13e plaats gegaan (volgens gegevens voor januari-augustus 2023) in de lijst van wereldexporteurs.

De belangrijkste factor voor de snelle daling van de export van sinaasappelen zijn ongunstige weersomstandigheden. Klimaatverandering en waterschaarste zorgen ervoor dat droogteperiodes in Marokko vaker voorkomen en intenser worden en dat de temperatuur tot kritieke hoogten stijgt.

In augustus van dit jaar werd er bijvoorbeeld een absoluut temperatuurrecord in het land geregistreerd. Terwijl lokale telers hoopten dat de hoge temperaturen geen schade aan het citrus zouden veroorzaken, had de abnormale hitte wel een invloed op de opbrengst, waardoor de teelt afnam en de oogstgebieden werden verkleind.

Er moet worden opgemerkt dat de daling niet alleen in Marokko werd waargenomen, maar dat de wereldwijde sinaasappelteelt een neerwaartse trend vertoonde. Droogte in Spanje en Italië, orkanen in de VS, vorst in Turkije, natuurlijke onregelmatigheden waarmee de belangrijkste leveranciers van sinaasappelen te maken hadden, hadden een negatieve invloed op de sinaasappelteelt.

Voor meer informatie: east-fruit.com

Publicatiedatum: