Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Goede vraag naar Star Ruby Grapefruit

Zuid-Afrikaans citrusseizoen langzaam van start

De Zuid-Afrikaanse citrusoogst van 2024 kwam langzaam op gang volgens Erik van Zyl, exportmanager bij Cape Five Export: "Het verpakken is in het noorden later begonnen dan vorig jaar. In de Westkaap zijn de verpakkingsdata in lijn en de kwaliteit van het citrus ziet er goed uit."

Hij zegt dat ze een goede spreiding hebben van Zuid-Afrikaanse citrus naar verschillende markten. "We hebben een goede spreiding tussen markten. In Europa zijn we voorzichtig om er niet te veel vroeg fruit in te stoppen, omdat er veel Egyptisch en EU fruit overblijft. Onze focus ligt op het Midden-Oosten, het Verre Oosten en China. We zijn goed begonnen met citroenen, maar toen kwam de markt onder druk te staan. De afgelopen twee weken zagen we meer vraag naar citroenen vanuit het Midden-Oosten. We kregen zelfs vraag in Europa, vooral naar de Star Ruby grapefruit die niet concurreert met andere origines," legt Van Zyl uit.

Cape Five exporteert ook steenfruit en blauwe bessen vanuit Zuid-Afrika. Van Zyl zegt dat ze de export spreiden over verschillende markten, maar dat ze voorzichtig zijn om de Chinese markt niet te overspoelen. "De afgelopen twee weken zijn er grote zendingen naar China gestuurd. Iedereen is erg voorzichtig met wat daar twee tot drie jaar geleden is gebeurd, om die markt niet te overspoelen, we zijn voorzichtig om met vaste prijzen te werken, om een overaanbod te voorkomen."

Van Zyl zegt dat er ook goede vraag is naar Navels op andere markten. "Er is veel vraag naar Navels van het nieuwe seizoen, maar we beperken ons tot de Europese markt. Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen lijkt iets later te beginnen. De vooruitzichten zijn goed, we vinden geen prijsdruk, behalve voor de eerste golf citroenen. De Oostkaap is nog niet begonnen met hun grotere volumes. We zijn ook begonnen met verschepen naar de Amerikaanse markt."

Iedereen houdt de Zuid-Afrikaanse havens goed in de gaten, die dit jaar een betere start lijken te hebben. Vorig jaar koos Cape Five ervoor om citrus via de haven in Maputo te verzenden om kostbare vertragingen te vermijden. "Op dit moment vinden we geen druk in de havens. Maar vergeet niet dat we nog in het begin van het seizoen zitten, de grote druk komt nog met de Valencia's. We kijken nog steeds naar de optie Maputo, we moeten echt naar alternatieven kijken. Durban kan onder druk komen te staan, terwijl Kaapstad een kleinere rol speelt in de citrusexport," besluit Van Zyl.

Voor meer informatie:
Erik van Zyl
Cape Five Export
Tel: +27 21 850 4640
[email protected]
www.capefive.com

Publicatiedatum: