Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Van januari tot maart was er een prijsdaling van 35% bij Tango en Nadorcott"

De recentste editie van de nieuwsbrief over citrusprijzen in de Valenciaanse Gemeenschap, gepubliceerd door de Lonja de Cítricos, toonde op 29 april nog steeds transacties in hybride mandarijnen.

Terugkijkend naar het seizoen 2022/23, werden de laatste transacties van Orri geregistreerd op 11 april, tegen een gemiddelde prijs van 1,351 euro per kilo, in vergelijking met de 0,825 euro per kilo van de vorige week. De Nadorcott registreerde zijn laatste transacties in de nieuwsbrief op 22 april 2024, bijna een maand later dan vorig jaar, en tegen een gemiddelde prijs die bijna 46% lager was, namelijk 0,475 euro per kilo; dezelfde gemiddelde prijs waartegen vorige week in het veld mandarijnen van het type Tango werden gekocht, wat 51% lager was dan de 0,975 euro per kilo waarvoor het laatst in de lonja werd genoteerd vorig jaar, op 6 maart 2023.

"Het is van belang om te realiseren dat deze prijzen betrekking hebben op contracten in het veld tussen een commerciële operator en een teler, exclusief btw. Het stoppen met registreren van transacties betekent niet dat er geen fruit meer aan de bomen hangt. Dit jaar hebben de transacties aanzienlijk langer geduurd dan vorig jaar, en we verwachten zelfs nog twee weken waarin er transacties zullen plaatsvinden, zij het in afnemende mate", verduidelijkt Jenaro Aviñó, voorzitter van de Lonja de Cítricos, "waarbij de prijzen aanzienlijk zijn gedaald."

"Van januari tot maart was er een daling van ongeveer 35% in Tango en Nadorcott, die vorig jaar tot 1 euro/kilo werden betaald, en dit werd ook gezien in de Orri-variëteit, ondanks dat deze een zeer gereguleerde productie heeft."

"Er is niet één enkele omstandigheid die deze daling heeft veroorzaakt", vervolgt Jenaro. "Aan de ene kant is de productie van late premiumvariëteiten toegenomen; er zijn jonge plantages die in productie zijn gekomen en het is belangrijk om te onthouden dat, naarmate de tijd verstrijkt, de bomen meer gaan produceren, wat over het algemeen heeft geleid tot een toename van de geproduceerde volumes".

"Vorig jaar was er een belangrijke daling in de productie van deze mandarijnen van het tweede seizoen door weersomstandigheden, omdat de regen en wind ervoor zorgden dat er veel bloesem verloren ging tijdens de bloeiperiode van Tango en Nadorcott. In feite was de vraag vorig jaar zeer hoog en, als er meer sinaasappels en mandarijnen van het tweede seizoen waren geweest, zouden ze allemaal verkocht zijn en tegen een goede prijs; niet zoals dit jaar, waarin, naast een hogere productie, we een teruggang in consumptie zien."

"Het is opgevallen dat het in Europa niet zo koud is geweest, en ook de concurrentie van andere fruitsoorten is opgemerkt, zoals blijkt uit de consumptiegegevens van het ministerie van Landbouw."

"Over het algemeen, bij clemenules, werden pitten aangetroffen in de mandarijnen en clementines, wat ook kan bijdragen aan een verminderde consumptie. Deze kwestie wordt niet met de vereiste urgentie aangepakt, en het is nodig dat de overheid actie onderneemt en maatregelen implementeert voor de bijenteelt en de fruitteeltsector om dit te voorkomen."

"De vorming van pitten in mandarijnen is te wijten aan kruisbestuiving tussen variëteiten. Vanuit de sector hebben we voorgesteld dat de overheid de variëteitsherconversie stimuleert; in Spanje heeft de citrussector een zeer compleet variëteitenkaart waarmee een goede planning van plantages zeer goed gedefinieerd kan worden. We hebben ook gevraagd om het gebruik van netten voor bestuivende variëteiten te bevorderen; dit hebben we in het bijzonder kunnen zien in Californië, met de variëteit Nadorcott, en het werkt heel goed om het probleem van pitvorming te voorkomen."

Zal de dalende prijstrend van dit jaar invloed hebben op de plantages?
De prijs is een belangrijke factor om elk seizoen in de citrussector in het algemeen, en in die van mandarijnen in het bijzonder, te volgen; niet voor niets heeft de website van de Lonja de Cítricos dit seizoen meer dan 300.000 bezoeken overtroffen vanuit meer dan 100 landen. De verzekering van prijzen in het veld is specifiek de drijvende kracht geweest achter de groei van de productie van premiummandarijnen in Spanje in de afgelopen jaren.

Het is mogelijk om je af te vragen of de dalende prijzen van dit jaar van invloed kunnen zijn op de beslissing van telers om al dan niet door te gaan met het planten van variëteiten met royalties. Voor Jenaro Aviñó echter, zullen de economische opbrengsten die deze variëteiten tot nu toe hebben gegenereerd, samen met hun kwaliteit, ervoor zorgen dat nieuwe aanplantingen doorgaan. "De onzekerheid over wat er zou kunnen gebeuren, meer dan nu door deze prijsdaling, ligt in 2029, wanneer, in theorie, de variëteit Nadorcott vrij zal zijn en zonder beperkingen geplant kan worden," concludeert hij.

Voor meer informatie:
Lonja de Cítricos
C/ Conde de Almodóvar, 4
46003 Valencia
Tel.: 963 912 295
[email protected]
https://precioscitricos.com

Publicatiedatum: