Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechtste citroenseizoen ooit in Spanje

Branchevereniging Coag stelt dat de situatie waarin de Spaanse citroensector zich bevindt kritiek is. Het huidige seizoen is allesbehalve winstgevend. De verkoopprijzen dekken de teeltkosten niet, wat leidt tot economische verliezen en zelfs het rooien van bomen in bepaalde teeltgebieden.

"Dit jaar moeten vele kilo's citroenen gewoon op de grond worden gegooid zonder dat daar enige vorm van inkomsten tegenover staat", zegt Pedro Gomáriz van Coag. "Met andere woorden, we spenderen ongeveer € 0,30 per kilo aan teeltkomsten om niets in de plaats te krijgen. En wat we wel kunnen verkopen, is tegen slechte prijzen. Ongeveer 400.000 ton fruit op de percelen achterlaten betekent een verlies van ruim € 120 mln."

De situatie is het resultaat van een speculatieve markt en de overgang naar een meer geïntegreerd en minder sociaal teeltmodel. De toename van import die de Europese markt verzadigt, klimaatverandering, ziektes en plagen, waarvan sommige geïmporteerd, en de areaaluitbreiding van de voorbije jaren hebben bijgedragen aan deze situatie.

Coag dringt aan op structurele maatregelen en op een goede planning van de komende seizoenen. De organisatie wacht op een reactie van het ministerie van Landbouw op haar verzoek om op een vergadering met de sector voorstellen te bespreken om de huidige situatie te keren.

Gezien de overproductie heeft de gewestelijke overheid van Murcia het Spaanse ministerie een rooiplan voorgesteld om terug een evenwicht te creëren tussen vraag en aanbod en de concurrentiepositie van de citroensector te herstellen.

Sinds 2015 is het citroenenareaal gestegen van 38.300 ha naar 54.000 ha, wat in twee jaar tijd zou kunnen leiden tot een opbrengst van 1,7 mln ton, terwijl de markt slechts 1,1 mln ton kan absorberen.

Bron: coag.org en orm.es

Publicatiedatum: