Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado's

Avocado's blijven onverminderd populair, maar consumenten in sommige landen moeten mogelijk extra betalen voor hun fruit, zoals rapporten van sommige markten laten zien. In Nederland heeft de impact van El Nino op de Peruaanse export geresulteerd in lagere volumes, wat de overgang naar andere landen van herkomst in de winter moeilijker maakt. Frankrijk worstelt met een minder dynamische consumptie en hoge prijzen als gevolg van inflatie en een verminderde teelt in Peru, terwijl Italië de Europese trends in avocadomaten volgt en een prijsdaling ervaart. Spanje wordt geconfronteerd met een ernstige daling van de teelt in Malaga tot 60% als gevolg van watertekorten en droogte, waardoor meer moet worden geïmporteerd. Zuid-Afrika verwacht Chinese export als het avocadoseizoen ten einde loopt, en Noord-Amerika geniet van een goede avocadovoorraad met matigende prijzen. Nieuw-Zeeland richt zijn blik op de Aziatische markten en Brazilië, tot slot, komt naar voren als een opkomende exportmacht van avocado's, met een aanzienlijke groei in de export en klaar om een belangrijk stempel te drukken op de wereldwijde fruitmarkt.

Nederland: El Niño doet zich gelden bij Peruaanse exportvolumes
Na een periode met grote volumes uit Peru, zorgt het El Niño-effect nu voor lagere volumes uit het land. De overgang naar de traditionele winterorigines verloopt hierdoor iets stroever dan afgelopen jaar. Volgens importeurs nemen de consumentenaankopen nu wel toe. Vanaf eind september wordt dan ook een goede markt met stevige prijzen verwacht.

Duitsland: Goede verkoop ondanks vakanties
Een groothandelaar uit Zuid-Duitsland betrekt zijn avocado's van een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in dit productsegment en Hass avocado's betrekt uit onder andere Peru, Mexico en Israël.
Ondanks de zomervakantie is de afzet stabiel. Over het algemeen bleven de vraag naar en de verkoop van avocado's constant gedurende het jaar. De prijsschommelingen waren beperkt. Daarnaast ziet hij een trend naar kant-en-klare producten. Daarom is de verkoop van onrijpe avocado's gedaald.

Frankrijk: Minder dynamische consumptie en hoge prijzen
Op dit moment zijn Keniaanse avocado's en voornamelijk Peruaanse avocado's op de Franse markt, die geleidelijk aan het einde van hun seizoen komen. Aan de marktzijde is de consumptie niet erg dynamisch in september, door de terug-naar-schoolperiode, maar ook door de hoge groenten- en fruitprijzen die beïnvloed worden door de inflatie. Deze toch al hoge prijzen worden nog verergerd door een gebrek aan oogst in Peru, waardoor avocado's nog duurder zijn dan normaal. Spaanse avocado's komen terug in oktober met Bacon en Fuerte. Hass komt in november.

Italië: Italiaanse markt volgt Europese trends in avocadomaten
In augustus zijn er aanzienlijke hoeveelheden avocado's Europa binnengekomen. De belangrijkste herkomst die Italië binnenkwam van juni tot eind september blijft Peru, met het ras Hass. De maten zijn geconcentreerd op 10/12/14/16. De prijstrend is ongeveer 25% lager dan vorig jaar, als gevolg van kwaliteitsproblemen en toegenomen volumes. De gemiddelde verkoopprijs ligt tussen €7 (maat 10/12) en €8 (maat 14/16/18). De Italiaanse markt, die altijd gericht is geweest op de grotere maten (10/12), volgt nu de Europese trends.

De volumes uit Peru zijn momenteel met 20% gedaald en eind september wordt een vroeg einde van het seizoen verwacht. Het El Niño fenomeen en de zware overstromingen in februari hebben de teelt ernstig beschadigd. Het seizoen in Israël is laat, terwijl Spanje geen grote hoeveelheden zal hebben in de herfst, of eerder laat in de herfst. Ook van Marokko en Portugal worden volumes verwacht.

Voor avocado's met een groene schil zijn de beschikbare rassen Pinkerton uit Zuid-Afrika (slechte kwaliteit) en Kenia (betere kwaliteit). Er zijn ook beperkte hoeveelheden van het ras Ryan uit Zuid-Afrika en Nabal uit Peru, maar deze hebben weinig afzet in Italië. De eerste Ettinger avocado's uit Israël worden binnenkort verwacht.

Spanje: Daling van de teelt met 60% in Malaga
Het avocadoseizoen staat op het punt te beginnen in het zuiden van Spanje met de groene rassen als eerste. Door het watertekort zal de avocadoproductie in Malaga, het belangrijkste telergebied in Spanje, naar verwachting dramatisch dalen met ongeveer 60%. Deze drastische daling van de teelt zal dit seizoen miljoenen verliezen veroorzaken. De situatie van de subtropische gewassen aan de kust van Granada is ook rampzalig door de droogte. Veel irrigatiebronnen zijn opgedroogd en andere hebben een te hoog chloride- en natriumgehalte. Granada verwacht een daling van 70% in de teelt van avocado's.

Een groot deel van de avocadobomen draagt weinig bladeren, die gelig en verdord zijn. De vruchten vallen op de grond of groeien slecht. Omdat er weinig geoogst wordt, lijkt de kwaliteit van avocado hoog te zijn. Maar omdat de oogst zo laag is, zullen Spaanse bedrijven dit jaar meer product moeten importeren. Als gevolg van deze situatie en de droogte maken veel telers geen winst en zouden ze wel eens kunnen stoppen met het telen van avocado's.

Zuid-Afrika: Land wacht op groen licht voor Chinese export
Het avocadoseizoen loopt ten einde en slechts een paar exporteurs hebben nog genoeg volume over om de Chinese markt te testen wanneer de sector het groene licht krijgt om te verzenden. Tot week 35 was 92% van de oogst van Zuid-Afrika geëxporteerd.

Dit jaar heeft Zuid-Afrika naar schatting 18 miljoen kartons van 4 kg (72.000 ton) geëxporteerd.

Volgens marktanalist AMT is de huidige gemiddelde lokale marktprijs R16,50/kg (0,80 euro/kg). Op de versmarkt van Johannesburg is de gemiddelde prijs voor een tray van 4 kg R19,40 (0,90 euro).

Jarenlang voelde de sector zich verstikt door zijn beperkte markten - Europa, het VK en in mindere mate het Midden-Oosten - waar de Zuid-Afrikaanse volumes in het niet vallen bij de piekaanvoer uit Peru. Het nieuws dat China zich openstelde voor Zuid-Afrikaanse avocado's was niet alleen een opluchting voor de avocadosector, maar ook voor de steenfruit- en blauwe bessensector, die hierna aan bod komen.

Noord-Amerika: Prijzen voor avocado's matigen
De aanvoer van avocado's is goed omdat regio's verschuiven in hun aanvoer. "Mexico oogst dagelijks en dat is goed," zegt een verlader. "Het aanbod verbetert met de dag en hun seizoenscurve verbetert ook om een betere mix van maten te geven."

Hij zegt dat de teelt in Californië afneemt met nog maar een paar weken te gaan in het seizoen. "Ook de zendingen uit Peru gaan door tot en met september, maar die beginnen ook af te nemen." In de herfst zal Colombia ook verschepen als hun seizoen in oktober-november van start gaat.

De vraag is momenteel goed, met verschillende pieken in de vraag tijdens de feestdagen. Afgelopen weekend, op Labor Day, was er bijvoorbeeld veel vraag.

De prijzen in de zomermaanden zijn gestegen. "De prijzen voor grotere maten worden echter lager en ik denk dat we een goede mix van maten zullen hebben en ook veel promotiematen," zegt hij. "De prijzen en het aanbod zullen met elkaar in balans komen en zorgen voor een constante fruitstroom. Alles ziet er goed uit voor een goed gevulde herfst en winter."

Nieuw-Zeeland: Kwaliteitsfruit voor Aziatische markten
Het avocadoseizoen voor Nieuw-Zeelands fruit heeft dit jaar uitdagende vooruitzichten, waarbij een overvloedig aanbod in Australië waarschijnlijk voor uitdagende prijzen op die markt zal zorgen. De fruitkwaliteit ziet er uitstekend uit in Australië en Nieuw-Zeeland en de handelaren hebben hun aandacht op de Aziatische markten gericht. Deze markten hebben onlangs te maken gehad met uitdagende kwaliteit van Zuid-Amerikaanse leveranciers, die lage rendementen en veel kopzorgen opleverden. Als gevolg hiervan is de vraag naar kwaliteitsfruit flink toegenomen.

Brazilië: Een nog zeer onbekende exportmacht in avocado
Eind augustus maakte de Braziliaanse landenmanager van de International Fresh Produce Association (IFPA) in het kader van The Brazil Conference duidelijk welke rol Brazilië zou kunnen verwerven op de wereldwijde fruitmarkt.

"Een van de doelstellingen van het land is om te groeien in export; zowel in bestemmingen, aangezien er veel mogelijkheden zijn om nieuwe markten te openen, als in producten. Een van de producten waarin Brazilië een sterke exportpositie heeft, maar dat nog niet ontwikkeld is, is avocado. Daar werken we momenteel aan." En de exportcijfers van 2023 bevestigen dit.

In de eerste helft van het jaar zijn avocado's het zesde meest geëxporteerde Braziliaanse fruit geworden - alleen achter citroenen en limes, meloenen, mango's, fruit in conserven en druiven - met een jaarlijkse groei van 153% van de waarde en 175% op het verscheepte volume. "Deze cijfers zijn belangrijk, en het is ook belangrijk om op te merken dat de laagste periode voor de export zich in deze periode heeft voorgedaan, want wanneer ze sterk zijn, is het van augustus tot december," zei de professional, die een nieuwe aanzienlijke stijging in deze tweede helft van het jaar voorziet.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt bananen