Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dolce Passione (Italië)

Middelgrote pitloze watermeloen voor de retail

De vorig jaar gepresenteerde Italiaanse Dolce Passione watermeloen (zie artikel 18/07/22) met felrood vruchtvlees en een donkergroene, bijna zwarte schil, heeft een kwaliteitssprong gemaakt via de oprichting van een consortium. Op Macfrut van vorige week werd het Dolce Passione Consortium voor de teelt en promotie van deze watermeloen gelanceerd, een volledig Made in Italy-project en het resultaat van meer dan 7 jaar studie en onderzoek. 

Voor dit jaar raamt het consortium de opbrengst op 9.000 ton, met een teeltareaal van ongeveer 200 hectare. Dat is drie keer zoveel als in 2022. Om de afzetperiode zo lang mogelijk te rekken wordt de watermeloen zowel in de kas als buiten geteeld in verschillende gebieden in Italië: 50% in het noorden, 30% in het zuiden en 20% in het centrum van het land. Dolce Passione is goed voor 1,5% van de Italiaanse watermeloenenteelt. 

De presentatie op Macfrut, gemodereerd door Tg5-journalist Gioacchino Bonsignore

"Dolce Passione is de vrucht van een samenwerking tussen veredelaar Lamboseeds (Sant'Agata Bolognese) en Alma Seges (Eboli, Salerno), Ortofrutta Castello (Stanghella, Padua) en Lorenzini Naturamica (Sermide, Mantua) uit de teelt- en handelssector. Het doel is nu om de zwarte, pitloze watermeloen, die vorig jaar zijn debuut op de markt maakte met uitstekende resultaten, verder te promoten met de oprichting van een consortium, waarvan Roberto Castello voorzitter is", zegt directeur Luciano Trentini. 

De veredeling heeft plaatsgevonden in Italië en deze Giotto watermeloen, een van de belangrijkste nieuwe rassen, wordt afgezet op de Italiaanse markt en in Noord-Europa. Dolce Passione heeft een zeer fijne, zwarte, glanzende en uniforme schil, knapperig rood vruchtvlees en een Brixwaarde van boven de 12. Hij is rijk aan vezels, onder meer dankzij de afwezigheid van pitjes. 

Als hij bij hoge temperaturen wordt geteeld, is de smaak nog zoeter. Het is een middelgrote watermeloen met een gewicht dat kan variëren van 4 tot 6 kg, een zeer handzaam formaat, ook voor de consument.

Voor meer informatie:
lucianotrentini48@gmail.com 

Publicatiedatum: