Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zullen de hoge prijzen van vorig jaar zich herhalen?

20% minder (water)meloenen in Spanje

Volgens ramingen zal de oogst van meloen en watermeloen in Spanje dit seizoen met meer dan 20% dalen door de droogte, de hoge teeltkosten en het uitstel van het einde van het groenteseizoen in de kassen. Branchevereniging Coag sluit niet uit dat er dit jaar weer hoge prijzen te zien zullen zijn in de supermarkten, net als vorig, toen de consumenten op een bepaald moment tot € 12 betaalden voor meloen en watermeloen.

Door de oogstdaling zullen er in juni veel minder meloenen en watermeloenen in de winkels liggen dan andere jaren, zo zegt Andrés Góngora, woordvoerder van Coag, aan nieuwsdienst Efeagro.

Recent gepubliceerde gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw laten de afgelopen jaren een daling zien van het areaal van beide fruitsoorten. In totaal werd er vorig jaar op een areaal van 17.915 hectare meloen geteeld ten opzichte van 19.000 hectare in 2021. Het watermeloenareaal besloeg vorig seizoen 22.178 hectare ten opzichte van 23.202 hectare in 2021.

Góngora stelt dat "meerdere telers besloten hebben geen meloen te planten" vanwege het gebrek aan water. Dit heeft geleid tot de "zeer slechte start" van het seizoen. Toch benadrukt hij dat de gemiddelde opbrengst per vierkante meter dit jaar beter is dan vorig jaar, vooral omdat er in 2022 veel plaagdruk was en problemen door de zandstorm.

Export
Góngora wijst erop dat het zeer waarschijnlijk is dat de export van watermeloen en meloen iets zal afnemen als gevolg van de areaalreductie, "al zullen de cijfers uiteindelijk niet sterk dalen". 

20% van de watermeloenenteelt in Spanje is bestemd voor de export. Het grootste deel van de teelt vindt plaats in de provincies Almería, Murcia, Sevilla en Valencia. Italië, Griekenland en Turkije zijn de concurrenten van Spanje op de Europese markt.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: