Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe zoetere watermeloenrassen stimuleren afzet in China

"Het seizoen voor onze kaswatermeloenen in ShaHeXin, in China's oostelijke provincie Shandong, is nu aan de gang. Dit jaar hebben we de kleine watermeloenen 2K nieuw geplant. Het suikergehalte van deze watermeloen kan 30% hoger zijn dan dat van gewone watermeloenen en ze hebben een geweldige smaak. We telen langs draden, wat de totale opbrengst verhoogt."

"Het telen van meloenranken langs een raster vermindert ook ziekten en insectenplagen, terwijl de kleur van het fruit verbetert en het gemakkelijker te plukken is. Bovendien planten we op zandgrond en helpt de teelt van watermeloenen ons het inkomen per ha te verhogen. Momenteel genereren we meer dan € 1387 per Chinese mu (0,07 ha)," zegt Zhang Honghua, hoofd van het "Xingaodi"  watermeloenkassencomplex in Shahexin Village, Xindian Town, Yucheng, provincie Shandong.

De afgelopen jaren heeft het gebied, gebruikmakend van de geografische voordelen van de oude loop van de Gele Rivier en de zandgrond, de watermeloensector krachtig ontwikkeld. Men heeft het watermeloenmerk "Shahexin" officieel geregistreerd en geïnvesteerd in de ontwikkeling van een areaal van 10.000 Chinese mu (665 ha). Er is ook een complex voor watermeloenen in kassen geopend, met een gebied van 260 mu (17 hectare). Momenteel zijn er 6 watermeloenrassen aangeplant, waaronder 2K, Tianwang Hongyun, Early Spring Hongyu en Yinong.

Om het planten efficiënter te laten verlopen, heeft de plaatselijke overheid tuinbouwtechnici naar de watermeloenteeltgebieden in Shahexin gestuurd om ter plaatse begeleiding te bieden, onder meer bij de selectie van zaailingen, het planten van watermeloenen, het beheer van het terrein en de gewasbescherming.

"Watermeloenen uit kassen komen in mei op de markt en watermeloenen uit tunnels in juni. Watermeloenen uit de vollegrond komen in juli op de markt. Door te investeren in kassen en tunnels is de totale afzetperiode van watermeloenen met bijna 3 maanden verlengd," legt Zhang Honghua uit.

In 2023 worden een nieuwe watermeloenhandelsmarkt en een station voor het testen van watermeloenensuiker toegevoegd. Bovendien zal een tentoonstellingshal voor speciale tuinbouwproducten worden gebouwd om de invloed van de watermeloensector verder uit te breiden.

Dit maakt deel uit van een groter investeringsmodel dat de ontwikkeling omvat van een DaQin aspergebedrijf, een vernieuwd Liu MengShi groentebedrijf en een pindaplantage.

De regio investeert in e-commerce live streaming-initiatieven om haar AGF in heel China af te zetten en haar telers te helpen in contact te komen met grote en middelgrote supermarkten. Dit alles om de kwaliteit van de lokale teelt te verbeteren en de marktrisico's te verminderen.