Dolce Passione is een middelgrote en pitloze watermeloen voor de supermarkt

Dolce Passione is de enige watermeloen met zwarte schil die in Italië is veredeld. De watermeloen is het resultaat van onderzoek van Lamboseeds en is al een paar jaar op de markt. Maar dit jaar zullen er voor het eerst grote hoeveelheden beschikbaar zijn. Vorige week donderdag stond Dolce Passione in het middelpunt van de belangstelling in strandrestaurant Bagno Prey in Lido degli Estensi (Ferrara), waar chef-kok Mauro Spadoni een menu voorstelde met in alle gangen de watermeloen als ingrediënt. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Sprekers van dienst waren Sandro Colombi (Lamboseeds), Luigi Castello en Andrea Spigolon (Ortofrutta Castello), Pietro Viviani, Gabriele en Giovanni Lorenzini (Lorenzini Naturamica), Carmine Alfano (Alma Seges), Renzo Piraccini (Macfrut) en Luciano Trentini (adviseur). 

"Dolce Passione is een watermeloen van Italiaanse veredeling", zei Sandro Colombi, directeur van Lamboseeds. "Deze watermeloen is de vrucht van een samenwerking tussen veredelaar Lamboseeds (Sant'Agata Bolognese) en Alma Seges (Eboli, Salerno) en Ortofrutta Castello (Stanghella, Padua) uit de teelt- en handelssector. De afgelopen maanden heeft ook Lorenzini Naturamica (Sermide, Mantua) zich bij het project aangesloten." 

De oogst van Dolce Passione, die voornamelijk in de supermarkten en via de groothandelsmarkten zal worden afgezet, zou ruim 6.000 ton kunnen bedragen. De teelt vindt plaats op een areaal van 100 hectare in enkele van de voor watermeloen meest geschikte teeltgebieden in Italië. 

"We hebben ons graag aangesloten bij het Dolce Passione-project", zei Pietro Viviani van Lorenzini Naturamica. "We hebben ons zo georganiseerd dat we in ons pakstation de watermeloenen kunnen voorzien van een progressieve identificatiecode, zodat de consument de hele toeleveringsketen en de Brix-waarde van elk afzonderlijk fruit kan kennen."

Sandro Colombi

Giovanni en Gabriele Lorenzini, de twee nog zeer jonge zonen van Giusy en Cristiano Lorenzini, spraken de wens uit om de toekomst van 'hun' bedrijf veilig te stellen.

Renzo Piraccini herinnerde eraan dat de voedingssector steeds strategischer wordt en dat de toekomst van groenten en fruit afhangt van wie vooruit in plaats van achteruit wil kijken. En Italiaans onderzoek, zoals voor de veredeling van Dolce Passione, is fundamenteel.

"Dolce Passione heeft knapperig rood vruchtvlees, een Brixwaarde van boven de 12, wat ongetwijfeld zoeter is dan de traditionele watermeloenen en is rijk aan vezels, onder meer dankzij de afwezigheid van pitjes. Het gewicht varieert van 3 tot 5 kg en Dolce Passione heeft een laag aandeel afval (schil) en dus een grote hoeveelheid eetbare pulp", beschrijft Colombi de watermeloen.

Klik hier voor de fotoreportage.

Chef-kok Mauro Spadoni

Carmine Alfano van Alma Seges en Luigi Castello van Ortofrutta Castello vertelden dat het product beschikbaar is van mei tot en met september, dankzij aanplant in verschillende delen van Italië. "Het is een volledig Italiaans project, van A tot Z, wat niet meer zo evident is dezer dagen." 

Chef-kok Mauro Spadoni bewees met zijn menu in Bagno Prey dat deze watermeloen zich goed leent voor verschillende soorten gebruik in de keuken. Het is geen toeval dat deze presentatie plaatsvindt in de provincie Ferrara, een streek die bijzonder geschikt is voor de teelt van watermeloen. "Spadoni heeft het potentieel van watermeloen met zwarte schil vergroot door het fruit te integreren in alle gangen van een menu, van voorgerecht tot dessert", aldus Colombi.

Het voorgerecht

Chef-kok Spadoni schudde volgende creaties met Dolce Passione uit zijn mouw voor de lunch: als voorgerecht garnalensauté met Tropea-ui, balsamico-azijn en watermeloen stukjes, als eerste gang risotto met gorgonzola en watermeloen, als tweede gang warme salade van kip en watermeloen en als dessert watermeloenmousse met yoghurt. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven