Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groot aanbod Marokkaanse watermeloenen

Meer Marokkaanse watermeloenen dit seizoen? Of juist minder? De verklaringen spreken elkaar tegen en er heerst nog steeds onzekerheid na de eerste oogsten. Volgens verschillende professionele bronnen gaat het echter niet om onzekerheid over het aanbod, maar eerder om bezorgdheid en twijfel over de toekomst van de sector.

In een context van acute waterstress en een jaar van droogte die zijn weerga in vier decennia niet kent, wordt de watermeloensector door de publieke opinie aangewezen en beschuldigd, wat de regering ertoe aanzet de teelt van watermeloenen in sommige delen van het land te beperken of in andere zelfs volledig te verbieden.

Terwijl het seizoen voor de watermeloenexport in Marokko al is begonnen, lijkt de vraag naar het aanbod voor de meeste telers, vooral in de regio Zagora, laag. Toegeven dat er meer of dezelfde hoeveelheden zijn als vorig jaar, betekent dat de beperkingen van de overheid nutteloos of zelfs onvoldoende zijn toegepast.

Een exporteur in de regio Souss Massa: "Momenteel is alleen de oogst van Zagora beschikbaar op de markt. Aangezien Zagora de belangrijkste regio is waarvoor beperkingen gelden, kan redelijkerwijs worden aangenomen dat er een tekort aan aanbod is. De plaatselijke overheid heeft het areaal verminderd tot 1,5 ha per teler. De marktsituatie is echter heel anders, met overvloedige hoeveelheden en onvoldoende vraag. Dit is te wijten aan een vermenigvuldiging van telers als reactie op de beperking van het areaal per teler."

Een andere teler uit de noordelijke regio Larache: "Verwacht wordt dat het aanbod zeer binnenkort enorm zal zijn, wanneer andere regio's klaar zijn met hun oogst. Dit geldt met name voor de regio's Loukous en Gherb die dit jaar een grote oogst hebben." Hij vervolgt: "Naast de gebruikelijke watermeloentelers zijn er talloze nieuwkomers in de sector die grote gebieden hebben ingericht voor de watermeloenteelt en zelfs nieuwe investeerders die voor het eerst in de agrosector stappen, aangemoedigd door het succes van de watermeloenensector tijdens het vorige seizoen."

Een andere watermeloenteler uit de regio Souss Massa: "Het einde van het watermeloenseizoen zal waarschijnlijk moeilijk zijn voor telers en exporteurs, met te veel aanbod en dalende prijzen. Maar we blijven optimistisch en verwachten dat de vraag zal verbeteren zodra de temperaturen in Europa stijgen, vooral in de context van de lagere Spaanse hoeveelheden. Een teken is dat Europese kopers te vroeg op de markt gekomen Mauritaanse watermeloenen hebben afgewezen en liever wachten op het begin van het Marokkaanse watermeloenseizoen."

Publicatiedatum: