Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Pitajaseizoen loopt ten einde en prijzen blijven laag"

Het Chinese pitajaseizoen loopt ten einde en het rijpende fruit kan twee partijen leveren vóór het einde van het teeltseizoen, dat naar verwachting eind januari afloopt. Onlangs waren de weersomstandigheden in het teeltgebied goed en de oogst en de kwaliteit van het fruit zijn prima. Door de geleidelijke versoepeling van de pandemiecontrole is de prijs van binnenlandse pitaja's licht gestegen nadat deze bijna het hele seizoen laag was, maar hij is nog steeds lager dan het niveau van dezelfde periode in de voorgaande jaren.

Meneer Dong is van Longyisheng Pitaya Base. Longyisheng Base heeft een plantage van 53 ha, met een jaarlijkse oogst van ongeveer 2.000 ton rode pitaja. Dong: "Onlangs was de markt voor pitaja erg slecht. Twee weken geleden bedroeg de prijs slechts € 0,48 per kg, terwijl de prijs in dezelfde periode vorig jaar € 0,75 per kg bedroeg. De reden voor de prijsdaling is hoofdzakelijk te wijten aan de lockdowns van vele groothandelsmarkten die getroffen zijn door de pandemie, de producten konden niet worden verladen. Deze situatie verbeterde pas een halve maand geleden. Momenteel is het vervoer weer normaal en is de marktprijs gestegen tot € 0,67 per kg, maar nog steeds lager dan in dezelfde periode van de vorige jaren."

"Deze lading fruit is de laatste partij natuurlijk gerijpte vruchten en de voor de volgende moet kunstlicht gebruikt worden om de rijping te versnellen. De lichtrijpe vruchten kunnen twee partijen opleveren vóór het einde van het teeltseizoen en naar verwachting zal de oogst eind januari klaar zijn. De recente weersomstandigheden in het teeltgebied zijn goed en we hebben het fruit verpakt en een hittebehandeling toegepast. Het gewas is in goede staat."

Over de marktverwachtingen voor de komende weken zei Dong: "Binnenkort wordt een nieuwe partij fruit geplukt. Met de nieuwe partijen die de komende weken op de markt komen, zal het fruit op de markt weer toenemen. Wanneer het seizoen voorbij is, zal de prijs niet meer stijgen."

Alle pitaja in Longyisheng Base worden in eigen land verkocht en retailers, hotels, restaurants en drankwinkels zijn de belangrijkste verkoopkanalen van het bedrijf. "Tijdens de pandemie hadden veel grote cateringbedrijven in China te kampen met een slechte bedrijfsvoering en gingen zelfs failliet. De vraag naar pitaja in deze sector daalde sterk. De meeste handelaren kwamen rechtstreeks naar ons teeltgebied. Hoewel sommige sectoren minder vraag lieten zien had dit vooral een effect op de marktprijs. Onze gebieden hebben niet te maken gehad met onverkoopbare producten."

Of de versoepeling van de maatregelen ter preventie en bestrijding van de pandemie en de toenemende import van Vietnamese pitaja gevolgen zullen hebben voor de binnenlandse markt, zei Dong: "Tijdens de pandemie daalde de import van Vietnamese pitaja sterk. Het bood binnenlandse consumenten de kans om kennis te maken met binnenlandse producten. Toen beseften veel consumenten dat de smaak van binnenlands fruit niet onderdoet voor, of zelfs beter is dan die van Vietnamees importfruit. Wat de prijs betreft, is binnenlands fruit duurder dan Vietnamees fruit omdat het weinig opbrengt en beter smaakt. Wat het uiterlijk betreft is de kleur van de Vietnamese pitaja donkerder, zijn de schubben groen en is de vorm van de vrucht mooier. De binnenlandse pitaja is lichter van kleur en de kleur van de schubben is niet erg helder. Qua smaak is de zoetheid van Vietnamees rood vruchtvlees ongeveer 14%-16%, terwijl de zoetheid van binnenlands fruit 16%-20% is en de smaak is beter."

Voor meer informatie:
Mr. Dong
18176235439