Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Giovanelli Fruchtimport

"Trage afzet Madagaskar lychees"

In week 49 werden de eerste lychees uit Madagaskar van het seizoen van dit jaar verladen. "We zien een normale start van het seizoen, vergelijkbaar met andere jaren. De beschikbare hoeveelheden liggen ook binnen de normale grenzen. Door de inflatie en de aanhoudend hoge vrachtkosten liggen de prijzen echter boven het niveau van vorig jaar, hoewel de laatste al over hun piek heen zijn," zegt Oliver Wanner, inkoper en verkoper bij Giovanelli Fruchtimport.

Het lycheeseizoen ging dit jaar van start met ingevlogen Zuid-Afrikaans fruit in de kalenderweken 46 t/m 49. "Het aanbod was vrij goed, maar de vraag was nog enigszins beperkt, omdat de hoger geprijsde producten momenteel wat minder in de belangstelling staan. Dit werd ook wel opgemerkt, in die zin dat bepaalde partijen niet verkocht konden worden." 

Lychees uit Madagaskar die per boot worden vervoerd is 40-50% goedkoper dan fruit uit Zuid-Afrika dat per vliegtuig overkomt.

De lychees uit Madagaskar worden gewoonlijk tot begin januari op de markt gebracht. Het lycheeseizoen eindigt gewoonlijk met fruit uit Mexico. Wanner: "Het seizoen in Madagaskar is relatief kort, aangezien het fruit binnen 10 dagen wordt geoogst. Bovendien zijn lychees een seizoensproduct bij uitstek en worden ze alleen tussen november en februari op de markt gebracht. Tot een paar jaar geleden konden we nog lychees verkopen tot ver na de kerstvakantie, maar die dagen zijn voorbij. In het algemeen neemt het marktaandeel van lychees ook nogal af, niet alleen in Zwitserland, maar in heel Europa."

Oliver Wanner (l) en Christoph Kilp op het Berry-congres van dit jaar. 

Kwaliteitsdaling van tropische avocado's
Tegelijkertijd is ook de afzet van tropische avocado's van het ras Semil in volle gang, vervolgt Wanner. De vruchten zijn afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en worden gewoonlijk van oktober tot februari verhandeld. "Helaas kampen we dit jaar met kwaliteitsverlies, omdat het vruchtvlees tijdens het vervoer snel zwart wordt. Ook de vraag van retailers is dit jaar een beetje minder. Toch is het marktaandeel van tropische avocado's in Zwitserland relatief groot en stabiel, in tegenstelling tot andere Europese landen, waar de vrucht nog een aanvullend karakter heeft." Naast Semil wordt in de laatstgenoemde landen ook het ras Carla verhandeld.


Tropische avocado's van het ras Semil

Behalve in de Dominicaanse Republiek worden de tropische avocado's ook geteeld in andere landen, zoals Braziliƫ, Colombia, Florida en Spanje. "Tot nu toe zijn echter alleen de vruchten uit de Dominicaanse Republiek geschikt voor export naar Europa," besluit Wanner.

Voor meer informatie:
Oliver Wanner
Giovanelli Fruchtimport AG
Schaffhauserstrasse 200
CH-8500 Frauenfeld, Zwitserland
Tel.: +41 52 728 09 09
[email protected]  
www.giovanelli.ch   

Publicatiedatum: