Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Antonio Fajardo van Frutas Fajardo:

"Europese markt ontvangt Spaans avocadoseizoen met open armen"

In de Spaanse provincie Granada is het avocadoseizoen afgelopen november van start gegaan. "Wij zijn half november begonnen", zegt José Antonio Fajardo van Frutas Fajardo. "Voorlopig loopt de afzet vlot. Er is minder fruit, maar dat is normaal, want vorig seizoen was de oogst heel groot. Avocadobomen kennen een on- en off-year, dus het is logisch dat er dit jaar minder fruit aan de bomen hangt." 

"Door de droogte valt de maatsortering wat klein uit, maar extreem klein zijn de avocado’s nu ook weer niet", zegt hij. "De vraag neigt overigens naar gemiddeld maat 20. We krijgen bestellingen binnen variërend van maat 18 tot 24, dus het feit dat het fruit dit jaar wat kleiner is, zien we niet als iets negatiefs. Over het algemeen heeft het kleinere fruit overigens ook minder pit en verhoudingsgewijs meer vruchtvlees. De smaak is meestal beter omdat het een grotere concentratie aan suikers en vetgehalte heeft. En de iets kleinere maatvoering is eigenlijk ook heel geschikt voor de consumptie van één portie fruit."

"Bepaalde retailmarkten vragen wel zeer grote maten, type 12-14, zoals Italië, maar dit jaar zijn die er praktisch niet. We hebben het misschien over 5% van de oogst. De belangrijkste markt voor onze avocado's, Centraal- en Noord-Europa, is zich echter zeer bewust van de beschikbare maten. Dat was trouwens ook al zo met de mango's."

Toegang tot water is dit jaar immers een bepalende factor voor de teelt van subtropisch fruit in Andalusië. Het waterpeil in het belangrijkste stuwmeer in de Axarquía-streek, La Viñuela, staat nog steeds maar op een zorgwekkende 9%. Het afgelopen half jaar heeft het nauwelijks geregend in de provincie Málaga. In de maanden september, oktober en november is er tussen 4 en 9% van de gebruikelijke neerslag gevallen, zo leren gegevens van het Spaanse meteorologische instituut Aemet. En in de provincie Granada is de situatie niet veel beter geweest. 

"Het is een heel warm jaar geweest. In de afgelopen maanden was het zo'n 3 graden warmer dan gemiddeld en was het ook heel droog. Het is dan ook ironisch dat we in de provincie Granada een van de stuwmeren hebben met het meeste water in heel Andalusië, maar dat het alleen wordt gebruikt om te windsurfen. Het Béznar-Rules-stuwmeer noemen we hier dan ook het duurste zwembad van heel Europa."

"Het mangoseizoen is de voorbije maanden te kort geweest door het gebrek aan water. Uiteindelijk bleek echter niet de maatsortering de grootste oorzaak, maar de angst. Want aan het einde van het seizoen ontbrak het ons zelfs aan fruit van middelgrote en kleine maten", vertelt José Antonio Fajardo. "Er is paniek ontstaan en dat bleek helemaal niet nodig. Laat het een les zijn voor ons allemaal voor de komende jaren: we moeten het seizoen goed programmeren en geen haast hebben met de afzet. Met een overhaaste aanvoer verzadigen we alleen maar de markt, dalen de prijzen en doen we onszelf de das om. We mogen niet vergeten dat ons fruit een meerwaarde heeft door onze knowhow, door het uitstekende klimaat en door de teelt op Europese bodem. Dat maakt het verschil op de markt. Daar moeten we op vertrouwen."

"Granada kan avocadoteelt verdubbelen of verdrievoudigen" 
Granada is innig verbonden met de geschiedenis van de avocado in Andalusië. De eerste avocadobomen in dit Zuid-Spaanse gewest werden in de provincie Granada geplant, met name tussen de Río Verde-vallei en Motril. De Costa Tropical was dus een pionier in de avocadoteelt en de sector heeft er nog steeds een groot potentieel. 

"Om sociaaleconomische en politieke redenen heeft de teelt zich de laatste jaren vooral in Málaga goed ontwikkeld, maar nu is het wel zo dat er in Málaga slechts water is om één op de vier geplante bomen te irrigeren, terwijl we in Granada nog dubbel of drie keer zoveel avocadobomen zouden kunnen aanplanten. We hebben in de provincie veel meer water waar we evenwel nog niet van hebben kunnen profiteren. Hopelijk in de toekomst wel", besluit José Antonio Fajardo. 

Voor meer informatie:
Frutas Fajardo
Autovía del Mediterráneo A7
Salida 322 Ctra. Lobres-Molvízar Km 2
18611 Molvízar (Granada) - Spanje
Tel: +34 958 64 40 92
[email protected]
www.frutasfajardo.com

Publicatiedatum: