Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na finger lime nu ook durian en Boeddha’s hand van Guatemala naar Europa

In december is de oogst van finger lime in volle gang in Guatemala. De afzet ervan valt samen met de kerstperiode, wanneer de consumptie aanzienlijk toeneemt. "We kunnen het hele jaar door finger lime oogsten, maar in november en december vinden de meeste verkopen plaats. Tot eind maart blijft de afzet eigenlijk op een redelijk goed niveau", zegt Edilson Hernández, CEO van Prime Tropics. "Marokko, ook een producent van finger limes voor Europa, beëindigt zijn seizoen in oktober en Spanje heeft niet genoeg product om de hele markt te bevoorraden. Op dit moment zijn we praktisch alleen op de markt."

"Dit jaar zijn we er bovendien in geslaagd een nieuwe markt te betreden: Zwitserland", vertelt Edilson. "We zijn er begonnen met 50 grams verpakkingen in de supermarkten. Enkele maanden geleden hebben we besloten om het verpakkingsmateriaal te veranderen. De plastic clamshells zijn nu vervangen door biologisch afbreekbare kartonnen punnets. De Europese wetgeving wordt strenger op dat vlak, maar wij waren al enige tijd bezig met innovaties om steeds duurzamer te kunnen verpakken."

"De punnets van 50 gram werden in Frankrijk al goed ontvangen, net als de 1 kg doos, die het vooral in Nederland goed doet. Onze Europese klanten weten dat we een zeer sterke leverancier zijn en dat we het grootste areaal finger lime in Midden-Amerika hebben. In Australië, waar de finger lime oorspronkelijk vandaan komt, zijn ze trouwens erg geïnteresseerd in onze teelt. In januari gaan we in gesprek met Australische experts. We gaan ideeën en kennis uitwisselen om de kwaliteit van het fruit in zowel Australië als Guatemala nog te verbeteren."

Prime Tropics is ondertussen de grootste producent van dit exotische citrus in heel Midden-Amerika. Met meer dan 20.000 bomen in verschillende klimaatzones kan het jaarrond de markt beleveren. "Maar als er de laatste tijd iets is dat ons belemmert in onze export, is het de logistiek. Luchtvervoer is nog steeds duur", legt Edilson Hernández uit.

"De spotprijzen voor zeevracht zijn gedaald, maar alleen door een lagere vraag naar containers. Zolang brandstof duur blijft, zal luchtvrachtvervoer dat ook zijn. Toch is dit het middel dat ons toelaat onderscheidend te zijn in de markt: 48 uur na de oogst hebben onze klanten in Europa het verse fruit in handen."

10.000 durianbomen
Volgend jaar zal het bedrijf twee nieuwe producten, durian en Boeddha's hand, in Europa introduceren, gezien de interesse van de Europese klanten waarmee het al samenwerkt voor finger lime. 

"We hebben in de Verenigde Staten al enkele testen gedaan met durian en de reacties waren heel positief. De houdbaarheid van het fruit is ongeveer 12 dagen. Voor Europa moeten we 48 uur transport aftrekken, dus dan blijft er nog altijd een houdbaarheid van 10 dagen over voor een product met optimale rijping. Het seizoen loopt van april tot en met juli. We hebben al 10.000 durianbomen aangeplant om zowel de Amerikaanse als Europese markt te bevoorraden." 

"Ook met Boeddha’s hand zullen we volgend seizoen starten. We hebben al enkele testzendingen gedaan naar klanten in Europa en we hebben zeer goede reacties ontvangen over de kwaliteit", zegt Edilson Hernández. 

Voor meer informatie:
Prime Tropics
Tel: +502 57 000 052 (Guatemala)
eddy@primetropics.com
www.primetropics.com

Publicatiedatum: