Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pepe Montiel van Almanzora Tropical:

"Vlekken op schil Spaanse papaja zijn een kenmerk in plaats van een probleem"

Het papajaseizoen is net begonnen in het Spaanse Almería. "Voorlopig starten we met beperkte volumes. Er is nog maar weinig fruit rijp, maar de kwaliteit is wel uitzonderlijk met waarden tussen de 9 en 11 graden Brix", vertelt Pepe Montiel van Almanzora Tropical, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt van biologisch exotisch fruit. 

"De Spaanse papaja heeft niet alleen een hoogwaardige kwaliteit, hij is ook een product van "lokale" teelt. De ecologische voetafdruk is immers minimaal in vergelijking met overzees importproduct. In slechts drie dagen na de oogst kan het fruit al overal in Europa in het schap liggen", beweert Pepe. "Toch hebben we een probleem, al is het eigenlijk louter esthetisch van aard."

"In tegenstelling tot Brazilië, waar een tropisch klimaat heerst, is het verschil in temperatuur tussen de dag en de nacht midden in de winter in Almería behoorlijk groot. Overdag kan het in de kas 35 graden worden, terwijl het kwik 's nachts naar 5 graden zakt. Daardoor ontwikkelen onze papaja's donkere vlekken op de schil. Het fruit is evenwel enkel visueel minder aantrekkelijk, de kwaliteit wordt in geen geval aangetast."

"Maar juist om deze reden zien we ons Spaans fruit afgewezen worden in sommige markten, zoals Engeland of Frankrijk. Ook in Nederland zien we enige terughoudendheid, terwijl consumenten in Duitsland beter lijken te begrijpen dat het defect louter esthetisch is. Het enige probleem is dus eigenlijk een gebrek aan informatie." 

"We moeten de markten kunnen overtuigen dat de vlekken op de schil van de Spaanse papaja geen probleem zijn, maar eerder een kenmerk. We moeten nastreven wat gelukt is met de banaan van de Canarische Eilanden. Die wordt door alle consumenten herkend vanwege zijn donkere vlekken. Wat in theorie een gebrek zou kunnen zijn, is hier een deugd geworden."

"Het is echt jammer dat papaja's van duizenden kilometers ver worden ingevlogen, terwijl fruit dat op het continent zelf wordt geteeld, wordt afgekeurd. Wanneer overzeese papaja's op de luchthaven aankomen, hebben ze al een vrij hoge meerkost opgebouwd. Ons product wordt daarentegen volgens alle Europese eisen en normen en in Europa zelf geteeld, waardoor het ook geoogst kan worden op een hoger rijpingspunt", legt Pepe uit.

Kandidaat voor productdiversificatie
Het Andalusische land- en tuinbouwonderzoeksinstituut Ifapa wees er in zijn dit jaar gepubliceerde rapport "Potentiële gewassen om de teelt in Andalusië te diversifiëren" nog op dat "de sector duidelijk op zoek is naar winstgevende gewassen met goede afzetmogelijkheden. Meer dan 75% van het areaal is nu voorbehouden aan slechts 8 gewassen: ui, paprika, watermeloen, sla, tomaat, asperge, aardbei en komkommer. En als we kijken naar de subtropische gewassen aan de kust, zijn avocado en mango, ondanks de grote verscheidenheid aan fruitsoorten, samen goed voor meer dan 80% van het areaal". 

De papajateelt in Almería staat nog in de kinderschoenen. Het biedt echter een geweldige kans om de teelt in de kassen van de provincie te diversifiëren. "Maar we zitten dus met het probleem van die vlekken", merkt Pepe Montiel op. "Telers kijken reikhalzend uit naar een product dat mooie winstmarges biedt en papaja is een serieuze kandidaat, tenminste als Europa kiest voor een product met een kleine ecologische voetafdruk en van hoogwaardige kwaliteit. Want dit jaar is die werkelijk uitmuntend."

Bovendien kan de papaja vele maanden lang het schap bevolken. "Bij Almanzora Tropical hebben we de biologische papaja's beschikbaar van december tot juni", besluit Pepe.

Voor meer informatie:
Pepe Montiel
Almanzora Tropical
Camino de Los Ángeles s/n
04617 Cuevas de Almanzora (Almería) - Spanje
Tel: +34 670 981 24
pepemontiel@montilorca.com
www.almanzoratropical.com

Publicatiedatum: