Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango's

De prijzen van mango's zijn hoog voor deze tijd van het jaar, vooral in Europa, zo lijkt het. Door de politieke onrust na de recente verkiezingen in Brazilië ontbreken de gebruikelijke zendingen uit dit land. Ook de recente regenval heeft de oogst beïnvloed, waardoor deze is vertraagd en het huidige aanbod verder is beperkt. Europa zelf heeft ook zijn eigen problemen met het weer gehad, met de hittegolven van afgelopen zomer die hebben geleid tot een overaanbod van mango's van een kleiner kaliber, en een vergelijkbaar scenario in Zuid-Afrika, waar de oogst eveneens laat is begonnen. De vraag blijft momenteel echter over het algemeen goed, wat in combinatie met het lagere aanbod de prijzen voor mango's heeft opgedreven.

Nederland: Weinig aanbod, hoge prijzen mango’s
Op de mangomarkt worden momenteel goede prijzen gebeurd. "Er is vrij veel vraag en het aanbod vanuit Brazilië is erg beperkt. Dat resulteert momenteel in een prijsniveau rond de 8-9 euro", vertelt een Hollandse importeur. "De komende weken zal het ook nog krap zijn, de onrust in het land naar aanleiding van de verkiezingen en het feit dat er op bepaalde dagen niet geplukt kan worden in verband met regen als hoofdredenen. Dit alles heeft geresulteerd in een laag aanbod op de markt."

"We zijn blij met de prijsopleving, maar deze is ook hard nodig. De containerprijzen liggen ongeveer twee keer zo hoog als voorheen en ook de kosten voor verpakkingen en arbeid zijn een stuk hoger. De retail zal er daarom niet aan ontkomen om meer te moeten gaan betalen voor het fruit", constateert de importeur. "De verwachting is een stabiel prijsniveau in november en december, waarbij we wel verwachten dat de prijzen in december een stap terug zullen doen."

België: Hoge prijzen door goede vraag en laag aanbod
De aanvoer van mango's loopt stroef op het moment. "De markt is goed, maar dat heeft meer te maken met lage volumes die binnenkomen", vertelt een Belgische importeur. "Het resulteert in een laag aanbod, maar relatief prima vraag. De prijzen blijven daardoor op een hoog niveau liggen."

"Spaanse mango’s waren veel vroeger afgelopen dan verwacht en de aanvoer vanuit Brazilië, wat nu het hoofdland zou moeten zijn, is gestremd door de hele problematiek rond weersomstandigheden en de verkiezingen. Daardoor is er behoorlijk minder gekomen dan zou moeten in deze periode." Of de situatie zo blijft, valt, zo verwacht de handelaar, echter nog te betwijfelen. "Peru begint al mondjesmaat te laden deze week. De volumes kunnen daardoor bijtrekken, maar dan loop je weer het risico dat het binnen 4 à 5 weken volledig omgekeerd kan zijn. Als Peru namelijk aantrekt en Brazilië alsnog grotere volumes gaat sturen, kan het heel snel weer tot een overaanbod leiden. Voordeel is dat we rond die periode weer richting Kerst gaan. De vraag gaat dan traditioneel gezien ook weer omhoog."

Toch blijft de markt de komende periode flink schommelen. "Vanaf januari zien we dat de vraag naar exoten normaal gesproken weer zal dalen. Als die hoge volumes dan aanhouden, knikkert de prijs echt fors onderuit. Het blijft echter koffiedik kijken. Alleen verwacht ik dat ze het, vanuit Zuid-Amerika met name, voorzichtiger aan zullen doen. Met de huidige vrachtprijzen van om en nabij de 10.000 dollar zit je aan 2 dollar vracht voor een doosje mango's. Als ze hier dan voor 3 of 4 euro weggaan, wordt er niks meer aan verdiend. Nu zit je in een markt van zo'n 7 euro; dan kun je 2 euro vracht lijden."

Duitsland: Goede vraag naar groothandel mango's, prijzen normaal
Momenteel zijn er mango's uit Spanje, Brazilië en luchtvracht uit Peru op de Duitse markt. "De Spaanse Kent heeft een zeer goede smaak en is ook vezelvrij. Gewoonlijk hebben we het ras Osteen uit Spanje, maar de kwaliteit daarvan laat momenteel te wensen over. Wij zijn dan ook zeer tevreden over de Kent-mango's", aldus een groothandelaar.
De vraag naar mango's in de Duitse groothandel is momenteel goed. Ondertussen ligt de prijssituatie binnen de normale marge. "De prijs voor de zeevrachtgoederen ligt momenteel tussen 0,80 en 0,90 euro per stuk, afhankelijk van het kaliber, en de luchtvrachtgoederen liggen op 2,50 euro per stuk. De boomrijpe mango's zijn ongeveer in het midden geprijsd."

Italië: Moeilijk groeiseizoen voor Italiaanse mango's
"Er zijn momenteel zeer hoge prijzen bij aan- en verkoop, hoewel exporteurs liever een hogere prijs zouden zien. De lage consumptie drijft de prijzen echter niet naar deze hogere niveaus. Wat de oorsprong betreft, zijn de Spaanse mango's op en zijn er Braziliaanse mango's beschikbaar, die over zee aankomen, met variëteiten zoals Palmer en Tommy Atkins. De gemiddelde verkoopprijs van geïmporteerde mango's over zee is ongeveer 8,50 euro per doos van 4 kg", aldus een groothandelaar uit Noord-Italië. "Bovendien staat het seizoen voor Peruaanse mango's die over zee worden ingevoerd op het punt te beginnen, terwijl het product per vliegtuig net is aangekomen. Deze laatste laat duizelingwekkende prijzen zien, zowel omdat we aan het begin van het seizoen staan en de volumes zeer beperkt zijn, als omdat de vliegtarieven erg duur zijn."

Het seizoen van de Siciliaanse mango, een herkomst die steeds meer gewaardeerd wordt door degenen die liever fruit van Italiaanse makelij consumeren, loopt ten einde. "Dit jaar hadden we te maken met een moeilijk seizoen", legt een producent uit. "We hadden te kampen met slechte weersomstandigheden, waardoor verschillende planten stierven als gevolg van de lage temperaturen van de afgelopen winter. In september werd de Italiaanse markt overspoeld door Spaans product met echt lage prijzen, tot 1,30 euro/kg, tegenover onze veel hogere noteringen. In die context hebben we alleen overleefd dankzij de loyaliteit van vooraanstaande retailers. Het seizoen van de Siciliaanse mango's loopt van half augustus tot oktober voor variëteiten als Kensington Pride, Glenn en Maya. Voor de Kensington Pride gaat het tot de eerste tien dagen van oktober, terwijl de Kent- en Keitt-variëteiten tot november gaan, maar in kleine hoeveelheden."

"Het Siciliaanse product is dit jaar van zeer goede kwaliteit en de consument begint het te leren kennen en herkennen in het AGF- schap", vervolgt de producent. "De presentatie is van groot belang en moet gericht zijn op een vrucht met een dikke schil, een consistente steel en een aantrekkelijke kleuruitstraling."

Mango's worden door 16% van de Italiaanse gezinnen gekocht: 3,7 miljoen gezinnen kopen het conventionele product, minder 800.000 gezinnen kiezen voor biologisch. De seizoensgebondenheid is vrij constant verdeeld over de maanden, met bijzonder hoge pieken in december en bijzonder lage pieken in juli en augustus (gegevens van het GfK Consumer Panel).

Spanje: Kleine kalibers drukken de prijzen
Het Spaanse mangoseizoen is 7 tot 10 dagen eerder afgelopen dan normaal als gevolg van een te vroege oogst, een grotere vraag en minder concurrentie van andere oorsprongen, met name uit Brazilië.

De constante hittegolven en het gebrek aan regen hebben geleid tot een overvloed aan kleine maten, wat voor de telers de grootste handicap is geweest om de prijzen op een bevredigend niveau te houden. De oogst van het ras Osteen, het meest aangeplante ras in Spanje, kwam dit jaar in één keer, met voornamelijk kleine kalibers, en dat drukte de prijzen, omdat veel retailers deze kalibers niet wilden accepteren, ook al werd een van de beste jaren in termen van kwaliteit gemeld. "De gebruikelijke verkoopkanalen hadden niet verwacht kleinere mango's te krijgen en dat heeft geleid tot een latere activering van de vraag, ook al heeft de consument daar niets van gemerkt", zegt een exporteur uit Malaga. Eind oktober merkten veel retailers dat de verkoop van Spaanse mango's een impuls kreeg, maar het seizoen liep bijna ten einde en de volumes waren beperkt, zodat de prijzen aanzienlijk stegen. Toch is het prijsgemiddelde voor het hele seizoen lager dan vorig jaar voor middelgrote en kleine maten en vergelijkbaar met het prijsniveau van vorig jaar in het geval van grotere maten.

Zuid-Afrika: Tot 20% minder oogst in regio's getroffen door hittegolf
De Zuid-Afrikaanse mango-oogst gaat binnenkort van start, maar in de vroege gebieden Onderberg, Komati en Malelane in Mpumalanga, waar de vroege Tommy Atkins-oogst naar schatting 10% tot 15% in volume zal afnemen als gevolg van de hittegolf van een maand geleden.

In het belangrijkste mango-gebied van Hoedspruit (Limpopo), dat eind december of begin januari begint, wordt een vermindering van de Tommy Atkins-oogst met 15 tot 20% verwacht. De vruchtzetting van dit ras was al slecht als gevolg van temperatuurschommelingen tijdens de bloei, en vervolgens heeft de hittegolf nog meer vruchtverlies veroorzaakt. Dit zal ook gevolgen hebben voor de grootte van Tommy Atkins.

De latere mangocultivars lijken minder last te hebben gehad van de hittegolf: de oogst van Shelly ziet er beter uit dan vorig jaar, evenals die van Kent en Keitt.

Al met al zal de mango-oogst waarschijnlijk niet groter zijn dan vorig jaar. Lagere volumes zouden de mangoprijs dit seizoen moeten ondersteunen.

China: Focus op onafhankelijke export
China's belangrijkste mangoproducent is Panzhihua in de provincie Sichuan. De teelt loopt van mei tot december. De mango's staan bekend om hun grote omvang: 60% van de vruchten telt meer dan 1 kg. Dit had een negatief effect op de prijzen, aangezien grote vruchten moeilijker te verkopen zijn. Dit jaar sneeuwde het in maart tijdens de bloeiperiode van de mango, waardoor de totale oogst met 50% van de mango's van het vroege seizoen daalde. De mango's van het late seizoen zijn minder getroffen.

Een nieuwe ontwikkeling is dat de mango's van Panzhihua in het verleden werden uitgevoerd via handelsondernemingen van derden. In de afgelopen twee jaar zijn plaatselijke mangoteeltbedrijven echter begonnen contact op te nemen met overzeese bedrijven en proberen zij zelf naar overzeese markten te exporteren. De export is dit jaar sterk, met steun van de plaatselijke overheid. De belangrijkste exportmarkten zijn Rusland, Singapore, Maleisië en Vietnam, waar Chinese mango's beschikbaar zijn in het laagseizoen in augustus en september.

China importeert meer mango's dan het exporteert. China importeert mango's uit onder meer Vietnam, Thailand, Australië, Peru en Ecuador. De invoer van mango's is de afgelopen vijf jaar met maar liefst 20% gestegen.

Noord-Amerika: Gestage aanvoer, maar meer kleine maten dan gewoonlijk
De mangovoorraden komen momenteel gestaag binnen uit zowel Brazilië als Ecuador. "Ze zijn overvloedig, vooral voor kleiner fruit - 10 en 12 stuks. Groot fruit is erg krap - 6, 7 en 8 en sommige 9", zegt een verlader, die eraan toevoegt dat het gaat om Tommy Atkins en Ataulfo mango's uit Ecuador en vooral Tommy Atkins uit Brazilië."
Hij merkt op dat de omvang van de oogst vergelijkbaar is met vorig jaar. Het seizoen begon echter toen de prijzen in Europa een beetje inzakten, zodat een deel van het fruit naar de VS werd verlegd. "De markt daar wordt beter, dus ik denk dat er meer fruit daarheen zal gaan in plaats van naar de VS." Hij voegt eraan toe dat er voor de bevoorrading van de VS een aantal regio's beschikbaar zijn. "We hebben nu opties om naar andere plaatsen te gaan als de markt wat beter wordt. Mexico is volledig uit de weg geruimd hier in de VS dus het is aan wat er overblijft uit Brazilië en de voortzetting van het Ecuadoriaanse programma dat waarschijnlijk tot het einde van het jaar zal duren."

Er kunnen echter vertragingen optreden in de verzending uit zowel Brazilië als Ecuador door politieke problemen. "Of ze kunnen gewoon minder verschepen omdat ze minder kunnen verschepen door wat er gaande is," zegt hij.

Wat de vraag betreft, die begint aan te trekken nu de reclameactiviteit op gang komt. "Mensen zaten nog op Mexicaans fruit en zijn nu voor 100 procent overgeschakeld op Brazilië of Ecuador", zegt hij. In deze tijd van het jaar zijn de fruitschappen echter steeds meer gericht op Thanksgiving, wat de vraag naar mango's kan afremmen. "Maar naarmate het einde van het jaar nadert, trekt alles aan. Vooral in het nieuwe jaar, wanneer mensen hun dieet beginnen en weer gezond willen eten, wordt het weer druk."

Over het algemeen zijn de prijzen voor mango's vergelijkbaar met vorig jaar. "Zelfs met de extra kosten aan de telerskant voor verzending - de logistieke kosten zijn bijna verdubbeld sinds vorig jaar," zegt hij, en hij merkt op dat de prijzen voorlopig waarschijnlijk zullen blijven waar ze zijn.

Wat de toekomst betreft, zullen de Peruaanse mango's eind november-begin december op de markt komen, maar het aanbod zal waarschijnlijk eind januari-begin februari zijn hoogtepunt bereiken bij een normale tot iets grotere oogst. Mexico zal in januari opnieuw beginnen met Ataulfos en vervolgens midden februari met rode mango's.

Peru: Logistieke problemen markeren mangoseizoen
Het Peruaanse mangoseizoen begint in de regio Piura, de belangrijkste teeltregio van het land, die vorig seizoen, tussen september 2021 en april 2022, 327.568 ton mango in zijn verschillende aanbiedingsvormen (vers, bevroren en verwerkt) heeft uitgevoerd. Volgens gegevens van Sunat vertegenwoordigde de mango-uitvoer uit Peru een groei van 6% van het verzonden volume; maar ondanks deze jaar-op-jaar stijging - waardoor de uitvoer het niveau van vóór de pandemie niet kon overschrijden - werden de Peruaanse exporteurs geconfronteerd met een complexe situatie in verband met hoge vrachtprijzen en een tekort aan containers dat, zoals de Peruaanse vereniging van producenten en exporteurs van mango's (APEM) onlangs waarschuwde, een zorg blijft in dit nieuwe seizoen dat net begint.

De vakbond herinnerde eraan dat de agro-exporteurs in de seizoen 2021-2022 een hoge stijging van de prijs van zeevracht hebben ondervonden. "De verzendkosten gingen van 40% naar 80%. Dit veroorzaakte een negatief bedrijfsresultaat en in sommige gevallen het faillissement van bedrijven die de kosten niet konden opbrengen." In de seizoen 2021-2022 leed de sector ook onder de "vermindering van de kwaliteit en de vertraging bij het oversteken van de verschillende markten". De reactie van de rederijen bij vertragingen was "zeer traag" en "met weinig kans op succes bij claims." Als gevolg van deze vertragingen en kwaliteitsclaims hebben de verzekeraars ook hun premies voor vers fruit verhoogd, aldus de vereniging.
"Hoewel het waar is dat we uit twee seizoenen van grote druk komen, weten we dat de logistieke problemen zijn afgenomen, zodat we denken dat de maritieme vrachttarieven aanzienlijk zouden moeten dalen." APEM besloot de verklaring met de opmerking dat ondanks een verlaging van de vrachttarieven voor de meest overbelaste routes (Azië-Stille Oceaan), deze niet zijn ontvangen voor de mangoseizoen 2022-2023.

Momenteel heeft de Peruaanse mango toestemming om naar 63 internationale markten te exporteren, hoewel Europa en Noord-Amerika de belangrijkste bestemmingen zijn: Nederland staat op de eerste plaats (met een aandeel van 40%), gevolgd door de VS (27%), Spanje (6%), Canada en het Verenigd Koninkrijk (elk 4%), Zuid-Korea, Chili en Rusland (elk 3%). De rest van de bestemmingen neemt de resterende 7% voor zijn rekening.

Australië: Hoge verwachtingen voor Australisch mangoseizoen
Het Australische mangoseizoen is in volle gang en de piek van het seizoen nadert. Volgens de laatste gegevens, die door een brancheorganisatie zijn vrijgegeven, bedroeg het nationale verzendingsvolume vorige week 479.000 trays. Dat was een lichte daling ten opzichte van de 557.000 trays van de week ervoor, de hoogste van dit seizoen. De teeltgebieden in Noord Queensland zijn net begonnen met de oogst van dit jaar, naast het Northern Territory en Kununurra, wat betekent dat de volumes de komende weken naar verwachting zullen stijgen. Met de prognoses die tot het einde van het kalenderjaar worden gepubliceerd, wordt geschat dat de opbrengst van dit jaar boven de volumes in 2021/22 zal blijven. Ondanks de prognoses van sommige regio's die nog moeten worden toegevoegd, wordt verwacht dat begin maart het totale aantal trays dat op de markt komt nationaal minstens 8,7 miljoen trays zal bedragen. De AMIA meldt dat het vroege fruit uit de regio Bowen/Burdekin van hoge kwaliteit is en zeer schoon lijkt. Zuidoost Queensland begint medio december met de oogst, maar sommige telers zijn getroffen door de recente hagelbuien en evalueren het verlies aan oogst en de schade aan de gewassen.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt gember