Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kersen

Chili, de wereldleider in de teelt en export van kersen, heeft de vroege lenteregens aan het begin van hun seizoen overwonnen om hun op een na grootste exportoogst van net iets meer dan 415.000 ton te bereiken. Ze hebben ook hun op een na grootste oogst naar China geëxporteerd, met meer dan 376.000 ton. Het Chinese Nieuwjaar, dat vorige week laat in het jaar plaatsvond, waardoor Chileense producenten na een trage start konden inhalen met een langere verkoopperiode. De prijzen in China waren hoger voor hun Nieuwjaar. De belangrijkste Chinese markten openden slechts drie dagen na het Nieuwjaar, wat ongebruikelijk vroeg is voor de hervatting van de handel. Handelaren daar zeggen dat de beweging deze week traag is en de prijzen laag, maar ze zijn blij dat het grootste deel van de Chileense kersen is verkocht. Het verschepen van Chileense kersen naar Noord-Amerika, met de VS als hun op een na grootste markt na China, loopt ten einde. Chili bereikte lagere volumes naar de VS dan aanvankelijk geschat.

De import van kersen in Europa is momenteel zeer beperkt, wat resulteert in hoge prijzen en een rustige markt. Vanwege de winterperiode in Europa is er momenteel geen kersenteelt. De import van kersen in Europa komt voornamelijk uit Chili, waarbij goede kwaliteit wordt geleverd tegen hoge prijzen, vooral opgemerkt in landen als Italië en Frankrijk, waar de prijzen zelfs verdubbelen. De kersenteelt in Italië begint meestal in mei. Handelaren in Nederland kijken uit naar de eerste Spaanse kasgekweekte kersen vanaf de derde week van maart. Hongarije hoopt op een goed kersenoogstseizoen later dit jaar, met de start van de kasgekweekte kersen vanaf mei. In Duitsland is februari traditioneel een zwakke verkoopperiode, aangezien er geen lokale teelt is en de import beperkt is. Ondertussen bevindt de kersensector in Zuid-Afrika zich in een bloeiende fase, met een toename van 70% in het beplante gebied in de afgelopen vijf jaar. De binnenlandse markt betaalt premium prijzen voor kersen, terwijl de Zuid-Afrikaanse sector zich richt op toekomstige export naar China. Dit vereist echter vele jaren van onderhandelingen met functionarissen om toegang te krijgen tot deze lucratieve markt.

Nederland: Wachten op de eerste Spaanse kaskersen
Het is momenteel rustig op de Europese kersenmarkt. “In de derde week van maart beginnen we met de eerste Spaanse kaskersen uit Noord-Spanje,” zegt een Nederlandse importeur. “De vooruitzichten voor Spaanse kersen zijn goed. Na een warme herfst is de temperatuur aanzienlijk gedaald, waardoor de bomen een goede winterstop hebben gehad. De eerste bomen beginnen momenteel knoppen te ontwikkelen, binnen twee weken komen de bomen uit hun rustperiode. Omdat er geen tekort aan water is, worden er geen problemen verwacht. Alleen vorst tijdens de bloei of regen/hagel net voor de oogst kan de oogst nog bederven.”

Duitsland: Zwakke verkoop
Februari is traditioneel een zwakke verkoopmaand voor kersen, wat verklaart waarom het artikel op veel plaatsen nu is stopgezet. Desondanks wordt de vraag naar kersen in de winter steeds belangrijker. Dit jaar waren kersen, voornamelijk uit Chili, bijzonder populair als geschenk voor het Chinese Nieuwjaar.

Veel teeltgebieden in Duitsland kijken terug op een teleurstellend kersenseizoen 2023. "Vooral Turkse importen waren hier veel goedkoper dan binnenlands fruit, wat het uiterst moeilijk maakte om verkoop te genereren. Ik vrees ook dat het uitdagend zal blijven om op prijs te concurreren met geïmporteerd product in de komende jaren," meldt een fruitgroothandelaar.

Frankrijk: Buiten het seizoen prijzen normaal gesproken zeer hoog
Op dit moment zijn er slechts zeer weinig kersen beschikbaar op de Franse markt. De beschikbare kersen op bepaalde groothandelsmarkten komen uit Zuid-Amerika (Argentinië en Chili). Hierdoor zijn de prijzen extreem hoog, meer dan het dubbele van wat ze normaal in het seizoen zijn. Het is dan ook niet verrassend dat de vraag in februari ook laag is. Op de officiële marktwebsite worden kersen vermeld voor €20 per kilo (exclusief belasting), wat groothandelsprijzen zijn.

Spanje: Bloei van bomen wordt scherp in de gaten gehouden
Het is momenteel nog te vroeg om de oogst voor het Spaanse kersenseizoen van 2024 te voorspellen, aangezien de eerste kaskersen doorgaans pas eind maart beginnen en de vollegrondoogst pas eind april begint. Op dit moment is er, afhankelijk van de teeltgebieden, een aanzienlijke variatie in de bloeistoestand in gebieden onder plastic, als gevolg van verschillen in het weer. Kersenbomen vertonen hun bloei ongeveer 15 dagen eerder in de lagere gebieden van de Ebro-vallei.

"Terwijl in de lagere teeltgebieden van de Ebro-vallei, in het zuiden van Tarragona, de bloei ongeveer 15 dagen eerder plaatsvindt vanwege het goede weer veroorzaakt door het hogedrukgebied, is de situatie heel anders in de meer noordelijke gebieden van Zaragoza tot Terres de l'Ebre, inclusief de provincie Lleida, waar dichte en koude mist de bloei in de afgelopen twee weken heeft vertraagd," legt een producent en exporteur uit.

"Met slechts een verschil van 20 kilometer tussen het met mist bedekte gebied en het gebied zonder, is het verschil in de staat van bloei zeer significant. Het is de moeite waard om op te merken dat een vroege bloei in gebieden die gevoeliger zijn voor vorst zeer schadelijk kan zijn," waarschuwt hij. "Aan de andere kant is het belangrijk om te benadrukken dat in beide gebieden aan de vereisten voor koude-uren wordt voldaan," voegt hij toe.

In de Jertevallei, in Extremadura, een ander belangrijk gebied voor de teelt van kersen, is tot nu toe veel meer regen gevallen dan normaal, wat de bloei zou kunnen vertragen, hoewel de bomen met meer kracht zouden ontwaken.

Volgens gegevens van MAPA bedroeg de Spaanse kersenproductie in het seizoen 2023 ongeveer 108.000 ton, wat een daling van 8% betekende ten opzichte van 2022. In de Jertevallei, gelegen in Extremadura, werd een verlies van 60% van het productievolume geregistreerd als gevolg van de intense regenval in mei. De regio's van de Ebro-vallei (Aragon-Catalonië) hadden een hogere teelt, maar konden de dalingen in de rest van het land niet compenseren. Het kersenareaal daalde licht met ongeveer 145 hectare ten opzichte van het voorgaande jaar.

Italië: Lage import, zeer hoge prijzen
Op dit moment is de import van kersen in Italië zeer beperkt. Slechts enkele high-end winkels bieden wat kersen aan, meestal uit Chili. Volgens een bekende kersenexpert worden sommige kersen geïmporteerd tijdens de kerstperiode. "Het fruit komt per vliegtuig aan en kost tot 30 €/kg. Het is een echte luxe die maar weinigen zich kunnen veroorloven. Het duurt 7-8 dagen van de oogst in Chili tot de verkoop in Italië, en het product, zorgvuldig geselecteerd en verpakt, is van uitstekende kwaliteit."

Aan de Italiaanse kant begint de kersenteelt in mei en is zeer divers vanwege de vele teeltgebieden in Italië, die zich in volledig verschillende landschappen bevinden. Er zijn ongeveer 30.000 hectare aan kersenbomen, waarvan de helft alleen al in de regio Apulië. "Het probleem is dat Apulië bijna uitsluitend de Ferrovia-variëteit teelt, die in Duitsland is geselecteerd en slecht geschikt is voor het Apulische klimaat, vooral met de klimaatveranderingen die plaatsvinden. Ferrovia zou ongeveer 10 ton per hectare moeten produceren om winstgevend te zijn voor de telers, maar in plaats daarvan is de opbrengst in Apulië ongeveer 3-4 ton per hectare," zegt hij.

Volgens GfK Consumer Panel Services heeft 32% van de Italiaanse huishoudens in de laatste 12 maanden, eindigend in december 2023, kersen gekocht, een percentage dat lager ligt dan twee jaar geleden.

Hongarije: Oogst van kaskersen verwacht vanaf half mei
Volgens een producent en exporteur in Hongarije is er in de kersenboomgaarden nog geen duidelijke activiteit van de bomen. Hoewel er recentelijk enkele dagen waren met temperaturen tussen de 10 en 15 graden overdag, wat de natuur een duwtje in de rug geeft, ontwikkelen de kersen zich nog niet significant.

In de kassen bevinden de kersen zich in groene knop in de meeste van de rassen met een lage koudebehoefte. Deze in kassen geteelde kersen worden verwacht te worden geoogst vanaf half mei.

Chili: Op een na grootste exportjaar
Chili exporteerde hun op een na grootste oogst ooit naar China, met meer dan 376.000 ton die werd ontvangen. Door vroege lenteregens begon het seizoen langzamer. Aankomsten in China waren ook traag, waar importeurs vol ongeduld wachtten op de vroege lucht- en zeezendingen, die over het algemeen gepaard gingen met hogere prijzen. Het latere Chinese Nieuwjaar droeg ook bij aan een langere verkoopperiode, waardoor er meer beweging was zodra de schepen arriveerden met grote containers.

Claudia Soler, voorzitter van het Chileense Kersencomité, heeft optimistische verwachtingen geuit: "Voornamelijk vanwege de goede kwaliteit van het fruit dat tot nu toe is gezien, en het niveau van investering dat wordt gedaan op de markten die de vraag aanmoedigen en kennis en interesse in de categorie verhogen. We schatten dat we zouden moeten eindigen rond een waarde die zeer dicht bij het vorige seizoen ligt, waar we 415.000 ton overtroffen." Naast China benadrukt ze dat er een zeer goede ontvangst is geweest van consumenten voor de Chileense kersen in al hun bestemmingsmarkten. Wat betreft export, meldt ze dat er tot nu toe 412 duizend ton is verzonden, wat een lichte daling van -0,7% vertegenwoordigt in vergelijking met dezelfde periode van het vorige seizoen.

Een Chileense exporteur verklaarde: "De vraag was vorige week buitengewoon hoog, maar over het algemeen verliep de afzet van het fruit zeer soepel, zelfs in containers met enkele kleine problemen." Dit jaar werd het Chinese Nieuwjaar gevierd op 8 februari, later dan in voorgaande seizoenen. Hierdoor was de Chinese consumptie voornamelijk gericht op variëteiten die in december werden geoogst en minder werden beïnvloed door klimatologische omstandigheden, zoals de nieuwe variëteit Areko cv, die positief werd ontvangen door Chinese consumenten tijdens de eerste zendingen, merkte een andere expert in Chili op. Deze positieve feedback over Areko komt voort uit het feit dat de kersen hartvormig zijn en een glanzend oppervlak hebben, wat wordt opgemerkt als een zeer positief en onderscheidend kenmerk.

China: Nieuwjaarsvieringen gaan door met Chileense kersen
Een importeur in China verklaarde: "Doordat het Chinese Nieuwjaar dit jaar later viel, was er niet veel overschot aan het volume kersen dat momenteel op de markt is, evenals voor de vruchten onderweg naar China, waarvan de meeste uit Chili komen. Er is wat voorraad uit Nieuw-Zeeland en Australië."

De prijzen waren hoger vlak voor het Nieuwjaar. "Over het algemeen steeg de prijs en hetzelfde gold voor de vraag naarmate het Chinese Nieuwjaar naderde, vooral vorige week voor het Chinese Nieuwjaar, toen zowel de vraag als de prijs een hoogtepunt bereikten," merkte een importeur op.

Een andere Chinese fruitexporteur merkte op dat de lokale productie niet kan concurreren met de kwaliteit die wordt gezien in de Chileense import, en stelde vast dat dit een van de redenen is waarom de Zuid-Amerikanen het zo goed doen op de markt.

Noord-Amerika: Chileense kersenzending naar Noord-Amerika komt ten einde
Het verschepen van Chileense kersen naar Noord-Amerika loopt op zijn einde. Aanvankelijk werd voor het seizoen 2023/24 een projectie gemaakt van 95,4 miljoen dozen, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar. Echter, door weergerelateerde problemen zijn de verwachte volumetoenames uit Chili niet gerealiseerd, en zal de totale export iets minder zijn dan vorig jaar.

Tot en met week 5 had Chili 13.829 ton kersen naar de VS verzonden, wat 3,4 procent van de totale zendingen dit seizoen vertegenwoordigt. De verzendingen naar de VS begonnen langzaam in week 4, met weken 50-52 als de piekweken. Gezien het feit dat de VS de op een na grootste exportmarkt is voor Chileense kersen, wordt verwacht dat de marktuitbreiding de komende jaren zal voortduren.

Wat betreft variëteiten waren Lapins de dominante variëteit, gevolgd door Santina en Regina. Hoewel Chili de belangrijkste leverancier van kersen aan de VS is tijdens de wintermaanden, ontvangt de markt ook kleine volumes kersen uit Argentinië en Tasmanië.

Zuid-Afrika: Kersen in bloeiende fase
Het kersenareaal is in de afgelopen vijf jaar met 70% toegenomen met in 2022 678 hectare. Het grootste deel van de Zuid-Afrikaanse kersen groeit in de Koue Bokkeveld, waar één bedrijf voorop liep met boomgaarden die begonnen in Worcester, vervolgens naar de Warm Bokkeveld en daarna de Koue Bokkeveld.

Andere bedrijven in het noorden van het land hebben ingezien dat er een exportvenster is voor West-Kaapse kersen, met name tijdens de maand september wanneer er nergens anders ter wereld verse kersen beschikbaar zijn. Daarom worden er lage koudebehoefte kersenrassen geïntroduceerd op ongebruikelijke locaties zoals Limpopo en de Noordwest-Provincie, specifiek voor die periode.

Als alternatief voor de traditionele Europese kopers zou Zuid-Afrika ook graag kersen naar China willen exporteren binnen de komende vijf tot tien jaar. Voorlopig blijft dit echter een droom, omdat de toegang voor steenfruit uit Zuid-Afrika nog steeds wordt onderhandeld met Beijing.

“Logistiek zal een grote rol spelen,” merkt een belanghebbende in de sector op. “Als je kersen hebt die geschikt zijn voor de Chinese markt, maar je komt na Chili aan, wat heb je daar dan aan?”

Export is niet de enige optie; kersen krijgen ook lokaal een premium prijs, maar de consumptie per hoofd van de bevolking is slechts 200 gram per jaar. De sector heeft speciale aandacht besteed aan de binnenlandse markt tijdens het seizoen 2023 en financiert onderzoek naar de geschiktheid van verschillende kersenrassen. Over het afgelopen seizoen waren de kwaliteit en de grootte van het fruit zeer bevredigend.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt peren

Publicatiedatum: