Seminis

Nieuwe rassen voor Spanje in de kijker op Melon & Watermelon Week

Tijdens de Melon & Watermelon Week (29 juni-8 juli) van Seminis, het zaadmerk van Bayer, lag de focus op duurzaamheid, iets wat volgens de veredelaar steeds vaker op de lippen van consumenten en dus ook van retailers ligt. Het is een belangrijk aandachtspunt geworden in de hele waardeketen, tot aan de veredelaars toe. "Duurzaamheid is geen strak afgebakend begrip voor slechts een bepaalde fase, maar een kwestie die speelt over de hele keten heen. Als veredelaar staan we aan het begin van de keten en vanuit die positie moeten we samenwerkingen op touw zetten. Onze rassen hebben een basispakket van resistenties tegen ziekten als echte meeldauw en tegen plagen zoals bladluizen. Samen met een goed wortelstelsel zorgt die resistentie ervoor dat de gewassen minder bemesting en behandelingen met gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben", zei Juan Francisco Martínez, Chain Manager bij Bayer Seminis.

De multinational presenteert noviteiten in gele meloenen voor de buitenteelt, gele meloenen met oranje vruchtvlees, lang houdbare Galia’s en Cantaloupe meloenen.

In het segment lang houdbare Galia’s – waarvan het bedrijf het grootste marktaandeel ter wereld heeft – wordt verder gewerkt aan de uitbreiding van het Cyroline-assortiment en presenteerde Seminis het pre-commerciële ras SVMG1006 als aanvulling op Albizu en Galvir, twee rassen die twee jaar geleden werden geïntroduceerd. Het nieuwe ras is ontworpen voor de extra vroege buitenteelt in Murcia.

"Met ons wereldwijde portfolio Galia’s bieden we jaarrond een aanbod van meloenen met een goede smaak en goede en consistente kwaliteit. Daarom zijn we leiders in dit segment. Naast de lange houdbaarheid springen ook de smaak, het stevige vruchtvlees en het aroma in het oog. Net als de andere rassen in dit assortiment biedt de nieuwe Galia, SVMG1006, resistentie tegen echte meeldauw, race 3.5 van echte meeldauw en bladluizen", zei José Guirado, hoofd meloenontwikkeling bij Bayer Seminis. "Supermarktketens kunnen hun seizoenen beter plannen omdat ze door de lange houdbaarheid van de meloen meer bewegingsruimte hebben en ook minder afval produceren", voegde hij eraan toe. 

Een andere nieuwigheid, die in de vorige editie al werd vernoemd, is de gele meloen die naar de commerciële naam Manchester luistert en geschikt is voor de latere aanplant in Murcia en La Mancha. Het is ook de eerste gele meloen van Seminis die resistent is tegen echte meeldauw en bladluizen. Manchester voltooit daarmee de teeltcyclus van gele meloen in Spanje, aangezien er al Chester is, leider in de kassen in Almería, en Rochester, voor de late oogst in Almería. "Manchester kenmerkt zich door een goede interne kwaliteit met een ruwe schil, een grote weerstand in de buitenteelt en uitstekende prestaties in de bewaring", zei Juan Francisco Martínez. 

Wat de specialiteiten betreft, valt de gele meloen met oranje vruchtvlees Orange Candy op, waaraan onlangs ook nog SVMA6558 is toegevoegd, een zeer veelzijdig ras voor aanplant in Almería, Murcia en La Mancha. Het is resistent tegen echte meeldauw en bladluizen.


"Dit resistente ras geeft de vraag naar zaden van dit type meloen een duwtje in de rug. Het is bovendien niet langer alleen geschikt voor de teelt in Spanje, want we zijn erin geslaagd om het ras aan te passen aan de teelt in Brazilië, Senegal en Midden-Amerika om de aanvoer jaarrond te kunnen garanderen. De belangrijkste bestemming is het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Nederland en de Scandinavische landen", legt José Guirado uit. Seminis blijft ook investeren in de ontwikkeling van rassen van het Dino-type, maar die bevinden zich nog in de precommerciële fase. "Ze worden steeds populairder vanwege de marketing die erachter zit, omdat ze door sommige ketens als een 'dinosaurus-ei' op de markt worden gebracht, wat erg aantrekkelijk is voor kinderen", legde Juan Francisco Martínez uit. 

"We blijven werken aan nieuwe smaken en texturen, zolang de meloen maar productief en winstgevend blijft voor de teler. Daarom is het zo belangrijk dat ze resistent zijn tegen ziekten", besloot José Guirado.

Voor meer informatie:
Bayer – Crop Science
Monsanto Agricultura España, S.L.U.
Ctra. Nacional 301, Km 432
30319 Miranda (Murcia) - Spanje
Mob: +34 636 364 926
melissa.diquezdiaz@bayer.com 
www.bayer.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven