Weinig steenfruit in Spaanse Lleida, eerste peren worden geoogst

"De Griekse perzik was tot dit jaar een onbekend artikel in Mercabarna"

Het steenfruitseizoen kabbelt voort in de Catalaanse provincie Lleida, maar het heeft weinig om het lijf vanwege de beperkte beschikbaarheid van fruit. Vorig jaar was er al weinig steenfruit in Catalonië en Aragón, maar dit jaar is er een nieuw laagterecord gebroken met een oogst die maar 30% van het productiepotentieel haalt als gevolg van vorstschade.

"In tegenstelling tot vorig jaar, toen de teeltgebieden in Aragón en in het noorden van de provincie Lleida niet werden getroffen, hebben dit jaar alle teeltgebieden in het noordoosten van Spanje hard geleden onder de voorjaarsvorst", zegt Xavier Juvillà, manager van Viyefruit. "Bovendien hadden landen als Italië en Frankrijk vorig seizoen minder fruit beschikbaar dan wij en ook Griekenland had niet veel aanvoer, terwijl ze dit jaar allemaal voldoende productie hebben", voegt hij eraan toe.

"In het begin werkten veel bedrijven in Lleida met fruit uit Murcia en Badajoz, maar nu onze provincie op de voorgrond zou moeten treden, kunnen we dat niet vanwege de historisch lage productie. Tot dit jaar zijn er in Mercabarna nog nooit eerder perziken uit Griekenland aangeboden", legt de teler en handelaar uit.

De sector in Lleida draait dit jaar dan ook op een heel laag pitje. "We werken veel minder uren. Terwijl we normaal gezien twee fruitverpakkingslijnen hebben lopen in ons pakstation, rooien we het dit jaar met één. Er zijn bedrijven die dit jaar nog niet eens hun pakstation in gebruik hebben genomen. En wie wel aan het werk is, kijkt natuurlijk aan tegen vaste kosten, die dit jaar aanzienlijk zijn gestegen. We houden er dus met andere woorden niets aan over gezien de beperkte hoeveelheid fruit die we hebben. In de maand augustus zullen we al 80% van het steenfruit hebben geoogst in Lleida."

Terwijl de verkochte volumes laag zijn, zijn de prijzen behoorlijk hoog, vooral in het schap van de supermarkten. "De supermarktketens hebben de prijzen verhoogd om de consumptie te reguleren en ervoor te zorgen dat er altijd fruit in de schappen ligt", zegt Xavier.

De eerste peren van het seizoen worden geoogst 
Wat betreft de peer, een andere belangrijke fruitsoort in Lleida, zijn de gevolgen van de vorst minder dramatisch dan bij steenfruit. "Ongeveer 25% van de perenoogst is dit jaar verloren gegaan. Daarnaast is de kwaliteit van bijna 25% van het fruit aan de bomen aangetast door de kou en zal het niet als klasse I fruit kunnen worden afgezet. Het kan ook problemen krijgen in de bewaring. Het zal dus moeilijk zijn om het lang vol te houden met de peren het komende verkoopseizoen", zegt de teler. 

Zowel de peren- als de appelprijzen zijn al een tijdje erg laag. Het voorbije verkoopseizoen wordt dan ook als catastrofaal beschouwd, want de stijging van de kosten kan niet worden gedekt. "We krijgen al telefoontjes om te starten met de nieuwe Ercolini-peren, die we inderdaad al aan het oogsten zijn, of de Limonera-peren, die we vanaf volgende week op de markt brengen. Zoals gewoonlijk zijn onze klanten altijd geïnteresseerd in de nieuwe producten. Maar we hebben nog heel veel Conference-peren in de bewaring liggen. De markt betaalt liever meer voor de peren van het nieuwe seizoen dan voor de goedkopere Conference-peren uit de opslag. Het blijkt bijna onmogelijk om die nog te verkopen."

Voor meer informatie:
Xavier Juvilla
Viyefruit, S.A.
Tel: +34 616 982672 (Spanje)
javier@viyefruit.com
www.viyefruit.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven