Vicente Peris

(Water)meloenhelften aan opmars bezig binnen conveniencesegment in Spanje

Een groeiend aantal Spaanse consumenten verkiest om een halve meloen of watermeloen te kopen. Het is een trend die het bedrijf Vicente Peris zeven jaar geleden oppikte. Sinds 2016 behoort dit product dan ook tot het assortiment gemaksproducten van dit Spaanse bedrijf.

In het geval van halve meloen is de afzet van Vicente Peris tot en met vorig jaar met 198% gegroeid, van 146.000 naar 434.000 kilo per jaar. De verkoop van halve watermeloenen en kwartjes is eerder stabiel gebleven: van 430.000 kilo in 2016 naar 471.000 kilo in 2021.

Voor het Valenciaanse bedrijf waren de (water)meloenhelften in 2021 goed voor 13% van de omzet van de gemaksproducten van het bedrijf, een segment dat 34% van de totale omzet van Vicente Peris vertegenwoordigde.

Volgens een marktonderzoek van Peris zijn er drie belangrijke redenen waarom de consument voor dergelijke formaten kiest. Enerzijds zijn er steeds meer kleinere huishoudens, voor wie deze helften de consumptie vergemakkelijken. Daarnaast bespaart de consument geld, aangezien de helft van een (water)meloen minder kost dan het volledige stuk fruit en ten slotte heeft de consument meer zekerheid over de kwaliteit van het fruit doordat hij of zij het vruchtvlees ziet.

Voedselveiligheid waarborgen bij het snijden van de (water)meloen 
Voedselveiligheid is een van de meest gevoelige en belangrijke aspecten voor het bedrijf, zowel bij de verwerking van meloen- en watermeloenhelften als bij de productie van de andere gemaksproducten. Daarom wordt het proces uitgevoerd in een cleanroom, een ruimte van 400 m² waar het product op de juiste manier wordt behandeld en alle gebruiksvoorwerpen en werkoppervlakken regelmatig worden ontsmet. De cleanroom wordt op een omgevingstemperatuur gehouden die niet hoger is dan 8ºC en de lucht wordt constant ververst met microfilters. 

De meloen- en watermeloenhelften worden beschermd met krimpfolie, die in de cleanroom zelf mechanisch wordt aangebracht. Er wordt een minimale hoeveelheid van dit polypropyleen gebruikt, dat ook nog eens recyclebaar is. 

Met het oog op de voedselveiligheid en de houdbaarheid van het product wordt de folie geseald. Het voorkomt ook verlies van sappen en zorgt het ervoor dat het onder geschikte omstandigheden kan worden gehanteerd en vervoerd.

Het uitvoeren van deze taak in een koude omgeving en het gekoeld bewaren van het gesneden fruit worden tot nu toe slechts aanbevolen. De sector wacht echter op nieuwe regelgeving die deze processen gaat reguleren om het risico op voedselvergiftiging te verkleinen.

Voor meer informatie:
Vicente Peris
buzon@vicenteperis.com
www.vicenteperis.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven