"De hoogte van de Monts du Velay is troef"

GIE Fruits Rouges des Monts du Velay, opgericht in 1997, is een groep van 44 telers uit de Franse departementen Haute-Loire en Ardèche. 14 van de telers telen hun fruit op biologische wijze en ongeveer 30 van hen zijn HEV gecertificeerd. De groep telers is gevestigd in de Auvergne, in de Monts du Velay, bestaande uit de bergen Mezenc, Mégal en Devès. Al het kleine rode fruit, waaronder aardbeien, frambozen, rode en witte bessen, maar ook kruisbessen, bramen, zwarte bessen en blauwe bessen, worden onder de merknamen 'Perles Rouges' en 'Perles Noires' verkocht aan groothandelaren, gespecialiseerde winkels en, in mindere mate, aan supermarkteigenaren.

De telersgroep houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met het telen en de ontwikkelen van de verschillende teelttechnieken. Diverse telers streven naar duurzame tuinbouw waarbij kwaliteitsfruit centraal staat.

Dankzij de hoogte kunnen we ook off season telen
Het bijzondere aan de stukken rood fruit is de hoogte waarop ze worden geteeld. "De gemiddelde hoogte waarop telers van de teeltbedrijven in Velay telen is op 950 meter. Telen op die hoogte is een essentiële troef voor de teelt van rood fruit. De koele nachten en warme dagen van het bergklimaat zorgen er namelijk voor dat de stukken rood fruit erg zoet worden," vertelt Adeline Mialon, sales manager Rood Fruit bij GIE Fruits Rouges des Monts du Velay. "Behalve de garantie van een inherente kwaliteit die de hoge ligging met zich meebrengt, maakt de hoge ligging het voor ons ook mogelijk om op een ander tijdstip (off season) te telen dan de telers in andere regio's van Frankrijk. Onze stukken rood fruit kunnen bovendien op de markt worden gebracht onder het label 'product uit de bergen'."

De aardbeienmarkt is veel rustiger geworden
GIE Fruits Rouges des Monts du Velay is eind mei met het aardbeiseizoen begonnen, 14 dagen eerder dan voorgaande jaren. "Als gevolg van de grote hoeveelheden aardbeien op de markt verliep de start van het aardbeienseizoen vrij ingewikkeld. Nu in veel teeltgebieden in Frankrijk de oogstactiviteiten zijn afgerond, is de aardbeienmarkt echter veel rustiger geworden. Momenteel is de vraag naar de Cijosée, ons belangrijkste ras dat erg populair is bij onze klanten, zeer dynamisch. Op de biologische markt was de vraag naar onze twee rassen ronde aardbeien (Sonsation en Sonata) vrij beperkt, maar deze lijkt nu weer groter te worden."

De vorstperioden hebben geen invloed gehad
Het frambozenseizoen is net van start gegaan. Na het frambozenseizoen zullen ook de seizoenen van ander klein rood fruit van start gaan, namelijk die van rode bessen, kruisbessen, zwarte bessen, bramen en blauwe bessen. "De opbrengsten zullen qua grootte vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar (1.130 ton klein fruit, waarvan 700 ton aardbeien, 220 ton frambozen, 115 ton rode bessen, 60 ton bramen, 30 ton blauwe bessen en 9 ton zwarte bessen). De vorstperioden in het voorjaar hebben dit jaar geen invloed gehad op ons kleinfruit."

Voor meer informatie:
Adeline Mialon
GIE Fruits Rouges des Monts du Velay
135 Chemin de Romier - Pouzols
43200 Saint-Jeures, Frankrijk
Tel.: +33 (0)6 98 35 91 71
adeline@giefruitsrouges.fr  
www.fruitsrougesduvelay.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven