Extremadura heeft imago betrouwbare steenfruitleverancier

Het steenfruitseizoen in de Spaanse regio Extremadura is volop aan de gang. Het is een van de weinige teeltgebieden in Spanje waar de oogst niet heeft geleden onder slecht weer.

"Ook dit jaar bevestigt Extremadura haar imago als betrouwbaar steenfruitteeltgebied. De afgelopen jaren hebben we geen grote aanvoerproblemen gehad en worden we steeds meer erkend als een gebied waar van het begin tot het einde van het seizoen kan worden gerekend op het volledige assortiment steenfruit", vertelt José María Naranjo, Sales & Market Development Manager bij Tany Nature. Het bedrijf oogst en verpakt op dit moment zo'n 920.000 kilo steenfruit per dag.

"Bedrijven uit Lleida, waar de vorst voor aanzienlijk lagere oogstvolumes heeft gezorgd, zijn zelfs samenwerkings-overeenkomsten aangegaan met telers uit Extremadura om hun klanten continu van aanvoer te kunnen voorzien", voegt hij eraan toe. "De kwaliteit van het fruit uit Extremadura is dit jaar uitstekend. We stellen onze klanten niet teleur, noch in kwaliteit, noch in service, noch in volumes."


Het managementteam van Tany Nature, met José María Naranjo aan de rechterkant

Hoewel het zomerfruit dit jaar duurder is, zegt José María Naranjo dat ze zich nog niet in een periode bevinden waarin vraag en aanbod de prijzen bepalen. "Nu is het eerder de onevenredige stijging van de productiekosten die de prijzen doen stijgen. Afhankelijk van de soort, dit wil zeggen nectarine, perzik, paraguayo of pruim, zijn de kosten tussen de 38 en 46% gestegen. Fruit is een product dat veel meer biedt dan ervoor betaald wordt en dit jaar ligt de focus op deze extra kosten om het te kunnen blijven aanbieden. Onze winstmarge is dezelfde als 20 jaar geleden, we extrapoleren alleen de kostenstijging naar de volgende schakel in de toeleveringsketen." 

José María Naranjo stelt dat de telers en de rest van de spelers in de supply chain zichzelf noodgedwongen aan het heruitvinden zijn. "Dit jaar zullen we zien hoe we in de nabije toekomst te werk zullen moeten gaan. Telers houden het niet uit met gewassen die economisch niet winstgevend zijn en daarom stappen velen over van groenten en fruit naar minder 'sociale' gewassen zoals olijven, graan of noten."

"In Extremadura zie je steeds meer steenfruitsoorten. We staan niet langer alleen bekend als de Europese pruimenvoorraadkast. Er is een sterke reconversie gaande richting nieuwe pruimenrassen die zowel de toeleveringsketen als de consument een meerwaarde bieden, maar ook richting paraguayo’s en nectarines om het assortiment gevarieerder en constanter te maken van het begin tot het einde van het seizoen. Op die manier moeten de klanten zich niet tot andere teeltgebieden wenden", stelt hij.

Tany Nature, gevestigd in Zurbarán, in de provincie Badajoz, zet zijn fruit af in 52 verschillende landen en blijft het productassortiment diversifiëren. "We zetten sterk in op ons eigen merk en op die van onze verdelers. Het zijn niet de retailers die zich met hun huismerk willen onderscheiden in prijs die naar ons toekomen, maar eerder de spelers wiens merk garant staat voor hoogwaardige parameters, een goede smaak, duurzame teelt en sociale verantwoordelijkheid", besluit José María Naranjo.

Voor meer informatie:
José María Naranjo
Tany Nature 
Camino General 1
Zurbarán (Badajoz) - Spanje
Tel: +34 924 856 096
Mob: +34 627960234
jnaranjo@tany.es 
www.tanynature.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven