BASF organiseert BEFE in Murcia

Nieuwe soorten meloenen, verfrissende smaken en innovatie bij de midi-watermeloenen

Wie zei dat het eten van meloen en watermeloen saai was? Ook al is de markt voor deze beide fruitsoorten volwassen, hij blijft nieuwe kansen bieden. Om enkele van deze opportuniteiten te belichten, heeft BASF de deuren van zijn onderzoekscentrum in Finca Lo Ruiz (La Palma, Murcia) geopend in een nieuwe editie van de Melon & Watermelon Business Event For Experts (BEFE), die plaatsvond van 4 tot en met 8 juli. 

Onder het toeziend oog van telers en handelaren uit teeltgebieden wereldwijd heeft de veredelingstak van het bedrijf, die opereert onder het merk Nunhems, zijn watermeloenenassortiment gepresenteerd en nog meer toegevoegde waarde aangebracht aan de meloenenteelt dankzij de introductie van nieuwe concepten en innovatieve oplossingen. 

Volgens Pere Montón, Senior Account Manager Watermeloen, wil het bedrijf pionier blijven in de introductie van nieuwe rassen en oplossingen, zoals het dat voorheen al deed met Fashion F1, Premium F1, Style F1, Bazman F1 en Harmonium F1. "We doen dit alles om onze klanten te helpen nieuwe succesvolle en rendabele watermeloenprojecten te ontwikkelen." 

BASF presenteert dit jaar nieuwe voorstellen rond watermeloenen met micropitjes, midi-kalibers en fresh cut. Nieuw is Kalimba F1*, een aanvulling op het micropitjes-assortiment met Kalanda F1 en Premium F1, marktleider in dit segment. "Met Kalimba F1 sluiten we het seizoen af met een lijn watermeloenen met een zeer goed bestuivingsvermogen, hoge interne kwaliteit en dezelfde kleur van schil."

Bij de midi-kalibers introduceert BASF drie nieuwigheden: MJS MIDI 901 F1°, CSS MIDI 812 F1° en Bolita F1*, alle met knapperiger vruchtvlees, betere houdbaarheid en een "verrassende interne kwaliteit".

In het fresh cut segment is Elite Slice F1 de nieuwigheid, een watermeloen waarmee BASF zijn focus op minimaal verwerkte producten kracht bijzet. Het bedrijf ziet erop dat de consument dezelfde smaakervaring krijgt als bij verse consumptie. 

Het meloenenassortiment wordt vervolledigd
Voor de meloenenmarkt heeft BASF oplossingen en concepten gepresenteerd die beantwoorden aan drie duidelijke lijnen: innovatie, fresh cut en nieuwe soorten en smaken. 

Zonder zijn leiderschap in de Cantaloupe meloen met magentakleurig vruchtvlees uit het oog te verliezen, blijft BASF wat innovatie betreft het Magenta-assortiment aanvullen met rassen zoals de tegen echte meeldauw en bladluizen resistente Magverik F1 voor de kasteelt in Almería en voor de middellate cycli in de buitenteelt in Murcia. Het bedrijf gaat nog een stap verder in de zoektocht naar uitmuntende smaakervaring met de lancering van een nieuw assortiment rassen met een duidelijke oogstindicator. "De schil begint te verkleuren en er verschijnen microscheurtjes rond de steel wanneer deze meloenen hun optimale rijpingspunt hebben bereikt", vertelt Antonio Izquierdo, verantwoordelijke Ontwikkeling Meloenen voor Europa. 

Binnen dit nieuwe assortiment zijn er drie nieuwigheden: CA 119 F1° en Pearl 788 F1, met oranje vruchtvlees en een crèmekleurige schil wanneer ze rijp zijn, en CA 200 F1°, met intens magentakleurig vruchtvlees en, resistent tegen echte meeldauw (3.5) en bladluizen. "Met de CA 200 F1° verbeteren we ons Magenta-assortiment met een nieuw ras voor de late cyclus. Deze meloen is zeer uniform, zowel in grootte als vorm van het fruit, en ook hier is er een indicator voor het ideale oogstmoment", vertelt Izquierdo. 

Bij de Charentais-meloenen is BASF erin geslaagd om het assortiment voor de hele productiecyclus te vervolledigen met de introductie van Saramir F1, een vroegrijpe meloen die ook resistent is tegen echte meeldauw en sterk verweer biedt aan bladluizen, en met de NUN 14160 F1*, een meloen die laat wordt aangeplant, kleiner van stuk is en goed houdbaar is, wat helemaal niet gemakkelijk te bereiken valt bij hoge temperaturen.

Ten slotte introduceert BASF in het Piel de Sapo segment de PDS 320 F1°, die samen met Quintero F1 en Rockero F1 het assortiment voor de teelt in La Mancha vervolledigt met vroege en late aanplanten. "Dit ras biedt een grote uniformiteit in vorm en kaliber in verschillende teeltgebieden", zegt Izquierdo, die de stabiliteit in verschillende klimatologische omstandigheden en de goede smaak benadrukt.

Grensverleggende meloenen en gemaksproducten
Wat nieuwe soorten en smaken betreft, is de Mayan 510 F1 de nieuwe referentie van BASF, een nieuw Dino-type met knapperig vruchtvlees en een hoog Brix-gehalte (tussen 15 en 16 graden). Dit type meloen, met wit vruchtvlees en een crèmekleurige schil met groene vlekken, "doet het vooral goed op de Amerikaanse markt, al begint hij beetje bij beetje ook in Europa te worden geïntroduceerd." 


Mayan 510 F1, een meloen van het Dino-type

Daarnaast is de zeer aromatische Tiare-lijn met "een uitzonderlijke smaak een een Brix-waarde tot 20 graden" voor de Italiaanse markt bestemd. De Mango Melon-lijn is bedoeld voor het Midden-Oosten.

Ten slotte heeft BASF voor het fresh cut concept een reeks rassen van verschillende soorten geselecteerd die vanwege hun stevig vruchtvlees en goede houdbaarheid geschikt zijn voor minimale verwerking. Daartoe behoren Magestium F1 (van de Magenta-lijn), CA 119 F1° (een Charentais met oranje vruchtvlees), het nieuwe Dino-type, een Golden (beide witvlezig) en Rockero F1. "Al deze meloenen hebben een goede smaak en stevigheid waardoor ze zowel als vers product kunnen worden afgezet als in de verwerkende industrie kunnen worden ingezet."


Deel van het meloenenveredelingsteam van BASF 

BASF toont eens te meer dat het nieuwe oplossingen kan bieden die nieuw leven in de meloenen- en watermeloenenmarkt kunnen blazen door zich aan te passen aan nieuwe trends. Als er iets is wat BASF goed heeft begrepen, is dat "gezond eten leuk en duurzaam moet zijn". 

Voor meer informatie:
Elvira Vitores Mas
Nunhems Spain SAU
Avenida El Treinta, 178, 04710,
Sta Mª del Águila – El Ejido (Almería) - Spanje
Tel:+34 950 497 776
elvira.vitores@vegetableseeds.basf.com 
www.nunhems.es 


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven