Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt druiven

De wereldmarkt voor druiven is momenteel over het algemeen positief, maar de sector wordt nog steeds geplaagd door veel van de uitdagingen die we inmiddels allemaal kennen: hoge teeltkosten, logistieke problemen, onvoorspelbare weersomstandigheden en tekorten aan arbeidskrachten. Desondanks mogen veel landen niet klagen, want druiven blijven over de hele wereld een populaire fruitsoort. Sommige landen, zoals België en Duitsland, slagen er dankzij het goede weer zelfs in de gebruikelijke verkoopdip tijdens de schoolvakantie te compenseren, wat ook de vraag in Nederland ten goede is gekomen. In Frankrijk is er momenteel concurrentie van ander zomerfruit op de markt, terwijl de telers in Zuid-Afrika en China zich zorgen maken over de toenemende internationale concurrentie. Chili heeft in vele opzichten een uitstekend seizoen achter de rug, maar heeft ernstig te lijden gehad onder logistieke problemen, en Australië ten slotte heeft het seizoen 2021/22 met een knaller afgesloten, met de hoogste export naar Vietnam ooit.

Nederland: Vraag naar druiven niet onaardig, hoge kosten een uitdaging
Na een moeizaam seizoen India-druiven, heeft het seizoen een vervolg gekregen met druiven uit Egypte en Italië. Hollandse importeurs geven aan dat het India-seizoen moeizaam is verlopen. De vrije markt was van april tot half mei gewoon niet goed en de hoge kostprijs was zelfs niet of nauwelijks te realiseren. Het Egyptische seizoen ging wat later van start op een realistisch prijsniveau. Inmiddels is ook het Siciliaanse druivenseizoen alweer enkele weken onderweg en arriveren ook de eerste blauwe, witte en rode druiven vanuit Puglia. Volgens een importeur is de start niet onaardig en liggen de verkoop en vraag op een goed niveau. Vanuit Puglia is het seizoen wel twee weken eerder gestart dan afgelopen jaar. Het weer is goed geweest en de telers hebben weinig problemen gehad. Over het geheel wordt een iets groter volume verwacht. In alle teeltlanden zijn de stijgende kosten van arbeid, transport en energie een grote uitdaging. Ook de nieuwe rassen vinden zowel in Spanje als Egypte steeds meer hun weg in de markt. Niet binnen het segment druiven met pit, die grotendeels hun weg vinden naar de etnische markt, maar binnen de pitloze rassen doen wel steeds meer nieuwe rassen hun intrede. "De prijzen voor de witte Siciliaanse druiven met pit liggen op een niveau rond de 2,10 euro per kilo, de zwarte liggen op een niveau rond de 2,00 euro. Verder zijn er nog redelijk wat witte pitloze druiven uit Egypte op de markt. Die druiven hebben redelijk hun weg gevonden voor fatsoenlijke prijzen. De prijzen voor 10x500 gram liggen nog altijd rond 90 cent per punnet.”

België: Goede verkoop ondanks vakantiedip
De verkoop van de druiven gaat uitermate goed op het moment. "We zien dat de vraag toeneemt als de temperaturen stijgen”, vertelt een Belgische groothandelaar. “Vlak voor de vakantieperiode zie je vaak dat de verkoop iets terugloopt, maar vanwege het mooie weer blijven we goed verkopen.”

“Eigenlijk hebben we heel de winter goed gewerkt met de witte druiven. Je ziet nu wel dat de volumes die binnenkomen uit Egypte en India iets minder zijn vergeleken met de druiven uit bijvoorbeeld Italië of Spanje, maar toch blijft de vraag hiernaar niet achter." Ook de prijzen blijven redelijk stabiel op het moment.

Duitsland: Terughoudende vraag naar druiven
Het Italiaanse druivenseizoen is ongeveer een maand geleden begonnen, en de belangrijkste rassen Victoria en Black Magic komen nu steeds meer op de markt. Aan het begin van de zomervakantie is de vraag echter eerder terughoudend, meldt een Hamburgse fruitimporteur. Intussen kan de aanvoersituatie met goederen uit Italië, Zuid-Afrika en India als tamelijk overvloedig worden omschreven.

"Het Italiaanse seizoen duurt tot november, afhankelijk van het weer en de vraag, terwijl de tweede helft van het seizoen wordt gedomineerd door Italia- en Muscat-druiven", aldus de importeur. "In Noord-Duitsland is de Victoria druif meestal het populairst in het lichte gamma. Bij de donkere druiven hebben de vroege rassen het probleem dat de bessen niet gelijkmatig groeien. Bij het latere ras Palieri, die over ongeveer 2-3 weken komt, zijn de vruchten daarentegen gelijkmatiger."

VK: Veranderingen in retail nodig om Britse druivenverkoop te verbeteren
Het belangrijkste Peruaanse druivenseizoen eindigde in februari en het is nu het laagseizoen. Het seizoen 2021-22 was sterk met goede volumes en goede marktomstandigheden, met uitzondering van Europa. 

"Het Californische seizoen eindigde vroeg waardoor er een sterke vraag was, de Peruaanse druiven waren groot en hadden een uitstekende houdbaarheid. Het venster in Europa voor Peru wordt kleiner omdat de Europese druiventelers hun seizoenen verlengen en Brazilië is nu ook aan een opmars bezig, de kwaliteit is misschien niet zo hoog als die van Peru, maar de prijs is lager. Zuid-Afrika en Namibië zijn traag overgeschakeld op nieuwe rassen, maar zijn daar nu mee bezig", aldus een handelaar.

"De markt voor druiven in het VK is moeilijk, omdat daar perforaties van 10 x 500 gram nodig zijn, waarvan de verzending erg duur is. De retail in het VK heeft er ook hard aan gewerkt de prijzen te drukken. Naar mijn mening zijn de prijzen een tijdje te goedkoop geweest met
£ 1,50 of £ 2 per punnet, druiven zijn duur om te telen en deze lage prijs heeft de kwaliteit van de druiven in de schappen aangetast, wat op zijn beurt de consumptie heeft beïnvloed. Consumenten zien alleen witte, rode of zwarte druiven en het prijskaartje, ze zien niet het land van herkomst. Als ze druiven van slechte kwaliteit krijgen, gaan ze ervan uit dat alle druiven hetzelfde zijn en duurt het lang voor ze teruggaan om opnieuw druiven te kopen." 

Egypte is op dit moment de belangrijkste leverancier van druiven aan het Verenigd Koninkrijk, de aanvoer zal zich vervolgens de komende maanden verplaatsen naar Spanje, Italië en Griekenland.

Frankrijk: Trage consumptie en lage prijzen
De import van druiven naar Frankrijk is momenteel voor alle herkomsten gecompliceerd. Er zijn nog steeds druiven uit Zuid-Amerika op de markt, een paar druiven uit India, alsmede een grote aanwezigheid van Egypte en Marokko. Het Italiaanse druivenseizoen is net begonnen en dat van de Spaanse oorsprong staat op het punt te beginnen. Hoewel het begin van het seizoen goed was begonnen, is het einde van het seizoen moeilijk. Er is meer aanbod dan vraag, de consumptie is traag door de concurrentie van zomerfruit, vooral perziken en abrikozen, en de prijzen zijn "slecht" volgens een importeur. "Er is sowieso altijd meer consumptie in mei en juni dan in juli."

Italië: hogere teeltkosten niet doorberekend in verkoopprijzen
De Siciliaanse druivenseizoen, die dit jaar ongeveer tien dagen later dan normaal van start ging, trekt weer aan. De regio bevindt zich nu in het midden van de oogst met een goede opbrengst en een regelmatige vraag, aangezien de zomerse weertrend de verkoop helpt. De markten reageren goed en de afzet verloopt in een snel tempo, ook al hebben zij te lijden onder de sterke prijsstijgingen van grondstoffen en landbouwdiesel. Deze laatste is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd, om nog maar te zwijgen van de kosten van ijzer, plastic, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De teeltprijzen liggen iets lager dan vorig jaar, en de hogere kosten worden niet doorberekend in de verkoopprijzen. Een ander probleem is het gebrek aan arbeidskrachten. Gelukkig is de concurrentie uit Apulië en Spanje momenteel niet al te groot, omdat Sicilië als eerste op de markten komt, maar er is wel veel Egyptisch fruit om mee te concurreren.

Het seizoen voor de Apulische druiven staat op het punt te beginnen met de vroege rassen Victoria en Black Magic. Momenteel worden voor het lopende seizoen bevredigende opbrengsten per hectare verwacht, en de kwaliteit van de oogst is zeker hoger dan een jaar geleden. De trossen zien er qua uiterlijk en smaak zeer goed uit. De vrees bestaat echter dat de komende hittegolven de kwaliteit en de opbrengst in het gedrang zullen brengen en de oogst zullen bemoeilijken, mede door het nijpende tekort aan arbeidskrachten. Als gevolg van de verzengende hitte voeren de bedrijven 's avonds of 's nachts verdedigings- en voedingsmaatregelen uit, terwijl de irrigatie-uren worden verdubbeld omdat de evapotranspiratie hoog is.

Spanje: Extra vroege oogst vertraagd door koud weer
Vorige week bereikten de eerste druiven uit de extra vroege kustgebieden van de regio Murcia, het belangrijkste teeltgebied in Spanje, de exportmarkten. Het seizoen is voor de vroegste rassen ongeveer een week te laat begonnen als gevolg van de kou en de regen tijdens de bloeiperiode. De rassen die na de extra vroege rassen komen, zullen dat op hun normale data doen en verwacht wordt dat de algemene opbrengsten voor deze oogst gemiddeld zullen zijn. De laatste anderhalve maand is het weer ideaal geweest voor de ontwikkeling van de druiven aan de stok, wat heeft geleid tot een uitstekende kwaliteit en een veelbelovend vooruitzicht voor het seizoen. De prijzen zijn momenteel goed, hoewel de volumes vooralsnog zeer beperkt zijn, in ieder geval tot volgende week.

Het Spaanse seizoen begint op hetzelfde moment als de Italiaanse, hoewel het qua rassen nog niet zo'n belangrijke concurrent is als Egypte. Het Noord-Afrikaanse land heeft echter grotere moeilijkheden met de maritieme logistiek, wat een wereldwijd probleem is, als gevolg van de onzekerheid over de aankomsttijden van de goederen en de hoge kosten van containers en vracht. Hierdoor zou het minder concurrerend kunnen worden in vergelijking met het wegvervoer van Spaanse druiven, dat veel betrouwbaarder is. Een andere mogelijke opkomende concurrent is Libanon. Hoewel Libanon momenteel nog geen belangrijke speler is op de druivenmarkt, zijn er zeker mogelijkheden om Europa te bevoorraden. Met druivenrassen die de Europese oogst volgen en voor een deel de Zuid-Amerikaanse import kunnen vervangen, zou Libanon het alternatief kunnen zijn, omdat het dichter bij Europa ligt.

Turkije: Goede volumes druiven verwacht
Er zijn twee belangrijke gebieden voor druiven, de oostelijke en de westelijke in Turkije. Het oosten is begonnen, en de regio verwacht dit jaar een goed volume, een goede kwaliteit en goede prijzen. Het westelijke gebied zal tegen eind juli van start gaan, het volume zal beter zijn dan vorig jaar, met name witte en groene druiven zullen naar verwachting een behoorlijk volume hebben. De prijzen voor het westen zullen naar verwachting echter hoger liggen. Het weer was over het algemeen goed voor beide gebieden, veel regen maar geen schade aan het fruit. In het westen is er wel wat hagelschade, maar die is te verwaarlozen. Gele druiven zullen een lager volume hebben en wellicht moeilijk te vinden zijn.

Zuid-Afrika: Export krijgt te maken met uitdagingen van Peru en Chili
Er is het hele jaar door vraag naar druiven, maar het druivenseizoen in Zuid-Afrika beslaat slechts 7 maanden van het jaar. Om dit gat van 5 maanden te overbruggen, worden druiven uit Egypte en Spanje geïmporteerd om de klanten een jaarronde aanvoer van kwaliteitsfruit te garanderen.  

Hoewel de ingevoerde volumes aanzienlijk lager zijn dan de lokale volumes, is er toch vraag naar bij de belangrijkste kleinhandelaars, zodat er behoefte is aan leveringen om ze aan de klanten aan te bieden.

De eerste aanvoer was afkomstig uit Egypte en kwam rond week 26 aan. De aanvoer uit Egypte zal nog ongeveer 8 weken aanhouden. De eerste Spaanse druiven zullen in de komende 2 weken beginnen te laden, waardoor de aanvoer min of meer week 31 zal zijn en nog 12 weken zal aanhouden voordat de Zuid-Afrikaanse druiven weer klaar zullen zijn. Momenteel ligt de gemiddelde prijs voor druiven op R58,21 (€3,40) per kg.

Het druivenseizoen 2021/2022 is officieel afgesloten en de oogst bedroeg in totaal 77,7 miljoen kartons à 4,5 kg. Dit is een stijging met 4% ten opzichte van het seizoen 2020/2021.
Bij een vergelijking van de regionale prestaties met het seizoen 2020/2021 lieten de regio's Orange River en Hex River de hoogste geïnspecteerde volumes zien, met een stijging van respectievelijk 21% en 5%.

De innames vertonen van jaar tot jaar een stijgende tendens. In de afgelopen drie seizoenen is de inname gestegen van 66,1 miljoen kartons in 2019/2020 tot 74,9 miljoen kartons in 2021/2021 en 77,7 miljoen kartons in 2021/2022.

Het areaal vertoont een neerwaartse trend en daalt van 21.798 ha in 2019/2020 tot 20.564 ha in 2021/2022.

"Wanneer we naar het internationale landschap kijken, is de export uit Peru en Chili gestaag gegroeid. Dit toegenomen aanbod van druiven blijft een bedreiging voor de Zuid-Afrikaanse export, en we moeten dit volgen om op de hoogte te blijven van deze kwestie, vooral tijdens specifieke vensters," zegt de Zuid-Afrikaanse Tafeldruiven Sector (SATI).

China: Druivenexport krijgt concurrentie in Zuidoost-Azië
Druiven uit de provincie Yunnan zijn van mei tot juli op de markt, voor sommige gebieden zelfs tot november. Te oordelen naar de huidige situatie zijn de totale oogst en de uitvoerprijzen dit jaar niet veel veranderd ten opzichte van de voorgaande jaren. De druiven uit Sichuan zijn op de markt van midden juli tot begin oktober. De teelt onder folietunnels en in kassen neemt toe. Populaire rassen zijn Crimson Red en Shine Muscat. Over het geheel genomen zijn de prijzen voor druiven dit jaar licht gedaald, maar voor veel telers zijn de prijzen nog steeds goed en is de verkoop gestegen.

Momenteel zijn er nog ingevoerde druiven uit Australië, Chili, Egypte en andere markten beschikbaar. Door de moeilijkheden bij de uitvoer naar China tijdens de pandemie hebben sommige overzeese druiven exporteurs hun uitvoer naar China verminderd en zich op andere Aziatische regio's gericht. Dit aanbod verzwakt China's exportpositie van druiven op overzeese markten, vooral in Zuidoost-Azië. Het exportvolume van China Red is daarentegen niet significant toegenomen.

Toch behoudt China zijn concurrentievoordeel; vergeleken met andere landen is de verzendtijd van China naar Zuidoost-Azië korter en is er nog steeds een prijsvoordeel.

Noord-Amerika: Beter weer voor druiven dit jaar, maar logistieke problemen liggen op de loer
De aanvoer van druiven in Noord-Amerika verplaatst zich momenteel naar de San Joaquin Valley in Californië.

"We komen nu van de Mexicaanse oogst en het lijkt erop dat we ongeveer tien dagen voorlopen op vorig jaar", zegt een Californische verlader. Hij merkt op dat het weer in het gebied dit seizoen normaler tot iets warmer is geweest, wat bevorderlijk is voor een goede oogst. "Het is niet te heet geweest, in tegenstelling tot de extreme hitte van vorige zomer. Door de koelere nachten kunnen de planten 's nachts uitrusten en overdag krachtig groeien. De planten zijn erg gezond en de oogst ziet er goed uit," zegt hij.

Hij merkt op dat de oogst, die ongeveer even groot is als vorig jaar, ruim voldoende druiven van goede kwaliteit zal opleveren. "De grootte van de bessen is nu groter dan normaal, dus we zullen in staat zijn om een consistente grootte aan de consument te leveren, samen met een fruit waarvan wij denken dat het geweldig smaakt. We zullen meteen al hoge suikers in de druiven hebben," zegt de verzender. 

Er komen op dit moment ook nog steeds Coachella-druiven uit Californië, maar in dit gebied loopt de oogst snel af. "Dit is echt de overgangsweek waarin steeds meer mensen druiven gaan oogsten in de San Joaquin Valley en volgende week is zo'n beetje iedereen klaar", voegt hij eraan toe. 

Ondertussen is er veel vraag naar de oogst. "De meeste retailers kijken uit naar de Californische oogst. Ze denken dat ze een consistentere grootte en een hogere kwaliteit druif zullen krijgen. Er is dus een sterke vraag in het begin van het seizoen," zegt de verlader, die opmerkt dat consumenten blijven kijken naar de nieuwere druivensoorten die een goede eetkwaliteit en grote bessen bieden. En gezien de krappe portemonnee van de consument op dit moment, zullen consumenten ook zeer selectief zijn met wat ze kopen. "Het zal in de nabije toekomst belangrijk zijn dat we de klant toegevoegde waarde bieden, namelijk een goede kwaliteit tegen een redelijke prijs", zegt hij. Omdat de vraag zo groot is, zullen de prijzen dit seizoen naar verwachting iets hoger liggen.

Maar met het verplaatsen van de oogst, merkt de verlader op dat de havens dit seizoen een uitdaging kunnen blijven bij het exporteren van druiven. "Californië heeft onlangs de manier veranderd waarop onafhankelijke aannemers worden gedefinieerd en wij denken dat dit verschillende vrachtwagens van de weg zal halen. Het kan zijn dat het werken met de havens en het verplaatsen van fruit naar de havens moeilijker wordt," zegt hij. "Het zal ook de vrachtkosten opdrijven."

Zuid-Amerika: "Het is het beste seizoen in Chili geweest qua oogst en kwaliteit in vele jaren, maar het slechtste wat betreft logistiek en opbrengst voor de teler"
De logistieke problemen hebben hun weerslag gehad op de resultaten van de Chileense exportseizoen van druiven, waarvan de aanvankelijke prognoses voorzagen in een groei die door het USDA zelf afgelopen december op meer dan 20% werd geraamd ten opzichte van het vorige seizoen, toen de weersomstandigheden de Chileense oogst beperkten.

Het gebrek aan beschikbare vracht en de opeenstapeling van vertragingen hebben de sector miljoenen schade berokkend bij het vervoer naar de Verenigde Staten, wat de exporteurs er zelfs toe heeft aangezet juridische stappen te ondernemen tegen de rederijen en de haven van Philadelphia. Dit probleem heeft zich niet beperkt tot het vervoer van druiven uit Chili naar de Verenigde Staten.

"De aanvoer in Europa heeft ook veel vertraging opgelopen en het fruit is met kwaliteitsproblemen aangekomen", deelt een Spaanse importeur mee. "De haven van Rotterdam was overbelast omdat met de oorlog veel schepen die naar Russische havens zoals Sint-Petersburg gingen, in Nederland stopten, en vertragingen van containers liepen op tot 15-20 dagen."

"Helaas zorgden deze vertragingen ervoor dat alle druiven op dezelfde datum aankwamen en alleen importeurs die programma's hadden met supermarkten in Europa, konden ze verkopen. De rest werd op de open markt gebracht, maar de consumptie ligt in de koudere maanden doorgaans lager dan in andere periodes van het jaar, zodat het invoerseizoen helemaal niet gemakkelijk is geweest. We hebben ook steeds meer druk van de aanvoer van druiven uit Peru, dat veel meer fruit teelt; alle Chileense druiven moesten in april worden verkocht en een deel in mei, terwijl ook de oogst uit Peru bleef binnenkomen."

"Anderzijds zijn de vrachtprijzen, ondanks het feit dat ze met vertraging aankomen en grote problemen veroorzaken voor de importeurs, niet gestopt met stijgen. In het druivenseizoen in Peru betaalden zij 7.000 dollar, terwijl zij in het seizoen in Chili, dat vlak daarna komt, tot 12.000 dollar zijn gestegen. De vracht alleen al betekende een kostenpost van 40 à 50 cent per kilo druiven, waarbij nog de prijs van het fruit zelf moest worden opgeteld en, omdat het moeilijk te verkopen was, de opslag in koelkamers om het fruit te bewaren."

"Ik zou zeggen dat dit het beste seizoen in Chili is geweest qua oogst en kwaliteit in vele jaren, maar het slechtste qua logistiek en opbrengst voor de teler", aldus de importeur.

Australië: Uitvoer van druiven naar Vietnam bereikt recordhoogte
Het is het tussenseizoen voor Australische druiven, na een seizoen dat de telers voor heel wat uitdagingen stelde. Niet alleen zorgde het aanhoudende tekort aan arbeidskrachten ervoor dat de hele oogst in de meeste teeltgebieden trager verliep, maar ook het weer leverde veel problemen op voor de gewassen, de aanvoerketen en in sommige gevallen op het kwaliteitsfront. Een teler uit het noordwesten van Victoria verklaarde: "Het seizoen eindigde niet zoals verwacht, want net voor de oogst van de druiven kregen we te maken met natte en vochtige omstandigheden die ons zo'n tien dagen achter elkaar troffen. Dit veroorzaakte allerlei problemen waardoor de suikerophoping vertraging opliep en de meeste rassen geen kleur meer ontwikkelden. Daar kwam nog bij dat lockdowns in andere landen samenvielen met meer vertragingen op logistiek gebied en 1 of 2 weken met lege zeilen. Maar er was een zeer grote vraag naar het fruit, dankzij onze trouwe consumenten en klanten." Hij voegde eraan toe dat sommige andere telers met vele hectaren fruit bleven zitten, omdat er geen markt voor was. Het snoeien is aan de gang voor de start van het volgende seizoen in de zomer.

Er is echter ook goed nieuws voor de druivensector: volgens de statistieken heeft de Australische druivenuitvoer naar Vietnam in 2021-22 een recordniveau bereikt, dankzij de verbeterde handelsomstandigheden en de voortdurende inspanningen om de uitvoer te diversifiëren. Uit een studie bleek dat de export van druiven naar Vietnam tussen juli 2021 en april 2022 ter waarde van 63 miljoen dollar werd geschat, wat een stijging van 98% is in vergelijking met dezelfde periode in 2020-21, en volgens de prognoses zal de stijging aanhouden. Bovendien steeg het aandeel van Vietnam in de totale Australische druivenexport in diezelfde periode met 6%.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt limes