Franse abrikozenoogst verdubbeld

"Sinds 1 juli 2022 lijken de Franse abrikozenopbrengsten volgens het Franse statistiekbureau Agreste, in vergelijking met die van vorig jaar, te zijn verdubbeld (+127%). Na twee jaren met zeer beperkte opbrengsten, markeert het huidige seizoen een terugkeer naar opbrengsten die meer in overeenstemming zijn met het volledige opbrengstpotentieel. In juni lagen de prijzen iets lager dan die van vorig jaar, maar nog steeds boven het gemiddelde over vijf jaar. De afzet is dit jaar vroeg begonnen, met een snelle opeenvolging van rassen die op de markt worden gebracht. Dankzij een dynamische vraag op de binnenlandse markt en de exportmarkten verloopt de afzet betrekkelijk soepel."

In de regio Languedoc-Roussillon verschilt de situatie van teeltgebied tot teeltgebied. In het departement Le Gard zijn de verwachte opbrengsten dankzij de teeltrotatie dit jaar groter dan de matige opbrengsten van 2021. De vorst heeft dit jaar niet veel invloed gehad op het teeltproces en de uiteindelijke opbrengsten.

In Roussillon worden als gevolg van de zware regenval in april tijdens de bloei kleinere opbrengsten verwacht. In Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) heeft de voorjaarsvorst het opbrengstpotentieel licht verkleind. De opbrengsten zijn echter naar alle waarschijnlijkheid nog steeds groter dan die van vorig jaar. De verschillende weersrisico's als hagelbuien, stormen en hittegolven, hebben ook een zekere invloed gehad op de kwaliteit en de maten van de stukken fruit. Daardoor was het aanbod in juni beperkter.

In de Rhône-vallei is de oogst van de Bergeron 20 dagen te vroeg begonnen. Dit jaar hebben de droogte en de hittegolf de groei van het fruit beïnvloed. De vorst in april heeft de vroege rassen in de Ardèche en De Baronnies getroffen, waar tweederde van de opbrengst verloren is gegaan. Het totale teeltpotentieel van dit teeltgebied is daardoor kleiner geworden.

Abrikozenprijzen boven het gemiddelde van 2017-2021
In juni 2022 lagen de abrikozenprijzen als gevolg van het grotere aanbod 11% lager dan in 2021. De prijzen zijn echter nog steeds hoger dan het gemiddelde van 2017-2021. De markt was dankzij een goede vraag op de binnenlandse markt en op de exportmarkten heel dynamisch. Als gevolg van de hoge temperaturen en de droogte waren de stukken fruit kleiner dan die van voorgaande jaren. De abrikozen rijpten sneller en de rassen volgden elkaar zeer snel op. Het aanbod is onregelmatig met een piek rond half juni, gevolgd door een tekort aan het eind van in de maand. De concurrentie vanuit Spanje was als gevolg van een daling met betrekking tot de teeltactiviteiten zeer gering. De abrikozen waren vroeg bij de supermarkten aangekomen en lagen dus ook vroeg in de schappen: al rond half mei, met grotere aantallen dan die van eerdere jaren en met gemiddelde maten. Het zomerweer is verder gunstig voor de consumptie van abrikozen en de vraag is goed.

Bron: Agreste 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven