abrikozenoogst in Ortenau

"Na twee mislukte oogsten door vorst, hebben we nu 80% opbrengst "

Net als in abrikozenland Oostenrijk, worden ook in Duitsland sinds ongeveer een week ijverig abrikozen geoogst. "Na twee jaar van mislukte oogsten door vorst kunnen we ons dit jaar eindelijk verheugen op een hoge opbrengst van vermoedelijk 80 procent. Ook de kwaliteit van de vroege abrikozen is uitstekend", legt Matthias Kiefer van Kiefer Obstwelt, gevestigd in het Duitse district Ortenau, ons uit. 


Matthias Kiefer toont de eerste abrikozen van dit seizoen.

De eerste fase van dit seizoen loopt volgens Matthias al op zijn einde. "Alle fruitgewassen zijn dit jaar al buitengewoon vroeg klaar voor de oogst, zo ook onze abrikozen en perziken. We naderen nu het seizoenseinde van het vroege ras Toyesie en gaan nu naadloos over op de oogst van de op de markt gebruikelijke rassen Ladycot en Vertige. Het seizoen loopt over het algemeen tot midden of eind juli."

Enkele jaren geleden was Matthias één van de eersten die zich aan de abrikozenteelt waagden. Inmiddels neemt het aantal telers in Ortenau, en daarmee ook het areaal, gestaag toe. "In 2019 konden we op circa één hectare de eerste abrikozen oogsten. Inmiddels hebben we ons areaal uitgebreid naar ongeveer drie hectare." Matthias is ook lid van de internationaal opererende Fairfruit Group met teeltprojecten in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland.

Hoge winstgevendheid
Op zijn eigen teeltbedrijf houdt Matthias zich bovendien met de vermeerdering van plantgoed bezig, waardoor hij ook als toeleverancier voor de sector optreedt. "Ik constateer grote belangstelling bij telers, niet in de laatste plaats omdat je bij de rechtstreekse verkoop goed geld voor abrikozen krijgt", wijst de fruitteler op de hoge winstgevendheid van de fruitsoort.


Verse abrikozen aan de boom

Bovendien zijn de algemene omstandigheden in Ortenau optimaal voor de teelt van tropisch fruit, stelt Matthias vast. "We hebben een uitstekend microklimaat met minder neerslag vergeleken bij de regio Bodensee. Tegelijkertijd is de abrikoos echter geen eenvoudig gewas, men heeft een bepaalde ervaring en kennis voor de teelt nodig."

Behoefte aan voorlichting en communicatie
De pionier ziet ook meerdere uitdagingen op het gebied van marketing: "De klant is niet zelden verbaasd dat een dergelijk gewas in onze regio groeit en gedijt. Dat betekent dat er een zekere behoefte aan voorlichting en communicatie bestaat. Maar als we dat in de toekomst voor elkaar krijgen, denk ik dat een goede positie, zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk, op een gegeven moment ook in Duitsland mogelijk is."

Foto's: Kiefer Obstwelt GmbH 

‎Voor meer informatie:
Matthias Kiefer
Kiefer Obstwelt GmbH
Allmendgrün 20
D-77799 Ortenberg, Duitsland
‎Tel: +49 1578 4542423
m.kiefer@kiefer-obstwelt.de  
www.kiefer-obstwelt.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven