Overzicht wereldmarkt kersen

Het groeiseizoen is voor veel kersen telende regio's op het noordelijk halfrond niet vriendelijk geweest. In Noord-Amerika hebben sommige regio's tot 50% van hun normale oogst verloren als gevolg van het koude weer en hevige regens, terwijl in Italië en Spanje in sommige gebieden ook grote verliezen zijn geleden als gevolg van vergelijkbare omstandigheden. Andere regio's zijn beduidend minder getroffen, met goede vooruitzichten voor kersen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In Oceanië waren de vooruitzichten voor het seizoen goed, en Chili blijft zijn uitvoer jaar na jaar opvoeren en behoudt daarmee zijn titel van grootste exporteur van dit fruit.

Nederland: Goede aftrap kersenseizoen
In Nederland is de aftrap van het Betuwse kersenseizoen begin deze maand geweest. Een Hollandse kersenteler spreekt van een mooie aftrap, die veelbelovend is voor de aankomende twee maanden. “De nachtvorst in april heeft bij ons weinig problemen opgeleverd. Daarentegen hebben de hagelbuien van enkele weken terug wel voor enige schade gezorgd. Aan één kant van onze boomgaard zijn kersen geraakt, maar ik denk dat dit nog wel gaat vergroeien. Gelukkig hadden we een groot deel van de boomgaard al wel overkapt, anders had het er slecht uitgezien. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”

België: Veelbelovend seizoen voor de (bio-) kersen
Het kersenseizoen in België kondigt zich veelbelovend aan. Dit vertelt een Belgische handelaar. "Alles lijkt er op dat we een goed seizoen tegemoet gaan qua kwaliteit en volumes. Over een week verwachten we op te starten met de vroege Samba-variëteit. Door de slechte weersomstandigheden is de pluk hiervan wel iets vertraagd en hebben we nog wat kleinere maten ten opzichte van vorig jaar, maar komende tijd geven ze goed weer op, waardoor we verwachten dat dit wel bij zal trekken. Door de gestegen kosten, is het nog afwachten of de vraag de volumes bij kan houden. Als de kwaliteit goed is, kunnen we ons echter onderscheiden."

Wat betreft de bio-kersen valt het verschil met vorig seizoen op. "Na een dramatisch vorig seizoen is het verschil dit jaar qua kwaliteit, kaliber en volumes gigantisch. De vorst heeft op plekken waar het -8 is geweest nog wel voor wat mindere Folfet-kersen gezorgd, maar de Samba-kersen hebben hier, mede dankzij hard werk en investeringen van de telers, geen hinder van ondervonden. Er is echter veel concurrentie vanuit het buitenland. Zeker Italië en Spanje zijn op prijsniveau een grote concurrent. Tussen de biologische en gangbare kersen zit in Italië en Spanje qua prijs geen verschil."

Duitsland: Overdekte teelt domineert huidige markt
In Zuid-Duitsland werden in week 21 al de eerste regionale kersen verhandeld. Volgende week worden de eerste Burlat-kersen op de markt verwacht. Ook het noorden maakt zich op voor het komende kersenseizoen. Begin juli start de teeltcoöperatie Elbe Obst met de hoofdrassen Kordia en Regina. De nadruk ligt op de tweede helft van het seizoen tot eind augustus. Vooral de bedekte teelt heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen en domineert de huidige markt.

Wat de invoer betreft domineert Spanje de markt, gevolgd door Italië en Griekenland. Turkije is traditioneel wat later, maar komt nu ook met de eerste partijen op de markt. Het prijsniveau ligt over de hele linie aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

Frankrijk: Dynamische vraag en hoge prijzen
Dit jaar heeft de vorst in Frankrijk de kersenboomgaarden niet aangetast zoals vorig jaar. De oogst voor 2022 wordt geraamd op 35.000 ton, een stijging van 126% ten opzichte van een jaar en dicht bij het gemiddelde van 2017/20. Er moeten enkele verschillen worden opgemerkt, zoals in Maine-et-Loire waar sommige telers tot 50% van hun oogst kunnen hebben verloren, waarbij de vroege rassen het zwaarst zijn getroffen. De belangrijkste teeltgebieden zijn de PACA-regio, Auvergne-Rhône-Alpes en Occitanië.

Het seizoen van 2022 is bijna 3 weken geleden van start gegaan en zal tot in juni duren. De verkoop is dynamisch en de telers worden geconfronteerd met een "grote vraag". De prijzen zijn hoog, maar zullen de weinige getroffen telers niet kunnen compenseren voor de verliezen die verband houden met het gebrek aan oogst.

Italië: Goede vraag naar Italiaanse kersen, maar lager dan voorgaande jaren
In Apulië is de oogst van Ferrovia-kersen in volle gang, terwijl de laatste hoeveelheden Bigarreau en Giorgia worden geplukt. Het warme weer van de laatste weken heeft ervoor gezorgd dat de vruchten sneller rijpen en er dus meer product beschikbaar is voor de verkoop. De noteringen voor de cultivar Ferrovia liggen rond 1,80-2,00 €/kg. De bestellingen zijn nog steeds levendig, hoewel de nationale en Europese vraag niet vergelijkbaar is met die van de vorige jaren.

In de provincie Verona is de oogst van vroege kersen aan de gang. Een groep van 15 telers in de Val D'Alpone boekt uitstekende resultaten. Een van de rassen die momenteel worden geoogst, is de zoete Aryana. De kersenboomgaarden liggen op een hoogte tussen 150 en 400 meter. De oogst in deze gebieden begint rond 10 mei, iets eerder, en duurt tot eind juni. "We verkopen alleen vanaf maat 26. De laatste prijzen zijn 4-5 euro voor kaliber 26-28; 5-6 euro voor kaliber 28-30; en tot 7 euro voor de beste partijen van kaliber 32-34. In totaal verkopen we ongeveer 60 ton kersen per jaar."

Spanje: Vorst beïnvloedt kersenseizoen
Het Spaanse kersenseizoen is in de vroegste teeltgebieden ongeveer een week later dan in de eerste week van mei begonnen als gevolg van een koud en regenachtig einde van de winter en begin van de lente. In het algemeen is de Spaanse kersenoogst dit jaar lager als gevolg van de vorst in het noordoosten van Spanje. De eerste weken zijn zachte vroege rassen aangevoerd en op dit moment zijn hardere en meer consistente rassen beschikbaar die beter geschikt zijn voor de scheepvaart.

Tot dusver is de verkoop goed en zijn de prijzen hoog, beter dan in dezelfde periode vorig jaar, hoewel zij vanaf midden juni kunnen dalen na de komst van meer oogst, zowel in Spanje als in de rest van de teeltlanden, aangezien geen vorstschade is gemeld in Italië, Griekenland en Turkije. De sector vreest dat de Turkse teelt de Europese markt zou kunnen overspoelen omdat zij niet zoveel als gewoonlijk naar Rusland en Oekraïne zal kunnen uitvoeren. Niettemin zijn de prijzen tot dusver hoog genoeg om de sterke stijging van de kosten te dekken. Er zij op gewezen dat het weer in Spanje zeer goed is, zodat de kwaliteit van de kersen zeer bevredigend is.

Turkije: Stijging van de kersenoogst tot 15%
De kwaliteit van de Turkse kersen is goed en de klanten zijn tevreden. De vraag is goed in vergelijking met vorig jaar, maar het zou nog beter kunnen als China en Zuid-Korea zouden worden opengesteld voor de Turkse export.

De oogst in de vroege oogstgebieden was goed, maar in de provincies met een middenoogst wordt een lagere opbrengst verwacht. Dit gezegd hebbende zal de kersenoogst in het algemeen aanzienlijk hoger liggen, namelijk zo'n 10% tot 15% meer.

De Turkse afzet van kersen zou kunnen uitwijken naar de EU-markt wegens het risicovolle klimaat in Oekraïne en Rusland. Met de goedkope arbeidskrachten en de grote sprong voorwaarts in de technologische investeringen in de verwerking van gewassen zullen de Turkse producten zeker aantrekkelijke en concurrerende prijzen hebben.

Chinese kersenmarkt blijft stijgen in consumptie en teelt
China is een enorme en snel groeiende markt voor kersen, met een groei van de binnenlandse kersenteelt, vooral in de provincie Shandong, en van de invoer van kersen, vooral uit Chili, de VS en Canada. Chili is de grootste leverancier en neemt bijna 90% van de totale uitvoer van kersen naar China voor zijn rekening. De totale invoer van Chinese kersen overschreed in 2008 voor het eerst de 20.000 ton. In 2020 bedroeg de invoer meer dan 210.000 ton. De Chinese invoer uit Chili bedroeg minder dan 3.000 ton in 2008, terwijl deze in 2020 bijna 195.000 ton zal bedragen.

Wat de toekomst betreft, zal de invoer van Chinese kersen naar verwachting steeds meer concurrentie ondervinden van het groeiende binnenlandse aanbod, dat volgens de voorspellingen aanzienlijk zal blijven stijgen. Volgens een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw zou de binnenlandse kersenoogst van China in het seizoen 2021/22, dat in maart van dit jaar eindigde, naar schatting 600.000 metrische ton bedragen. Ten opzichte van het vorige seizoen vertegenwoordigt de voorspelde output een stijging van 15%, wat neerkomt op een totale oogststijging van 79.000 metrieke ton. Shandong is China's grootste kersen telende regio, goed voor 50% van de totale opbrengst. Verwacht wordt dat de teelt van Shandong in de komende vijf jaar zal blijven toenemen.

Er blijft een kwaliteitskloof bestaan tussen de eigen Chinese kersen en de uit Chili en Noord-Amerika ingevoerde rassen. Chili kende een exportpiek in het seizoen 2021/2022, toen een recordoogst de markt overspoelde met kersen in het Chinese laagseizoen, de weken na Chinees Nieuwjaar.

Samen met de toegenomen Chileense invoer staan Amerikaanse en Canadese kersen op het punt op de Chinese markt te komen, min of meer rond dezelfde tijd als de binnenlandse kersen. De belangstelling van de markt blijft echter groot, aangezien de Noord-Amerikaanse rassen vaak vruchten van betere kwaliteit opleveren dan de binnenlandse cultivars. Dit jaar, wegens achterstand, vooral in de haven van Shanghai maar ook in andere havens van binnenkomst in China, overwegen exporteurs van kersen uit de VS om hun lading door de lucht te laten vervoeren.

Noord-Amerika: Tot 50% minder oogsten
De prijzen op de Noord-Amerikaanse markt voor kersen liggen ongeveer 5,2% hoger dan het jaargemiddelde als gevolg van de ongunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen. De combinatie van sneeuw en vorst heeft schade toegebracht aan de knoppen en heeft in sommige teeltgebieden ook vertragingen veroorzaakt, waardoor de bezorgdheid over de financiële duurzaamheid van de sector toeneemt, aangezien de teelt- en logistieke kosten blijven stijgen. De verschillende productiegebieden zijn in uiteenlopende mate door deze omstandigheden getroffen.

De kersenoogst in Californië zal naar schatting bijna 50% lager liggen dan wat als een gemiddeld jaar wordt beschouwd, aangezien de vorst eind februari een negatieve invloed heeft gehad op de oogst. Deze vorst werd gevolgd door een ongewone hoeveelheid regen in april, een kritieke periode, toen de kersen al aan het rijpen waren. Doordat deze factoren een kleinere oogst veroorzaakten, zijn de vruchten gemiddeld groter van omvang. De oogst voor de staat eindigde abrupt, een paar Californische kersen werden deze week verpakt (niets exporteerbaars), maar de staat is nu klaar voor het seizoen.

Het kersenseizoen in Washington komt dit jaar niet alleen later op gang, maar zal ook een kleinere oogst zijn.

"We voorspellen tussen 50 en 60 procent van de oogst, afhankelijk van de timing. Het volume is aanzienlijk gedaald en er is nog veel onzekerheid omdat het weer tot nu toe nogal wisselvallig is geweest", zegt een teler-verlader uit Washington.

Achter de verminderde oogst zit natuurlijk het weer. "In april hadden we te maken met een bizarre combinatie van sneeuw en vorst tijdens de bloei. Niemand van ons had ooit eerder zulk weer gezien", zegt hij, waarbij hij opmerkt dat de lagere temperaturen een week tot tien dagen aanhielden in de periode die normaal gesproken de bloeitijd zou zijn. "Daarna kregen we heel wat neerslag en geen warme dagen. Deze week beginnen de temperaturen eindelijk iets te stijgen. We hebben maar heel weinig mooie dagen gehad in het noordwesten, terwijl we normaal gezien al honderden uren zon gehad zouden hebben." 

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de totale omvang van de oogst, maar de begindatum is ook verschoven naar midden juni, terwijl de regio normaal gesproken al bezig zou zijn met het verpakken van kersen. "Er zal een gat in de markt vallen. We zullen een volledige week hebben waarin geen van beide staten kersen verscheept," zegt de teler-verlader die eraan toevoegt dat Californië deze week misschien nog wat kersen heeft en dat er dan nog een periode van een week tot tien dagen overblijft voordat Washington met een echt volume kersen te maken krijgt.

De verzending zal waarschijnlijk tot midden augustus duren. "De hele staat loopt achter, dus het is uitgesmeerd. Juni zal zeer licht zijn, juli zal de piek van de beschikbaarheid zijn en dan zullen we in augustus een paar weken naar het einde toewerken," zegt hij.

Maar de oogst die beschikbaar is, ziet er kwalitatief goed uit. "De grootte is middelmatig. Er zullen enkele supergrote vruchten zijn, maar wat de curve betreft, zitten we precies in het midden met 10,5-11 grootte voor een groot deel van het seizoen," zegt hij.

Maar gezien de voorspelde opbrengsten kan de oogst worden afgewogen tegen de kosten. "Is het, gezien de hoge arbeidskosten en de hogere kosten voor productiemiddelen zoals brandstof en verpakkingsmateriaal, verantwoord om één tot twee ton per hectare te oogsten? Zal de prijsstructuur dat ondersteunen? Dat is nog onzeker," zegt de teler-verlader.

Wat wel zeker is, is dat er een hogere prijs op komst is, rekening houdend met die hogere kosten en lagere opbrengsten. Hij merkt op dat het moeilijk zal zijn om de juiste prijsstelling voor de retailhandel te vinden. Niemand wil dat hogere prijzen de consument afschrikken, hoewel een andere factor in die vergelijking het beperkte seizoen is dat Noord-Amerikaanse kersen hebben en hun positie als favoriet bij de consument.

Maar wat zijn de vooruitzichten voor Noord-Amerikaanse kersen? "We hebben drie seizoenen op rij gehad, elk met een aantal unieke uitdagingen die weinigen van ons eerder hebben gezien. Vorig jaar was het 118 graden in het begin van juli en dit jaar is de topper met vriestemperaturen in april. Die twee uitersten zijn moeilijk te weerstaan," zegt hij. 

Maar samen met de veranderende teeltpraktijken ontwikkelen zich ook de rassen en gaan ze in de richting van meer veerkrachtige opties en meer vruchtbare, zelfbestuivende keuzes. "Het evolueert. Maar Moeder Natuur moet ons een van deze jaren een pauze gunnen en ons een volle oogst geven," zegt de teler-verzender.

Ondanks de uitdagingen is er nog steeds optimisme voor het seizoen. "We kijken ernaar uit om iets anders te bieden. Het is een van de meest levendige artikelen in de AGF-afdeling waar iedereen in het seizoen naar uitkijkt," voegt hij eraan toe.

Telers in British Columbia, Canada, zullen ongeveer 10 dagen later dan gebruikelijk met de oogst beginnen, rond 10 juli in plaats van de normale 1 juli. In het begin zal het volume licht zijn, maar eind juli zal het toenemen. De latere start is te wijten aan het koele weer in het voorjaar, waardoor de bloei is vertraagd. Dit heeft geen nadelige gevolgen gehad voor de oogst, zoals in andere regio's in Noord-Amerika, maar het heeft wel de rijpheid vertraagd. Verwacht wordt dat de oogst zal doorgaan tot 8-10 september.

De provincie verwacht een oogst die ongeveer 75% bedraagt van wat zij oorspronkelijk had geraamd. Dit jaar zal de oogst naar verwachting kleiner zijn, maar zullen de vruchten groter zijn. Het is gezond voor de markt om laat met de oogst te beginnen omdat er dan minder overlapping met de staat Washington zal zijn. Het grootste deel van de kersenoogst van BC zal in augustus en september op de markt komen en in die periode zal er geen concurrentie meer zijn op de markt. Hoewel de oogst voor BC nog ver weg is, is de sector voorzichtig optimistisch. Het is momenteel perfect kersenweer met temperaturen tussen 20 en 24°C. Er wordt een sterke vraag verwacht, ook van exportmarkten. Als gevolg daarvan verwacht de provincie dit jaar meer overzee te verschepen dan vorig jaar. Naast Canada en de VS zijn Europa, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië de belangrijkste afzetmarkten voor BC-kersen.

Chili: Bitterzoete resultaten voor Chileense kersen
Chili is verreweg 's werelds grootste exporteur van kersen, zoals blijkt uit de exportcijfers. De export heeft de afgelopen tien jaar een snelle groei doorgemaakt: in 2010 werd volgens officiële gegevens iets meer dan 44.000 ton verzonden, in 2015 werd 83.400 ton geëxporteerd en dit seizoen heeft Chili volgens de statistieken in totaal 356.385 ton naar de internationale markten gestuurd.

Dit cijfer betekent een nieuw record voor de verzendingen, met een stijging van 1,11% ten opzichte van de verkochte hoeveelheid in het seizoen 2020/21, waarin de sector echter te maken heeft gehad met ernstige problemen als gevolg van de opkomst van de Omikron-variant in China en de congestie en logistieke vertragingen, waardoor een aanzienlijke hoeveelheid kersen - naar schatting 40% tussen het fruit dat in de haven was aangekomen en nog moest aankomen - na de viering van het Chinese Nieuwjaar is verkocht, met de daaruit voortvloeiende gevolgen voor zowel de conditie van het fruit als voor de prijzen. De sector heeft niet geaarzeld om dit te omschrijven als "een van de moeilijkste seizoenen ooit".

Volgens de gegevens was Azië de belangrijkste bestemming voor Chileense kersen met een aanvoer van 325.477 ton, waarbij ten opzichte van het vorige seizoen een lichte daling van de ontvangen hoeveelheden met 1,52% werd genoteerd, als gevolg van de lagere zendingen naar China, dat naar schatting ongeveer 88,1% van de door Chili uitgevoerde kersen heeft ontvangen, terwijl het in de vorige seizoenen 91% vertegenwoordigde.

Op de tweede plaats kwam de Noord-Amerikaanse markt met 13.876 ton, met een opmerkelijke stijging van 177% van de aangekochte hoeveelheden Chileense kersen, gevolgd door Latijns-Amerika met 6 504 ton (+21%), Europa met 6.254 ton (+29%) en het Midden-Oosten met 274 ton (-18%).

Oceanië: Goed seizoen voor kersen in Nieuw-Zeeland en Australië
De Australische en Nieuw-Zeelandse kersen bevinden zich in hun off-season, met rassen van het vroege seizoen die in oktober weer van start gaan en tot februari/maart doorlopen. Het was een goed exportseizoen in Nieuw-Zeeland in 2021-22, aan het eind van het seizoen in maart werd gemeld dat de export van kersen de recente jaarlijkse groei ten opzichte van het vorige seizoen heeft voortgezet, met 3.219 ton, vergeleken met 2.508 ton van het seizoen 2020-21. Het grootste deel van de aanvoer ging dit jaar naar Taiwan (1.404 ton), gevolgd door China (571,5 ton) en Vietnam (462,5 ton).

In Australië zei een Tasmaanse kersenteler dat het over het algemeen opnieuw een goed seizoen was voor het bedrijf tijdens de zomer, ondanks een geïsoleerde weersgebeurtenis die de volumes deed afnemen. "Halverwege het seizoen hadden we anderhalve dag hevige regen. We hadden ongeveer 35 millimeter in ongeveer 20 uur, en ik denk dat we ongeveer 30 ton hebben verloren. Als dat niet was gebeurd, hadden we een heel goed jaar gehad, maar we hebben nog steeds 90 ton geteeld. Het zou geweldig zijn geweest als dat niet was gebeurd, maar met kersen en grondwater kun je daar niet veel aan doen. Afgezien daarvan was het fruit echt goed. Het was een zachte zomer en de kwaliteit van het fruit was zoals gewoonlijk hoog, maar we hebben in die periode veel van het grote werk verloren."

Volgende week: Overzicht wereldmarkt perziken, nectarines, paraguayos


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven