Overzicht wereldmarkt kiwi

De wereld van de kiwi's draait op volle toeren nu het Europese seizoen plaatsmaakt voor het Nieuw-Zeelandse seizoen, met Zespri in de voorste gelederen. De vraag naar kiwi's blijft toenemen in veel landen, ook in Frankrijk, waar een nieuwe organisatie van kiwitelers is opgericht om te profiteren van deze voortdurende toename van de consumptie. Ook Zuid-Afrika streeft ernaar zijn binnenlandse teelt aanzienlijk op te voeren. Hoewel de situatie enigszins is verbeterd, blijven logistieke issues een probleem voor de kiwi, die voor veel markten afhankelijk is van invoer, waardoor de Europese teelt zowel op de Noord- als op de Zuid-Amerikaanse markt een achterstand heeft opgelopen. Desondanks zijn de algemene vooruitzichten positief.

Nederland: Zespri-kiwiseizoen van start
Deze periode staat altijd garant voor de start van het kiwiseizoen. Eind april arriveerde de eerste charterboot met Zespri- SunGold kiwi's in Zeebrugge. "Er is een aanhoudende vraag naar Zespri kiwi’s op onze Europese markt", zo liet Zespri weten. De kiwigigant verwacht dit jaar een aanbod van meer dan 64 miljoen Zespri kiwi-schaaltjes (SunGold en Green) op de Europese markt.

Nieuw-Zeeland: Positieve vooruitzichten voor kiwiseizoen, ondanks moeilijke start
Zespri gaf in de sectorupdate van deze week toe dat het een uitdagende start is geweest, maar dat er nu echt vooruitgang wordt geboekt. Wat de scheepvaart betreft, zijn er meer dan 45 miljoen trays op het water of in de handel, waarbij alle belangrijke chartermarkten nu regelmatige leveringen ontvangen en het fruit aankomt om aan de sterke vraag te voldoen. Zespri verwacht vier chartervaarten naar Noord-Europa, twaalf naar de Middellandse Zee, zes naar de westkust van de VS en 50 naar de Aziatische markten van Zespri, en verwacht dit seizoen ongeveer 20.000 containers kiwi's te verzenden. 

De eerste SunGold van dit seizoen vertrok vanuit Tauranga naar Zeebrugge, België, en arriveerde eind april. In de daaropvolgende 10 dagen arriveerden er nog twee om een gezonde voorraad op te bouwen, terwijl de eerste van de groene variëteit in mei wordt verwacht. De laatste ramingen wijzen op een aanbod van meer dan 63 miljoen trays Zespri kiwi's (SunGold en Green) in 2022 op de Europese markt. 

Japan, Korea en Taiwan hebben allemaal een zeer positieve start gehad en ontvangen nu regelmatige zendingen en het eerste Europese schip. Op 10 april vertrok het vrachtschip Star Spirit geladen met het nieuwe seizoen Zespri-kiwi's uit de haven van Tauranga en meerde aan in de haven van Damaiyu, Taizhou, Zhejiang. 

Het eerste charterschip naar de VS sinds enkele jaren zal volgende week in Los Angeles aankomen en zal gevolgd worden door nog vijf andere schepen dit seizoen. De onderneming blijft ook de situatie in China op de voet volgen, aangezien de coronalockdowns voortduren, wat betekent dat het lossen van fruit vlot blijft verlopen, zij het in een trager tempo. Wat de toeleveringsketen betreft, heeft Zespri gezorgd voor extra transportcapaciteit om het fruit in beweging te houden en overvolle koelopslagplaatsen te vermijden. Het Chinese team is positief gestemd over het inhalen van de gevolgen van de vertragingen tijdens het seizoen om de verkoopdoelstellingen te halen.

In totaal heeft Zespri 93 miljoen trays, of ongeveer 48 procent van de geschatte oogst in voorraad, wat 10 miljoen trays meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het SunGold Kiwifruit mainpack is goed op weg, met 68 miljoen trays SunGold Kiwifruit en 2,3 miljoen trays Organic SunGold Kiwifruit in voorraad.

Zespri verwacht in 2022 meer dan 115 miljoen trays SunGold Kiwi's en ongeveer 70 miljoen trays Green te exporteren. Dit seizoen worden ook de eerste commerciële hoeveelheden Zespri RubyRed Kiwi's op de markt gebracht, die beschikbaar zullen zijn voor consumenten in Nieuw-Zeeland, Singapore, Japan en China. 

De eerste 4.100 ton (1,15 miljoen trays) van de Zespri SunGold Kiwi's van dit seizoen hebben de haven van Tauranga verlaten, op weg naar Kobe en Tokio in Japan.  

Het seizoen 2022 heeft het potentieel om opnieuw een recordjaar te worden met meer kiwi's geoogst dan ooit tevoren. Naar verwachting zullen ten minste 190 miljoen trays moeten worden geoogst, waarmee het record van vorig jaar van meer dan 177 miljoen trays wordt overtroffen. 

De nieuwe RubyRed variëteit van Zespri wordt het eerst geplukt, gevolgd door de SunGold en Green variëteiten. De oogst bereikt traditioneel een hoogtepunt midden april en loopt door tot juni. 

Duitsland: Seizoenswisseling staat voor de deur
Turkse groene kiwi's worden momenteel voor 16,50 Euro/colli aangeboden. Op de voornaamste groothandelsmarkten staat het Nieuw-Zeelandse seizoen op het punt van beginnen. Binnenkort zullen de eerste partijen Goldkiwi's in Hamburg worden verladen, in Keulen zijn de eerste volumes reeds verhandeld. De laatste Europese kiwis' uit Griekenland, Italie en Frankrijk completeren het aanbod, waarbij Frankrijk traditioneel de premium-markt aanvoert met prijzen tussen 382-414 Euro/100kg. Italiaanse kiwi's (227-258 euro/100kg) domineren het middensegment , Griekenland (174-192 euro/100kg) en Turkije (178-183) zitten daar beduidend onder. In zijn algemeenheid liggen de prijzen momenteel lager dan afgelopen jaar rond deze tijd, waarbij Frankrijk de enige uitzondering vormt. 

Frankrijk: Nieuwe Franse organisatie van kiwitelers wil teelt verhogen
Het Franse kiwiseizoen loopt ten einde. De laatste volumes zouden tegen eind mei moeten worden verkocht, terwijl de Nieuw-Zeelandse oorsprong geleidelijk ingang vindt in de schappen van de supermarkten en de groothandel. Het einde van het seizoen is later dan vorig jaar, ondanks een iets lagere teelt als gevolg van de veroudering van de boomgaarden, meer dan 15.000 ton in de afgelopen 5 jaar. Dit is een probleem, aangezien de consumptie van kiwi's in Frankrijk toeneemt, en de daling van de binnenlandse teelt betekent dat het de importeurs zijn die hiervan profiteren, en niet de plaatselijke telers. De Fransen zijn steeds gevoeliger voor een gesegmenteerd aanbod van kiwi's (biologisch, Label Rouge, enz.) dat kwaliteit garandeert, een productie die dit jaar goed in de smaak is gevallen. 

De recente oprichting van de AOPn Kiwi de France, een organisatie van Franse kiwitelers, heeft onder meer tot doel de Franse kiwiteelt te ondersteunen en bij te dragen tot de vernieuwing van de boomgaarden om te voldoen aan een Franse vraag die momenteel groter is dan het aanbod.

Zuid-Afrikaanse kiwiteelt in de lift
Zuid-Afrika is - nog - niet zelfvoorzienend op het gebied van kiwi's: er is grote belangstelling voor kiwi's (groen, geel en roodvlezig) en er vindt een aanzienlijke uitbreiding plaats, niet alleen om de binnenlandse markt te bevoorraden, maar ook voor de export, want voor de Zuid-Afrikaanse telers is er een uitstekend exportvenster naar het noordelijk halfrond voordat het Nieuw-Zeelandse seizoen begint.

Verwacht wordt dat de plaatselijke kiwi-volumes over drie of vier jaar veel groter zullen zijn dan nu.

Het binnenlandse seizoen van Hayward (groene) kiwi's is in februari van start gegaan, maar de hoeveelheden op de gemeentelijke markt zijn zeer laag geweest, aldus een handelaar. De prijs voor een karton Hayward kiwi's van 10 kg bedraagt ongeveer R500 (30 euro) op de gemeentelijke markt van Johannesburg. Voorverpakte kiwi's worden sneller verkocht dan losse kiwi's.

Momenteel worden echter het hele jaar door kiwi's geïmporteerd uit Nieuw-Zeeland (vanaf ongeveer nu) voor 6 maanden, en Italië en Griekenland voor de andere 6 maanden. Geïmporteerde kiwi's voor andere bestemmingen in Afrika, zoals Kenia, worden ingevlogen vanuit Zuid-Afrika. De vraag naar ingevoerde groene en gele kiwi's vanuit de retailhandel is goed, en het helpt dat de horecasector na de corona langzaam weer aantrekt.

De binnenlandse consument is nog niet erg vertrouwd met gele kiwi's. Ze worden in zeer kleine hoeveelheden verkocht op de gemeentelijke markten, maar de verkoop van gele kiwi's in de kleinhandel groeit elk jaar sterk.

China: Lockdowns treffen import, maar goede hoop voor binnenlands kiwiseizoen
Op dit moment zijn er geen binnenlandse kiwi's op de Chinese markt. Het kiwiseizoen begint in oktober, kiwiberries zullen vanaf juli op de markt zijn. Sichuan, Shaanxi en Yunnan zijn belangrijke regio's voor de teelt van kiwi's. Dit seizoen zijn weinig planten gesnoeid, omdat de telers geloven in een winstgevende markt voor het seizoen 2022-2023. Tot dusver lijkt de kwaliteit van de kiwi's goed te zijn.
Kiwibes is een snelgroeiende productcategorie in China. De marktprijzen zijn hoog, maar er is een beperkt aanbod, waardoor de beschikbaarheid op de markt kort is.

China is de grootste handelspartner voor de export van Nieuw-Zeelandse tuinbouwproducten en een belangrijke markt voor de Zespri kiwi's. Het merk Zespri is het grootste merk in China, met een marktaandeel van 80%, en zeer geliefd bij de Chinese consument. De eerste zending kiwi's uit Nieuw-Zeeland is op 10 april in Zheijiang aangekomen.

Ook Chileense kiwi's zijn in het seizoen. Momenteel is Shanghai echter op slot en zijn de markten voor de invoer van fruit gesloten of tijdelijk gesloten. Dit heeft tot gevolg dat Chileens fruit moeilijk in en nabij Shanghai kan worden verkocht.

Noord-Amerika: Logistieke problemen zorgen voor achterstand Europees fruit op markt
In Noord-Amerika is de aanvoer van kiwi's nog steeds aan het overgaan van voornamelijk Europees fruit. "Er is nog steeds vooral Italiaans fruit beschikbaar, omdat er veel logistieke problemen waren om het product in de VS te krijgen. Dus is het daar in de opruimmodus", zegt een in Californië gevestigde importeur.

Tegelijkertijd is er ook wat Californische kiwi en zullen deze maand ook kiwi's uit Nieuw-Zeeland binnenkomen.

Het feit dat er nog steeds Europees fruit op de markt is, heeft op zijn beurt de Chileense start van de kiwi's vertraagd, hoewel het land al ongeveer een maand fruit verscheept. "Maar de startvolumes zijn beperkter en dat is voor een groot deel te wijten aan importeurs die zeggen dat ze nu niet moeten verzenden omdat het noordelijk halfrond aan het opruimen is", aldus de verlader.

In het algemeen merkt hij op dat de omvang van de Chileense oogst vergelijkbaar is met of iets groter is dan die van vorig jaar. "Het lijkt erop dat de omvang iets kleiner is dan andere jaren en wanneer je kleinere afmetingen hebt, heb je over het algemeen minder tonnage, hoewel dat nog moet worden bepaald," zegt hij.

De vraag en de prijzen zijn beide stabiel gebleven. "Het is geen enorm promotieartikel. En voor het Europese en Chileense fruit zijn de kosten hoger door allerlei inflatieverschijnselen. Maar als de markt begint terug te krabbelen en echt achterop raakt, maakt het op een gegeven moment niet meer uit wat de kosten zijn", aldus de importeur, die eraan toevoegt dat de prijsstelling ten opzichte van vorig jaar licht is gestegen. "De prijzen zijn vergelijkbaar tot iets hoger, maar onder andere omstandigheden dan vorig jaar om deze tijd. We hadden niet zoveel fruit over van het noordelijk halfrond toen het fruit van het zuidelijk halfrond op gang kwam."

Dat gezegd hebbende, merkt hij wel op dat de logistiek weliswaar beter is dan drie tot vier maanden geleden, maar nog steeds moeilijker is in vergelijking met andere seizoenen. "Dat draagt bij tot de achterstand van Europees fruit dat blijft hangen op markten over de hele wereld. Daardoor is Chili trager van start gegaan met de export omdat de vraag daardoor is teruggelopen", voegt hij eraan toe.

In de toekomst zal het Europese fruit blijven verdwijnen en zal de vraag in de VS naar verwachting enigszins afnemen. "Kiwi's bewegen wat beter wanneer de schoolperiode nog bezig is en de zomervakantie komt er vrij snel aan," zegt hij. "De vraag neemt af van midden tot eind mei en gedurende het grootste deel van de zomer. We zien dus dat de normale handel blijft doorgaan, maar we zien geen toename van de vraag."

Zuid-Amerika: Grote voorraad Europese kiwi's vertraagt start van kiwiseizoen van zuidelijk halfrond in Europa
Chili verwacht in dit nieuwe seizoen tussen 150.000 en 155.000 ton kiwi's op de markt te brengen; de start van het seizoen is echter trager verlopen dan verwacht, omdat deze samenviel met aanzienlijke voorraden fruit op de markten op het noordelijk halfrond.

Tot en met week 16 vertegenwoordigden de volumes die door Chili naar de verschillende internationale markten werden verscheept slechts 62% van de volumes die tot en met dezelfde week van 2021 werden verscheept.

"Zespri heeft steeds meer druk op de markten uitgeoefend om zijn voorraad gele kiwi's te plaatsen en op de markt te brengen, waardoor de verkoop van zijn groene kiwi's is uitgesteld, wat ertoe heeft geleid dat Europa de start van zijn seizoen heeft moeten uitstellen tot half december, terwijl ze normaal gezien in november zouden moeten beginnen", legt een vertegenwoordiger van de sector uit. "Later beginnen betekent minder tijd hebben voor marketing tijdens het seizoen, en daarom probeert Europa de overzeese verzendingen op te voeren om te proberen het aanbod in evenwicht te brengen en zo een beter rendement voor zijn producenten te behalen.

De inkrimping van de zendingen is juist het gevolg van de vertraging van de zendingen naar Europa en van de aanwezigheid van Europees fruit op de afzetmarkten voor Chileense kiwi's. Volgens de gegevens tot en met week 16 was Noord-Amerika de belangrijkste bestemming van Chileens fruit, met 35,2% van de uitgevoerde hoeveelheden en de kleinste daling van de verzendingen, namelijk slechts -6%. Latijns-Amerika is de op een na belangrijkste bestemming, met 25,3% van de uitgevoerde Chileense kiwi's (-26%), gevolgd door Europa met 19,3% (en een opmerkelijke daling van 64%), het Verre Oosten met een aandeel van 14% (-43%), het Midden-Oosten met 5,2% (en met +12% de enige positieve jaar-op-jaar-wijziging) en Rusland, waar de zendingen met 93% zijn gedaald en nu nog slechts een symbolische 0,6% van het totaal vertegenwoordigen.

"Dankzij deze tragere start van de oogst kon de Chileense sector echter beschikken over fruit met betere fysiologische parameters, zij het met kleinere afmetingen dan we zouden willen als gevolg van klimatologische factoren."

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardbeien


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven