Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt komkommers

De wereldwijde komkommerproductie, die in veel landen sterk afhankelijk is van verwarmde en belichte teelt, heeft te lijden gehad onder de wereldwijd gestegen energieprijzen. Sommige teeltlanden, waaronder Nederland en Frankrijk, hebben het gebruik van deze methoden teruggeschroefd om ervoor te zorgen dat de productie nog rendabel is. Ondanks deze vrees blijven komkommers een populair product, vooral tijdens de zomer. In Italië heeft 41,1% van de huishoudens de groente het afgelopen jaar gekocht.

Nederland & België: Energieprijzen zorgen voor onzekerheid bij komkommertelers
Na een donkere januarimaand en een stormachtig weekend bereiden komkommertelers in Nederland en België zich voor op een aantal zonnige dagen in het laatste weekend van februari. Dat zal de teelt goed doen.

Areaalgroei wordt niet echt verwacht. Diverse coöperaties melden zelfs een lichte areaaldaling. Wel zijn er telers die hun tomatenteelt in hebben geruild voor een (hogedraad) komkommerteelt.

De afgelopen tijd kwamen steeds meer telers in productie met een traditionele teelt, waardoor de volumes toenemen. Wel is de verwachting dat de volumes langzamer toenemen dan normaal. De eerste productiepiek zou medio maart liggen, enkele weken later dan gebruikelijk, omdat veel telers later hebben geplant vanwege de energiecrisis.

Over het effect van de energiecrisis op de belichte winterteelt verschillen de meningen. In België waren er dit jaar minder belichte telers.

In Nederland zou het areaal voor winterteelt vergelijkbaar zijn met vorig winterseizoen. Wel lagen producties lager vanwege zuiniger energiegebruik. Wat de belichte winterteelt komend winterseizoen gaat doen is onzeker. Voorlopig blijven de energieprijzen heel hoog, waarmee rendabel telen moeilijk, zo niet onmogelijk is.

De prijzen lagen de afgelopen periode vanwege lagere volumes tijdelijk hoger. In week 7 benaderde de middenprijs op de klok bij veilingen binnen het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties het vijfjarig gemiddelde.

Voor dit jaar worden vanwege flinke verschuivingen in plantdata en schema’s pieken en dalen in productie op andere momenten verwacht in Nederland en België. Ook dook vorig jaar een nieuw komkommervirus, het Cucurbit Aphid-Borne Yellows virus (CABYV), op. Dat kan ook van invloed zijn op de producties.

Duitsland: Toename van Nederlandse en Belgische komkommers op Duitse markt
De aanwezigheid van invoer uit België en vooral uit Nederland is geleidelijk toegenomen. Daardoor nam de dominantie van de Spaanse invoer langzaam af. De concurrentie nam toe en de prijzen brokkelden eendrachtig af, wat leidde tot een grotere vraag ter plaatse. In München daarentegen hielden de noteringen hun niveau dankzij een goede belangstelling, aangezien zowel het belangrijkste leverende land, Spanje, als de producenten van de Benelux slechts in beperkte mate leverden. De Spaanse oogst was vaak gereserveerd voor retailcontracten in Beieren; de producten uit de Benelux waren beperkt vanwege de nog steeds hoge energiekosten in de glastuinbouw. Spaanse en Turkse minikomkommers domineerden over de Nederlandse aanvoer. In Berlijn was het aanbod schaars en werd daarom een kleine prijssprong genoteerd, terwijl Frankfurt aantrekkelijk geprijsde Nederlandse producten in kartons van 4 kg aanbood.

In Oostenrijk is het binnenlandse seizoen deze week van start gegaan met de eerste oogst van dit jaar. Als gevolg van de gestegen gas- en verpakkingsprijzen hopen de producenten op een totale prijsstijging van ongeveer 10-15 procent. Vorig seizoen was er over het algemeen een zeer grote vraag naar regionale komkommers.

Frankrijk: Hoge productiekosten duwen Franse komkommerprijzen omhoog
Het Franse komkommerseizoen is net van start gegaan. Wat de productie betreft, is de kwaliteit goed en lijken er geen problemen te zijn met ziekten of plagen. De grote vraag zal dit jaar de vermarkting zijn. Alle prijzen gaan namelijk omhoog (gas, verpakking, meststoffen, enz.), wat ook gevolgen heeft voor de prijs van de komkommer. Het hele seizoen zal afhangen van het begin van dit seizoen. Als de supermarkten de Franse lijnen niet volledig openen en als de prijs te hoog is voor de consument en de consumptie negatief wordt beïnvloed, zullen veel producenten de komkommerteelt dit jaar misschien stopzetten in plaats van geld te verliezen. 

Spanje: Meloenen maken plaats voor komkommerproductie in Almería
Na de lichte stijging van de gemiddelde prijs van komkommers uit Almería die vorige week werd waargenomen, zijn de prijzen bij de oorsprong deze week opnieuw licht gedaald. De herfstkomkommer gaat zijn laatste teeltstadium in met een steeds kleiner aanbod, een gestabiliseerde vraag en weinig concurrentie van andere oorsprongsgebieden. Het Nederlandse komkommerseizoen zal bijna twee maanden later dan gebruikelijk van start gaan, als gevolg van een verschuiving van de traditionele uitplantdata, ten einde de productiekosten die voortvloeien uit het energieverbruik, te verlagen.

Voor de volgende voorjaarscyclus wordt in Almería een aanzienlijke inkrimping van het meloenareaal verwacht, aldus deskundigen uit de sector. De soorten Galia en Cantaloup zullen het zwaarst getroffen worden. Voor de watermeloen zal het areaal licht dalen, vooral voor de soorten die in april en de eerste weken van mei worden geoogst en die zullen worden vervangen door komkommers, en voor courgettes zal het areaal toenemen ten opzichte van het vorige voorjaar.

Italië: Consumptie van biologische komkommers is slechts marginaal
Volgens de laatste statistieken kochten in 2021 10,8 miljoen gezinnen komkommers, wat overeenkomt met 41,4% van de Italiaanse huishoudens. Degenen die in deze categorie kopen, doen dat vrij regelmatig, met een frequentie van ongeveer 6 gemiddelde handelingen per jaar. De kosten per afzonderlijke aankoop zijn beperkt en bedragen ongeveer 1,25 euro, met een gemiddelde aangekochte hoeveelheid van 850 gram.

Biologische komkommers spelen slechts een kleine rol in het land: slechts 0,3% van de Italiaanse gezinnen koopt biologische komkommers en, hoewel dit cijfer de afgelopen 2 jaar is verdrievoudigd, blijft het op een zeer nicheniveau.

De seizoensgebondenheid van de categorie is zeer groot: de aankopen zijn vooral geconcentreerd in de zomermaanden. De aanpassing van de consumptie aan de seizoenen is dus ook belangrijk voor de ontwikkeling van het segment.

14% van de Italiaanse gezinnen koopt komkommers in het discountkanaal. Komkommers zijn ook steeds meer aanwezig in het online winkelkanaal: van een marginale 1,1% 2 jaar geleden tot 2,6% penetratie in 2021.

Zuid-Afrika: Lage prijzen passen bij zwakke vraag naar Zuid-Afrikaanse komkommers
"De komkommermarkt is momenteel vrij volatiel, maar de vraag is slap," zegt een komkommerproducent. Door gebrek aan zonneschijn in het begin van de zomer zijn er komkommergroei-uren verloren gegaan en is de productie teruggelopen. "Gelukkig maar," zegt een komkommerproducent, "want de vraag is nog steeds erg zwak en wordt beïnvloed door de inkrimping van de catering- en restaurantsector als gevolg van corona."

"De markt is echt onvoorspelbaar, het komt allemaal door de regen. We hebben veel problemen gehad", zegt een komkommerhandelaar in Gauteng. "Twee weken geleden verkochten we voor R150 [8,75 euro] en nu voor R75 [4,3 euro voor een doos komkommers van 6 kg]." De prijzen variëren sterk en het aanbod is onregelmatig. Vandaag is de gemiddelde prijs op de gemeentemarkt van Johannesburg bijna R12 (0,7 euro) per kilo.

Sinds januari zijn de productieomstandigheden verbeterd en zijn er meer zonnige dagen.

Noord-Amerika: hogere productie verwacht nu komkommerteeltgebieden opwarmen
De totale aanvoer van veldkomkommers in Noord-Amerika is op dit moment krap. "Het koelere weer in Mexico heeft daar een groot deel voor gezorgd," zei een teler-verlader. "We hadden ongeveer een maand geleden een koudegolf die de groei vertraagde en de opbrengsten beïnvloedde. Komkommers stoppen gewoon met groeien zodra ze het koud krijgen. Het heeft de aanvoer zeker onderbroken."

Hij merkt echter op dat er nieuwe teeltgebieden in Mexico in aantocht zijn, met beter weer. "In Culiacan warmt het wat meer op en naarmate je verder zuidwaarts gaat, naar Sinaloa, zal het weer daar ook wat meer meewerken", zegt hij.

Naast de aanzienlijke productie van Mexico is er ook productie van veldkomkommers uit staten in het zuidoosten, zoals Florida en Georgia. "Er is ook wat productie buiten de VS. Uit Honduras komen wat komkommers die naar het zuidoosten gaan," zegt hij. En dan is er ook nog de productie van komkommers onder glas, die grotendeels in Canada plaatsvindt, vanuit regio's zoals Zuid-Ontario. Volgens een teler-verzender is de aanvoer van de komkommers onder glas uitstekend. "Mexico is nog steeds in productie en de Canadese productie komt op gang. Er zijn grote voorraden uit alle regio's", aldus de Canadese teler-verzender, die eraan toevoegt dat de voorraden op dit moment vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar. "De voorraden zouden groot moeten zijn tot Mexico op is, wat laat in het voorjaar is," voegt hij eraan toe.

Intussen is de vraag naar veldkomkommers groot en zijn de prijzen gestegen. De teler-verlader merkt op dat er tegen het einde van de winter gewoonlijk een kleine prijsstijging is. "We zullen het zien als de overgang begint, maar het is een goede markt geweest." 

Ook de vraag is groot, vooral vanuit Canada. "Canadezen zijn erg enthousiast over de lokale productie en we zien altijd een zeer grote vraag in deze tijd van het jaar," zegt de teler-verzender. "En Amerikanen waarderen de komkommers zeer. Elk jaar wordt de vraag uit dit land hoger en hoger omdat ze de delicate en wasvrije schil ontdekken die ze niet hoeven te schillen."

De vraag naar biologische komkommers neemt ook toe, wat de teeltgebieden er op hun beurt toe aanzet hun biologische aanplant uit te breiden.

De komende weken zal het aantal komkommerplanten in Mexico toenemen naarmate het weer warmer wordt. "We zullen een aantal nieuwe stadia beginnen te zien en we zullen over de hele linie betere opbrengsten gaan zien," zegt de teler-verzender van veldkomkommers. "Large is een maat die foodservice lekker lijkt te vinden vanwege de opbrengst per stuk, dus we zullen een toename zien als het weer warmer wordt."

Australië: Meeste Australische komkommers geteeld in Zuid-Australië
In Australië worden het hele jaar door komkommers geteeld, met een zekere piek in de aanvoer tijdens de zomermaanden. Deze maand werden nieuwe cijfers voor Australische komkommers bekendgemaakt: voor het jaar eindigend in juni 2021 werden in Australië in totaal 89.650 ton komkommers geproduceerd (een daling met 5% ten opzichte van het voorgaande jaar) met een waarde van 170,6 miljoen dollar, wat gelijk is gebleven ten opzichte van het jaar ervoor. Slechts een klein deel van de totale productie wordt geëxporteerd, met 69 ton die internationaal wordt verzonden, ter waarde van 500.000 dollar. Momenteel worden in Australië drie belangrijke variëteiten geteeld: continentale komkommers, de meest voorkomende die 57% van de productie vertegenwoordigt, Libanese komkommers die 31% van de teelt vertegenwoordigen, en baby-komkommers, met inbegrip van de Qukes, waarop het handelsmerk van toepassing is en die 11% van de oogst vertegenwoordigen. Zuid-Australië is de grootste producerende staat (43%), gevolgd door Queensland (35%) en West-Australië (10%). De meeste komkommers worden geteeld in beschermde teelten of in hightech kassen. Wat de retailprijzen betreft, worden de Libanese komkommers momenteel voor 1 à 2 dollar per stuk verkocht in de grote supermarkten, terwijl de komkommers van het vasteland met 3 à 4 dollar per stuk duurder zijn.

China: Lentefeest zorgt voor piekprijzen voor komkommers
Chinese telers mikten op China's Lentefeest begin februari om de kaskomkommeroogst op de markt te brengen. Deze periode is het hoogseizoen voor de productie en verkoop van groenten. Dit jaar bedroeg de prijs per kilo meer dan 3 Yuan per kilo. 

De groeiende marktvraag en de investeringen op staatsniveau hebben geleid tot een toename van de productie van komkommers in kassen in provincies zoals Hebei en Shandong. Een typische Chinese serreoogst op zonne-energie bedraagt ongeveer 400 tot 500 kg per oogst. De productie wordt meestal verkocht in plaatselijke supermarkten. 

Volgende week: Overzicht wereldmarkt bananen