"Israëlische citrusexport zal dit jaar naar verwachting groeien"

De afgelopen maand was een Israëlische citrusexporteur druk met het voorbereiden van de start van het citrusseizoen. Tot april 2022 zal het bedrijf zich richten op de export van diverse citruscategorieën naar voornamelijk West-Europa. Het bedrijf exporteert echter ook naar markten in het Verre Oosten en vanwege de problematische weersomstandigheden in Texas hoopt het dat de vraag en export dit seizoen zullen groeien. 

"Het Israëlische citrusseizoen is al in volle gang," zegt Betsalel Ohana, exportmanager bij Planet Israel. In het zuiden van Israël is het seizoen als gevolg van weersomstandigheden later van start gegaan. "Het exportseizoen van Israëlisch citrus is al begonnen. Het ging in oktober al van start en zal nog tot april duren. Tot onze voornaamste exportproducten behoren: Sweetie Green-grapefruit, waarvan het seizoen van oktober tot december loopt, Sunrise (Star Ruby)-grapefruit, waarvan het seizoen van december tot april duurt en Orri-mandarijnen, waarvan het seizoen van januari tot april duurt."

"Evenals voorgaande jaren werd het citrusseizoen ook dit jaar afgetrapt in het noorden van het land. In het zuiden van Israël begon het seizoen iets later vanwege het warme weer. Het fruit heeft een bepaald aantal koude-uren nodig, zodat het suiker- en zuurgehalte zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bij Planet Israel en Saida Farms zijn we in week 44, de eerste week van november, begonnen met het verladen van de eerste Sweetie-grapefruit."

Ohana verwacht dat de export dit seizoen zal groeien, mede vanwege de problemen in Texaanse citrusboomgaarden. "De grapefruitoogst bedroeg vorig jaar zo'n 65.000 ton, waarvan 40.000 ton bestemd was voor de export, 20.000 ton voor de sapindustrie en 5.000 ton voor de lokale markt. Dankzij de goede vraag en stabiele prijzen verwachten we onze export dit seizoen te kunnen vergroten. De Covid-19-situatie is één van de factoren die bijdraagt aan deze sterke vraag. Mensen consumeren meer vitamine C-rijke producten om hun afweer te versterken. Een andere factor is de extreme kou waar grapefruitboomgaarden in Texas door werden getroffen in januari 2021. Als gevolg van deze kou kwamen de boomgaarden in Texas pas in het voorjaar van 2021 in bloei, waardoor er tekorten op de markt dreigen te ontstaan."

"Het Israëlische citrus wordt naar vele markten geëxporteerd, voornamelijk in Europa, maar ook in het Verre Oosten, waaronder China, Hongkong, Singapore, Japan, en Noord-Amerika: de VS en Canada," vervolgt Ohana. "West-Europa is dit jaar de voornaamste markt voor Planet Israel en het merk Saida Farm. We verladen al onze categorieën naar Nederland. Vanuit Nederland wordt het citrus vervolgens naar andere markten in West-Europa gedistribueerd, waaronder Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland, Italië en Scandinavische landen."

Een grote uitdaging voor Israëlische exporteurs is de sterke munt, waardoor de inkomsten worden gedrukt. "De Israëlische munt vormt momenteel een probleem. De NIS (Nieuwe Israëlische Sjekel) staat erg sterk ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. Dit wordt veroorzaakt door de goede economische situatie in Israël, die met name te danken is aan de groei van de hightechsector. Het levert Israëlische exporteurs echter problemen op, omdat zij hun inkomsten zien dalen," vervolgt Ohana. "Vorig seizoen stond de dollar op ongeveer 3,50 NIS, ten opzichte van 3,10 nu. Hetzelfde geldt voor de euro. Vorig jaar was 1 euro 3,95 Nis waard en nu is dit 3,60 NIS."

“Spanje, Marokko en Turkije zijn onze grootste concurrenten. Voor het ras Sweetie is de concurrentie van andere landen minder sterk en de vraag naar dit ras is goed. Voor Sunrise is de concurrentie echter sterk en zijn de prijzen lager. De vraag naar Orri-mandarijnen is sterk en dankzij de hoge kwaliteit zijn de prijzen ook goed, ondanks de concurrentie op deze markt. We zijn overwegend optimistisch over het komende seizoen. We verwachten wel wat uitdagingen, maar rekenen toch op een prima seizoen," zegt Ohana tot besluit. 

Voor meer informatie:
Betsalel Ohana
Planet Israel
+972 54 738 3436
israel@planetfareast.com
www.planetisrael.farm 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.