Wat is er aan de hand met de Italiaanse clementines?

Zoals bekend is de clementineoogst in Italië dit jaar met ongeveer 50% gedaald. Meestal blijft het citrus in seizoenen met een hoge productie middelmatig klein, maar als de oogst wordt gehalveerd, zoals nu het geval is, heeft het citrus een groter kaliber. De waarheid is dat het weerpatroon van de laatste weken de telers in een moeilijke situatie brengt, aangezien de temperaturen in de verschillende Italiaanse teeltgebieden boven het seizoensgemiddelde liggen.

Bij warm weer ondergaan clementines een bijzonder verschijnsel waardoor hun schil opzwelt en de clementine groter wordt, waardoor zij voor vele markten ongeschikt wordt. Een probleem dat zich voordoet nog voor de vrucht volledig gekleurd is. In deze abnormale herfst liggen de temperaturen nog steeds boven 20°C, met overwegend zonnige dagen en een onbeduidend temperatuurverschil tussen dag en nacht.

“Tot dusver is ongeveer 40% van de clementines geoogst. Wij hebben echter een groot percentage afval: dit jaar hebben wij in de faciliteiten veel grote clementines aangetroffen, die de grote winkelketens niet willen hebben”, verklaren een aantal telers uit Apulië en Basilicata.

Clementines op 23 november. Deze zijn te groot voor de detailhandel.

“Veel telers hebben de oogst uitgesteld in de hoop een paar cent meer te krijgen, maar door het warme weer is een groot deel van de oogst opgezwollen. Op dit moment zijn de prijzen vergelijkbaar met die van dezelfde periode in 2020, of dalen ze. Tot overmaat van ramp is er in de sector al lange tijd sprake van een gebrek aan organisatie. Er is een concurrentiestrijd tussen handelsondernemingen die de markt alleen maar uit evenwicht brengt en algemene verwarring schept. Dit is nooit anders geweest en dit levert geen enkel resultaat op. Bovendien blijft het gebrek aan mankracht een probleem en dit jaar is het probleem nog gecompliceerder geworden. Er is geen gespecialiseerd personeel te vinden.” 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.