Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere oogst, maar grotere maten late Turkse mandarijnen

De oogst van de late mandarijnenrassen zal naar verwachting binnenkort van start gaan in Turkije. Over het algemeen zullen er kleinere hoeveelheden worden geplukt, maar wel grotere maten. De Turkse munt doet het niet al te best, maar een exporteur stelt dat dit weinig effect heeft op de prijs van de mandarijnen zelf.

De mandarijnen gaan weer richting de late rassen, waarvan de oogst over ongeveer drie weken zal beginnen. Volgens Coskun Eren, verkoopmanager bij de Turkse fruitexporteur Eren Tarim, zullen er lagere volumes, maar grotere maten beschikbaar zijn voor deze mandarijnen. "Het seizoen verloopt dit jaar goed. Nu komen de late rassen eraan. Het ziet ernaar uit dat we rond half december van start zullen gaan en dan op kruissnelheid zullen komen begin januari. Het is droog geweest dit jaar. Het heeft weinig geregend. Er zullen dus minder kilo’s worden geoogst, maar de maten worden wel groter dan vorig jaar. De kwaliteit ziet er goed uit, omdat het nu de beurt is aan de dure variëteiten en de telers dus extra hun best doen om ze te beschermen tegen schade. De prijzen zullen naar verwachting vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar."

Hoewel Kerstmis meestal een periode is waarin de vraag naar mandarijnen wat terugloopt, stelt Eren dat de vraag dit seizoen relatief normaal blijft. "De vraag naar middelvroege mandarijnen is zoals gewoonlijk erg hoog. We lijken eigenlijk niet genoeg Satsuma’s te hebben voor de exportvraag op dit moment. Na de Satsuma’s komen de middellate rassen als Freemont en Nova aan de beurt. Daar willen we binnen 7 dagen mee van start. In het algemeen is de vraag naar groenten en fruit niet bijster hoog, maar mandarijnen lijken daar het minst onder te lijden. De vraag blijft normaal."

De pandemie heeft exporteurs zoals Eren Tarim ertoe aangezet hun strategie voor het seizoen te herzien. Eren legt uit dat ze daardoor het seizoen eigenlijk hebben verkort. "Onze volumes zijn iets lager, maar dat komt niet door een gebrek aan klanten of vraag. Vorig jaar was een slecht jaar door Covid-19 en alle problemen die daar verband mee houden. Dit jaar hebben we als bedrijf besloten om een aantal strategieën te wijzigen en het product alleen aan te bieden precies op het moment dat het de beste kwaliteit haalt, waardoor de verschillende afzetvensters in het algemeen worden verkort. Zo wordt een deel van het volume niet op de markt gebracht door strengere productcontroles. We krijgen dan ook aanzienlijk minder klachten binnen. Klachten betreffen momenteel minder dan 1 procent van de volumes, wat een mooi percentage is in onze branche."

Ondanks de lage koers van de lira ten opzichte van de dollar en de euro, zijn de prijzen voor mandarijnen ongeveer hetzelfde als vorig jaar, stelt Eren. "Voor middelvroege rassen zoals Satsuma’s zijn de volumes behoorlijk en is de maatvoering normaal. Voor middellate rassen als Freemont en Nova zijn de hoeveelheden hoger dan vorig jaar, maar de maten zullen daardoor kleiner uitvallen. Van de late variëteiten zullen we dan weer minder kilo’s plukken, maar de maatvoering zal beter zijn."

"Grote volumes en grote maten gaan nooit samen, maar we geven altijd de voorkeur aan mindere hoeveelheden en grotere kalibers, want dan is de kwaliteit toch iets beter. Nu is de kwaliteit in het algemeen best wel in orde en qua prijs verwachten we een vergelijkbaar niveau met dat van vorig jaar. De meeste mensen verwachten aanzienlijk goedkopere prijzen dan vorig jaar vanwege de koers van de lira, maar dit is echt niet het geval, want bijna alle grondstoffen voor de teelt en verpakkingen worden geïmporteerd. Met de zwakke lira worden die dus duurder, waardoor de uiteindelijk prijs van het eindproduct toch behoorlijk hoog ligt."

"We zijn erg enthousiast over de late mandarijnen. Zoals ik al zei, hebben we vorig jaar veel succes geoogst met die mandarijnen en we streven ernaar om onze export dit jaar serieus uit te breiden. De oogst van late mandarijnen van topkwaliteit zal rond half december-half januari beginnen en doorgaan tot en met maart. We bevelen langdurige en constante programma's aan, omdat de vraag naar deze producten groot kan zijn", besluit Eren.

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
Tel: +90 533 695 5802
[email protected] 
www.erentarim.com 

Publicatiedatum: