Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alejandro Peiró, commercieel directeur van Peiró Camaró (Spanje):

"De start van het citrusseizoen wordt getekend door een historisch lage vraag"

Het Spaanse citrusseizoen, dat in september van start ging met de eerste extra vroege mandarijnen, kabbelt nu verder met al iets meer consistente hoeveelheden. Toch zijn de volumes op de markt heel wat minder in vergelijking met dezelfde periode van vorig seizoen. De afzet van clementines begint nu wel te lopen, maar er nog steeds bezorgdheid over de kalmte in de handel van sinaasappelen. De stijging van de teelt- en verwerkingskosten zal voor een groot deel van de waardeketen bepalend zijn voor het rendement.

"De afzet van clementines stijgt een beetje en momenteel verkopen we ze tegen hogere prijzen dan vorig jaar. Je moet natuurlijk wel rekening houden met het feit dat de productiekosten tussen 18 en 23% zijn gestegen in vergelijking met vorig seizoen", zegt Alejandro Peiró, commercieel directeur van Peiró Camaró, een Valenciaans bedrijf dat jaarlijks ongeveer 35 miljoen kilo clementines en sinaasappelen op de markt brengt, waarvan 40% van eigen teelt.

"De supermarktketens, momenteel de grootste afnemers van citrus, zijn niet altijd bereid om de inkoopprijzen te verhogen. Toch zie ik enkele veranderingen in de manier van onderhandelen, niet zozeer vanwege de stijgende kosten, maar wel vanwege de mogelijkheid van productschaarste, zeker in het geval van clementines. Als de vraag meewil, zou ons dat meer onderhandelingsmacht kunnen geven", legt Alejandro Peiró uit.


Alejandro Peiró, commercieel directeur van Peiró Camaró

Maar daar wringt het schoentje net. De vraag is ondermaats, dat bewijzen de beduidend lagere exportvolumes. De citrusexport naar derde landen tot en met 31 oktober is bijvoorbeeld gedaald tot 12.779 ton, terwijl die vorig jaar nog 21.394 ton bedroeg.

"De start van dit citrusseizoen wordt getekend door een historisch lage vraag", vertelt de teler en exporteur. "Retailers hebben het ook moeilijk met de verkoop. Maar we moeten blijven proberen de stijging van de productiekosten door te berekenen in de verkoopprijs. We hopen ook dat de telersprijzen niet zo sterk zullen stijgen als vorig seizoen, want toen bleek het uiteindelijk heel moeilijk om hoge verkoopprijzen te verdedigen in de markt. Bovendien zijn er 40% minder Clemenules, de meest geteelde variëteit in de Valenciaanse Gemeenschap, vanwege plaagdruk en regen en hagel", zegt hij.

Afzet sinaasappelen nog in het slop
De situatie bij de sinaasappelen is zorgwekkend. Er zit geen tempo in de afzet en de prijzen zijn zeer laag vanwege de grote overlap met de import uit het zuidelijk halfrond. In de week van 25 tot 31 oktober kwam er zelfs nog 675 ton sinaasappelen uit het zuidelijk halfrond Europa binnen.

"De Spaanse sinaasappeloogst komt heel langzaam op gang. Tot ver in augustus waren er nog Valencia Lates uit Egypte op de Europese markt en op dit moment is er nog veel beschikbaarheid van sinaasappelen uit Zuid-Afrika. Veel inkopers van supermarktketens vertellen ons ook steeds dat 'er nog veel fruit op zee vertoeft', verwijzend naar het Zuid-Afrikaanse fruit dat tegen prijzen van ongeveer 55 cent wordt aangeboden. Ondertussen halen de eerste Spaanse Navelina's niet eens prijzen die de productiekosten dekken. De vraag mag nu echt wel toenemen", besluit Alejandro Peiró.

Voor meer informatie: 
Alejandro Peiró
Peiró Camaró
Polígono Cotes B. C/ Aiguaders, 6/10
Algemesí (Valencia) - Spanje
+34 96 244 83 26
comercial@peirocamaro.es
www.peirocamaro.es

Publicatiedatum: