Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado's

De avocadomarkt bevindt zich momenteel in een impasse: Er waren lange tijd tekorten in Peru en dit had zijn weerslag op de prijzen. Latent aanwezig is de voortdurende coronacrisis en de bijkomende horecasluiting in veel Europese afzetlanden. 

België: Forse tekorten op de avocadomarkt
Er waren forse tekorten in avocado's. Volgens een Belgische importeur was er ontzettend weinig aanvoer en hadden de boten flinke vertraging. Momenteel komen de avocado's uit Peru en staat Zuid-Afrika op het punt om te beginnen. De prijzen zijn vrij hoog, maar liggen niet op een extreem niveau. Volgens de importeur komt dat door de gesloten horeca. "We verwachten dat de aanvoer zal toenemen, maar van een overaanbod zullen we voorlopig nog niet kunnen spreken, omdat de nieuwe oogst Peru ook erg matig rijpt."

VK: Eerste versoepelingen in de horeca merkbaar
Begin van het jaar was het aanbod uit Israel en Spanje ondermaats met recordprijzen tot gevolg. Peru startte weliswaar vroeg, maar kon dit gat toch niet naar behoren opvangen. De volumes komen overeen met vorig jaar, meldt men. De eerste grote volumes uit Zuid-Afrika zullen vermoedelijk rond week 20 zullen arriveren. Kenia speelt vanwege de matige kwaliteit eerder een marginale rol.

Procentueel speelt Peru met 70% marktaandeel de voornaamste rol in de zomermaanden, op gepaste afstand gevolgd door Zuid-Afrika (16%). Kenia en Colombia spelen een bescheiden rol, evenals Brazilië en Mexico.

De eerste versoepelingen in de horeca lijken letterlijk en figuurlijk hun vruchten af te werpen met het oog op de stijgende vraag. Met het zonnige weer en verdere versoepelingen in het vooruitzicht zal deze lijn zich in mei doortrekken, vermoedt men. Zodra er weer volume richting de horeca gaat zal de afzet in de retail echter lichtjes afnemen.

Marokko: Israëliërs investeren in Marokkaanse avocadoteelt
Een groep Israëlische investeerders staat op het punt een teeltproject in Marokko uit de grond te stampen. Dit project - dat nog door de regering moet worden goedgekeurd - zou naar verluidt 10.000 ton avocado per jaar voor de export naar Europa moeten opbrengen. Volgens de Israëlische krant Globes hebben de desbetreffende investeerders een overeenkomst bereikt met een lokaal bedrijf, waarmee het in het verleden al samenwerkte. Het totale project omvat een gepland areaal van 455 ha. 

Spanje: Vroege seizoensafsluiting
Het Spaanse seizoen loopt op zijn eind. De productie in Zuid-Spanje (ca. 90% van de totale oogst) werd drie weken geleden al afgesloten en in Valencia worden enkel nog kleine volumes aan Lamb Hass geoogst. In andere jaren liep het seizoen regelmatig tot eind april en zelfs medio mei door. De vroege seizoensafsluiting heeft alles te maken met het koude lenteweer, waardoor de oogst lager uitviel bij een relatief hoge vraag. 

Door de omstandigheden is het Peruaanse seizoen eerder gestart. Enkel vruchten met een minimaal vetgehalte kunnen naar behoren worden verscheept en gerijpt, waardoor er tekorten en bijgevolg hoge prijzen zijn ontstaan. Ook de huidige Ramadan heeft hier aan bijgedragen, melden experts. In zijn algemeenheid blikken de Spanjaarden terug op een goed avocadojaar met uitstekende teeltprijzen en een gestaag groeiende consumptie. 

Nederland: Zorgt paniekreactie voor prijsdaling na goede avocadomarkt?
Het avocadoseizoen loopt momenteel op volle toeren. Naast de Colombiaanse aanvoer zijn momenteel Peru en Kenia volop aan de markt. Volgens een Hollandse importeur begint de vraag nu wel af te nemen. "De markt is nu nog goed, maar naar verwachting zal er een flinke prijsdaling komen. Maar er komt veel volume aan, voornamelijk uit Peru. Men heeft maandenlang de prijzen hoog gehouden, ook vanwege een goede vraag uit China, maar nu begint er wat paniek te ontstaan."

Momenteel liggen de prijzen voor de goede maten (4kg) uit Peru nog tussen de 11 en 13 euro, de prijs van Kenia ligt daar traditiegetrouw wat onder. "Men durft nu even niets extra's te laden omdat de markt naar verwachting even zal instorten, voornamelijk voor de kleine maten. Die paniek zie je altijd even aan het begin van het seizoen, maar ik hoop dat de markt zich vervolgens na twee, drie weken wel weer zal herstellen. Hopelijk kunnen we dan op een niveau rond 8, 9 euro blijven hangen."

Duitsland: Groothandelsprijzen bereiken recordhoogte
In de Duitse groothandel bereiken de avocadoprijzen zo langzaam maar zeker een recordhoogte. "Ondanks de teruglopende vraag door het toenemende aanbod aan zomerfruit rijzen de colliprijzen met 20-23 euro voor ready-to-eat Hass-avocado’s de pan uit. Dat is twee euro hoger dan vorig jaar rond deze tijd," meldt een handelaar. Dit heeft alles te maken met de nijpende tekorten in Peru. Naast de Hass-avocado’s zijn er groene avocado’s (Fuerte) beschikbaar: Ook hier is het aanbod beperkt, zij het iets ruimer dan bij de ingevlogen Hass-avocado’s.

Italië: Avocado-consumptie groeit tijdens Corona
Het Peruaanse Hass-seizoen is nu in volle gang. "De eerste volumes zijn relatief klein (18, 20 en 22) maar daardoor qua maat wel perfect voor de Oost- en Noord-Europese afzetmarkten. Voor de binnenlandse markt zijn met name de gewilde maten 10, 12, 14 en 16 beperkt beschikbaar. Dit zal naar verwachting tot halverwege mei duren", aldus een Noord-Italiaanse handelaar. "Israël, Marokko en Mexico zijn vrijwel volledig van de markt, Zuid-Afrika komt nu met zowel groene als Hass-avocado's op de markt."

Terugblikkend was er aan het begin van de crisis geen verschil in consumptie vergeleken met 2019, meldt een handelaar. "Gaandeweg liep de consumptie echter op tot een groei van 500% in maart dit jaar. Men ziet de avocado toch als superfood en de Hass is daarbij het summum."

Zuid-Afrika: 'Off-year' voor avocado-export
In Zuid-Afrika is er sprake van een 'off-year' met een totale exportraming van 16,5 miljoen kartons à 4 kg. De vroege rassen tussen week 12 en week 20 zullen nog vlot worden afgezet, aangezien Spanje en Chili relatief vroeg van de markt zijn en er een nagenoeg lege Europese markt is achtergebleven, zo verwacht men.

Vanaf week 18 wordt er een behoorlijke druk op de Europese avocadomarkt verwacht. Er gaan geruchten dat Peru het totale exportvolume dit jaar opnieuw zal overschrijden, met leveringen van 800 containers per week, mede door de relatief vroege start dit jaar, waardoor de prijzen traditioneel zakken. Dit heeft ook zijn weerslag op de Zuid-Afrikaanse export, aangezien Europa, met inbegrip van het VK, de voornaamste afzetmarkt is.

Aangezien ook het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen in de startblokken staat, kan het nog wel eens krap worden voor wat betreft zeecontainers. De binnenlandse kiloprijzen in de groothandel staan momenteel op R13.33 (0,77 euro) en de binnenlandse vraag is behoorlijk. 

Australië: Overgang van Shepard naar Hass 
Het seizoen voor de Shepard-avocado is bezig aan een eindspurt, aangezien het ras voornamelijk tussen februari en april op de markt wordt gebracht. Daarna start de oogst van de Hass-avocado. Experts ramen de binnenlandse Shepard-oogst op 2,9 miljoen colli dit jaar, ook met het oog op het weer en de problemen rondom seizoensarbeiders. De Shepard bedraagt om en nabij 18% van het totale avocado-areaal, de Hass is met 75% nog altijd koploper. 

De avocado-consumptie in Australië stijgt zienderogen met een totale consumptie van 3,88 kg per hoofd van de bevolking. Experts verwachten een verdere groei in de komende jaren. 

VS: Hoge vraag naar Mexicaans en binnenlands product
Momenteel komt het gros van het volume uit Mexico. "Er was wat onenigheid over het totale volume: Er werd op een bepaald moment gesproken over 256 miljoen ton, andere bronnen spraken weer van een hoger volume. Als Mexico erin slaagt 27,000-32,000 ton per week te leveren zou dit ongeveer tegemoet komen aan de vraag in de VS", meldt een handelaar.

Tegelijkertijd is er ook binnenlands product uit Californië op de markt, naar verwachting om en nabij 15 procent van het totale aanbod. Naar verluidt is ongeveer 20 procent reeds geoogst met een totale oogstraming van 146 miljoen kilo.

De vraag is momenteel relatief hoog en ligt rond 8-10 procent hoger dan afgelopen jaar. De colliprijs ligt dan weer lager dan in maart (rond 37-38 dollar), waarbij Californisch product wederom iets hoger aan de prijs is.

China: Prijsdaling kenmerkt huidige marktsituatie
Met het naderende einde van het Mexicaanse seizoen is er een prijsdaling op de Chinese markt zichtbaar. Het Peruaanse seizoen bevindt zich nog in de opstartfase met kleinere oogsten en instabiele kwaliteiten afkomstig van kleinere plantages. Vanaf midden-mei komt het hoogseizoen vermoedelijk in gang. 

Daarnaast beschikt China over kleinere volumes aan Filipijns product, doorgaans van matige kwaliteit met veel vlekken op de schil. In maart lieten de Chinese autoriteiten voor de eerste keer Californische luchtvracht toe. Grotere leveringen per schip zullen vermoedelijk medio juni op de markt komen. De kwaliteit van de Californische avocado's is zeer hoog en de marktvraag tot dusver uitstekend. Volgens handelaren heeft Californië de potentie om het gat tussen Mexico en Peru op te vullen. Daarnaast is de aanvoerroute korter in vergelijking met Zuid-Amerika, hetgeen een behoorlijk voordeel oplevert. 

Tot voor kort was de Chinese avocadoprijs relatief hoog: Door de grotere volumes beginnen de prijzen nu langzaamaan te zakken. Deze week daalde de groothandelsprijs voor Mexicaanse avocado's naar 260 yuan per colli (10 kg). 

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt asperges