Overzicht wereldmarkt meloenen

De aanvoer van meloenen verschuift momenteel van Brazilië naar Senegal. Het Centraal-Amerikaanse meloenenseizoen is veel te laat begonnen. Normaal komen de eerste volumes begin tot midden februari binnen, maar dit jaar komen de echte volumes pas deze week aan op de Europese markt. Ook worden deze maand de eerste Siciliaanse meloenen verwacht. Tot nu toe ziet het groeiseizoen er erg goed uit. In China is de provincie Hainan in productie, de volumes zijn lager dan normaal, maar het prijzen zijn sterk voor de tijd van het jaar. 

Nederland: Goede prijs watermeloenen maar korte window Centraal-Amerika
Ondanks dat ook watermeloenen een groot deel van de afzet naar de horeca missen, ligt de prijs op een hoog niveau. “Deze worden nu al weken tussen de 1,30 en 1,40 euro verkocht en dat in wintertijd”, aldus een Hollandse importeur. In tegenstelling tot de watermeloenen, is de markt voor Galia's, gele en Cantaloupe-meloenen volgens hem niet bijzonder. "En het wordt ook spannend hoe die markt verder gaat verlopen. Het Centraal-Amerikaanse meloenenseizoen is veel te laat begonnen. Normaal krijgen we na de beurs in Berlijn de eerste volumes binnen, maar dit jaar komen de echte volumes pas deze week binnen. We missen dus een maand. En begin april zullen de eerste watermeloenen uit Marokko er al weer zijn, snel gevolgd door Spanje. Het zal dus een hele uitdaging worden om de meloenen uit Centraal-Amerika in vier weken verkocht te krijgen. Daar hebben we prachtig weer bij nodig, zeker nu de horeca nog niet open is!"

Duitsland: Goede vraag naar eerste Senegalese watermeloenen
In de Duitse groothandel werden deze week de eerste Senegalese watermeloenen van het seizoen verhandeld. Tegelijkertijd loopt het Braziliaanse seizoen langzaam ten einde.

“Senegal is iets duurder dan Brazilië in de verkoop, maar door het hoge suikergehalte wel zeer populair in de handel. De vraag naar de eerste Senegalese watermeloenen is dan ook zeer groot, hoewel me dit enigszins verbaast als je kijkt naar het koude weer in grote delen van Duitsland”, meldt een importeur. Dit weekend verwacht men eveneens de eerste zwarte, pitloze watermeloenen uit Senegal.

Italië: Eerste Siciliaanse meloenen deze maand op de markt
Qua meloenenconsumptie is Italië in twee delen verdeeld. In het noorden van het land gaat de voorkeur uit naar meloenen met een gladde schil, terwijl de voorkeur in het zuiden uitgaat naar een meloen met een ruwe schil. 

Het seizoen van meloenen op Sicilië begint met de oogst van de meloenen in tunnels. De oogst van deze meloenen begint in maart en loopt tot de maand juni. Het oogsten in tunnels begint in maart en eindigt in juni. Het groeiseizoen van de Siciliaanse meloen is dit jaar uitstekend. In mei start de oogst van de gele meloen die in tunnels en op het open veld wordt geteeld en dit seizoen eindigt in oktober. 

De import van meloenen duurt volgens een handelaar tot begin mei totdat de Siciliaanse meloenen op de markt verschijnen. Dan is het de beurt aan het Italiaanse product dat in de rest van het schiereiland wordt verbouwd. In november komt de Siciliaanse meloen weer op de markt.

Van de watermeloenen liggen er steeds meer pitloze variëteiten in de Italiaanse supermarkten. Ook qua formaat heeft er een verschuiving plaatsgevonden, de mini- en miniwatermeloenen maken momenteel 50% van de markt uit. De Siciliaanse mini-watermeloen wordt zowel in een tunnel als op het open veld geteeld en het seizoen duurt van mei tot september. Dit is vergelijkbaar met de normale watermeloen, die echter alleen in het open veld wordt geteeld.

Spanje: Lagere volumes meloenen uit Senegal verwacht
Het Braziliaanse meloen- en watermeloenseizoen loopt ten einde in Spanje en de eerste pitloze watermeloenen uit Senegal zijn deze week op de markt gebracht. De volumes van Braziliaanse Piel de Sapo-meloenen waren ongeveer 10% lager en de verwachting is dat ook Senegal dit seizoen minder meloenen beschikbaar heeft. 

Vanaf half februari regent het behoorlijk veel in Brazilië, waardoor de kwaliteit in deze tijd van het jaar lager afneemt en andere origines het overnemen op de Spaanse markt, voornamelijk Senegal. Het Braziliaanse meloenenseizoen was redelijk bevredigend voor Piel de Sapo-meloenen, met stabiele en acceptabele prijzen, dankzij de lagere volumes (-10%). De Braziliaanse handel in Piel de Sapo-meloenen wordt steeds specialistischer naarmate het steeds meer in handen komt van zeer professionele bedrijven en prestigieuze merken. Niet iedereen kan groeien in Brazilië, de investeringen en risico's zijn groot. Braziliaanse gele meloenen hebben het dit jaar redelijk goed gedaan, maar Galia's hebben het moeilijk gehad door onstabiele prijzen. De concurrentie van andere origines uit Midden-Amerika was laag, vanwege de hevige regenval. 

De eerste watermeloenen uit Senegal zijn aangekomen in Spanje en de eerste Piel de Sapo-meloenen worden over een week verwacht. De klimaatomstandigheden zijn ideaal geweest voor de meloenenteelt in dit Afrikaanse land, dus de kwaliteit zal naar verwachting uitstekend zijn. De volumes zullen echter lager zijn, aangezien één van de grootste Spaanse bedrijven die in deze teelt betrokken is, besloot om de investeringen te minderen vanwege de onzekerheid van de pandemie. Vorig jaar waren er tonnen meloenen die niet verkocht werden. Senegal is hoe dan ook een goede strategische optie om meloenen te telen voor de spelers die het hele jaar door Piel de Sapo-meloen willen leveren.

De Senegalese meloenen worden in mei opgevolgd door de Spaanse meloenen, te beginnen in Almeria. Telers in Almeria zijn bezig met het aanplanten van de meloenen en watermeloenen. Zaadbedrijven lieten weten dat de vraag dit jaar rationeler is geweest. De sector wordt professioneler en telers planten steeds meer volgens vooraf bepaalde aanvoerprogramma's, aangewakkerd door angst die de pandemie heeft aangewakkerd. 

Noord-Amerika: prijzen honingdauw-meloenen liggen op een laag niveau
De beweging van meloenen is momenteel enigszins inconsistent op de Noord-Amerikaanse markt. De honingdauw-meloenen komen momenteel uit Zuid-Mexico en kennen een enigszins verzadigde markt, wat beweging moeilijk maakt. "Er is momenteel minder product, maar dat hoeft de markt niet per se te versterken”, laat een handelaar uit Arizona weten. De prijzen van honingdauw-meloenen zijn laag en liggen momenteel onder de $10.

De cantaloupe-meloenen komen voornamelijk uit Honduras, Guatemala en Costa Rica. “Eerder in de winter was de aanvoer onder druk komen te staan door de twee orkanen in november”, vertelt de handelaar. "Aangezien Mexico niet echt een grote rol speelt in meloenen, was er geen andere regio om te compenseren." Over het algemeen was de markt vrij sterk. De prijzen lagen op een hoog niveau en de importeurs hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de retailers voldoende voorraad hadden.

De watermeloenen komen momenteel uit de Mexicaanse regio's Nayarit, Jalisco, Colima en Michoacán en concurreren met andere teeltregio's, waaronder Honduras en Guatemala. Mini-watermeloenen kenden een goede verkoop en een consistent prijsniveau. In april begint de binnenlandse productie in Florida. 

Guatemala: Goede volumes en sterke prijzen verwacht
De voorjaarsteelt start nu in Guatemala voor de honingdauw- en cantaloupe-meloenen. Er zijn meestal twee productiecycli, waarbij de lentecyclus de tweede is. De eerste productiecyclus van dit seizoen werd zwaar getroffen door de orkanen Eta en Iota in november, waardoor er nauwelijks volumes beschikbaar waren. De nieuw gestarte tweede cyclus lijkt gelukkig zonder problemen te verlopen en de volumes zullen naar verwachting goed zijn met sterke prijzen vanwege de tekorten eerder in het seizoen.

Honduras: Meloenen kennen sinds december recordprijzen
Honduras had dezelfde problemen als Guatemala, omdat het land ook werd getroffen door de orkanen. Hun eerste cyclus werd ook zwaar getroffen, maar de tweede cyclus lijkt volledig hersteld te zijn en zal half maart van start gaan. De meloenen uit zowel Guatemala als Honduras kennen sinds december recordhoge prijzen, maar de verwachting is dat het zal afvlakken naar normale prijzen wanneer Honduras half maart op de markt komt om zich bij de volumes uit Guatemala aan te sluiten.

China: Prijzen meloenen verdubbelt ten opzichte van vorig jaar
De meloenenseizoen in Hainan is in productie. Echter de lage temperaturen veroorzaakten een lagere suikerwaarde, waardoor de zoetheid en smaak van meloenen over het algemeen lager is dan in de voorgaande jaren. De huidige marktprijs blijft op een hoog niveau en is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ten eerste is door het extreme weer in het land de productie sterk afgenomen. Ten tweede zorgde de corona-crisis voor problemen in de export van Zuidoost-Azië naar China, wat leidde tot een verdere afname van het aantal meloenen op de markt. Het tekort aan meloenen veroorzaakte de prijsstijgingen.​

Het Hainan-seizoen heeft meestal twee oogsten in één seizoen. De productie in de vroege periode van het seizoen was extreem laag en de verhouding tussen vraag en aanbod was niet in evenwicht. Hierdoor overwogen sommige telers om nog eens aan te planten, om het seizoen te verlengen. Het hoogseizoen van Hainan-meloen duurt van juli tot augustus.

De meloenen in Anhui, Henan en Shandong worden voornamelijk geteeld in plastic kassen, met een klein plantgebied en een korte productieperiode. Het verkoopseizoen is geconcentreerd van maart tot mei. Dit kan de markt vullen tussen het seizoen van Hainan en Xinjiang. De hoge prijzen zullen naar verwachten aanhouden tot april. Wanneer Xinjiang-meloenen in juni in grote hoeveelheden op de markt komen, zal de prijs naar verwachting sterk dalen.

Australië: Meloenensector investeert in traceerbaarheid
De Australische meloenensector heeft onlangs geïnvesteerd in het versterken van de traceerbaarheid van het fruit, waarbij een Victoriaanse cantaloupe-meloenenteler met succes de eerste fasen van het proefprogramma heeft voltooid. Dawson Melon Co heeft in samenwerking met FreshChain Systems, NSW DPI en instore ondersteuning van speciaalzaken voor vers voedsel hele en gesneden cantaloupe-meloenen gevolgd van het veld naar de consument. Het programma is bedoeld om klanten en consumenten meer vertrouwen te geven in zowel de veiligheid als de kwaliteit van zijn cantaloupe-meloenen, met name na een gezondheidskwestie in 2018.

Volgens de laatste statistieken van Hort Innovation werd voor het jaar dat eindigde in juni 2020 190.024 ton meloenen geproduceerd, met een waarde van $152,1 miljoen. Het was een stijging van vijf procent ten opzichte van het voorgaande jaar, ondanks een volumedaling van 13 procent. Van het totaalvolume werden er 58.136 ton meloenen (cantaloupe-meloenen en honingdauwmeloenen) geproduceerd (waarde $68,4 miljoen) en 131.889 ton watermeloenen (waarde $ 83,7 miljoen). Er was stijging van één procent in het exportvolume van het hele meloenvolume tot 21.772 ton en de waarde steeg met zes procent tot $39,3 miljoen.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt sinaasappelen
 
 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven