Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

Op de wereldmarkt voor knoflook stijgen de prijzen momenteel vooral in Europa. De Spaanse oogst heeft dit jaar veel last gehad van de weersomstandigheden wat zorgde voor een flinke reductie. Wat betreft de vraag flink gestegen, vooral in Noord-Amerika waar in Canada de vraag is verdubbeld en in de VS zelfs tot 70%. Wereldwijd lijkt dit tot voor tekorten te gaan zorgen. Een handelaar in de VS gaf al aan dat hij dit jaar bijvoorbeeld geen competitie verwacht op de markt vanuit China, Spanje, Argentinië, Peru en Mexico. In China valt de oogst van knoflook dit jaar wel hoger uit (20-25% meer) maar er zijn flinke problemen met de export vanwege een tekort aan reefercontainers.

Nederland: Knoflooktekort aanstaande?
De situatie op de knoflookmarkt is volgens een Hollandse importeur niet eenvoudig. Zo is de Spaanse oogst met bijna 45% gereduceerd en is het beschikbare aanbod ook niet van topkwaliteit. China had een grote en goede oogst qua kwaliteit en maatsortering, maar heeft ook heel veel vraag en veel geëxporteerd naar de hele wereld. Doordat de wereldwijde oogsten allemaal tegenvallen en er veel vraag is vanuit Noord- en Zuid-Amerika lopen de prijzen in Chili, Argentinië en Mexico al snel op tot niveaus die voor de Europese markt veel te hoog zijn. "Wij verwachten dat wanneer de kou straks echt zijn intrede doet in de EU dat de actuele voorraden bij de importeurs er heel snel doorheen gaan en er een tekort zal ontstaan," aldus de importeur. 

De zomeraanvoer is veel sneller verkocht dan normaal en de nieuwe aankomsten zijn veel duurder vanuit China doordat de vrachtkosten meer dan verdubbeld zijn en de prijzen in China al met circa 50% gestegen zijn. Er zijn wederom door lokale speculanten grote posities ingenomen de laatste maanden en deze willen nu niet meer verkopen tot na het Chinese Nieuwjaar, omdat de speculanten verwachten dat de prijs weleens hetzelfde zou kunnen worden als vorig seizoen. Dat wil zeggen dat er nog eens een prijsverhoging van nog eens 50% aan zou kunnen komen voor de knoflook in China. Bovendien is de beschikbaarheid van reefercontainers een probleem en is de Chinese valuta aan het verslechteren ten opzichte van de dollar. Al met al kan dit seizoen kan nog een hele vreemde wending maken."

Duitsland: Onverwachts rustige markt voor knoflook
De knoflookmarkt in Duitsland is de afgelopen weken onverwachts rustig geweest. Toen in oktober en november nieuwe lockdown-maatregelen werden aangekondigd, hoopten handelaren op een sterke stijging van de verkoop, zoals ze in het voorjaar hadden gezien. De consumenten hebben zich echter heel anders gedragen. Een grote Duitse handelaar is van mening dat consumenten de economische gevolgen van de pandemie voelen en huiverig zijn om geld uit te geven. Als gevolg van de zogenoemde “Lockdown Light” en de daaropvolgende horeca-sluiting begin deze maand wordt ook de vraag naar knoflook sterk beïnvloed. “De vraag naar geschilde knoflook – normaliter een typisch horeca-artikel – is de laatste weken sterk teruggelopen”, meldt een handelaar.

Droog knoflook komt op het moment vooral uit Spanje. Spaanse telers en handelaren hadden gehoopt de prijzen te verhogen en waren tot op zekere hoogte succesvol. Door de lage vraag was er echter geen grote stijgingen mogelijk. Hetzelfde geldt voor Chinese knoflook met vergelijkbare prijzen als Spaanse origines. Momenteel is er verse knoflook uit Nederland op de Duitse markt met historisch hoge prijzen: “De voorraden zijn erg laag en het drijft de prijzen op,” aldus een handelaar. “Volgende week ontvangen we de eerste zendingen uit Argentinië met vergelijkbare lage volumes en hoge prijzen." Een groot probleem voor verkopers van verse of droge knoflook zijn de gestegen verzendkosten, die zijn verdubbeld in vergelijking met vorig jaar en nog steeds stijgen.

Het planten voor het volgende seizoen in Duitsland en Spanje is begonnen en dankzij gunstig weer ziet het er goed uit. Op de lange termijn is de opkomst van verse knoflook uit Duitse teelt vermeldens-waardig. “In het verse segment hebben we in tegenstelling tot de bekende gedroogde knoflook nauwelijks tot geen concurrentie van goedkope import uit China. Daarnaast hebben we geen lange transportwegen ten opzichte van onze afzetmarkt en leveren we een aansprekend, regionaal productconcept. Dit spreekt consumenten aan”, aldus een Noord-Duitse teler die zijn product tussen juni en augustus op de markt brengt.

Verenigd Koninkrijk: Spaans gaat boven Chinees knoflook
De voorraden in het Verenigd Koninkrijk zijn goed te noemen. Import komt op het moment vooral uit Spanje en China. Het Spaanse knoflook heeft de voorkeur omdat er wat mindere verhalen de ronde doen over de kwaliteit van het Chinese knoflook. Daarnaast bestaat er een boycot tegen gepeld knoflook uit China.

Frankrijk: Stijgende vraag naar binnenlands product
Er is een gebrek aan Frans knoflook door de slechte weers-omstandigheden dit jaar. Vooral de droogte heeft erin gehakt. De vraag is vrij goed wat zorgt voor redelijke prijzen voor de telers. De concurrentie van andere markten is eigenlijk minder belangrijk dan vorig jaar. De Franse en Spaanse oogst is behoorlijk populair, vooral omdat er maar weinig volumes Chinese knoflook op de Europese markt zijn.

Spanje: Stijgende prijs door lager aanbod
Door de overvloedige en aanhoudende regenval in de belangrijkste knoflook producerende gebieden zijn de productievolumes in de zomer gedaald. Neerslag op het moment van de oogst is erg schadelijk voor het uiterlijk van het product. Hoewel de interne kwaliteit van de knoflook dit jaar is verbeterd ten opzichte van het voorgaande seizoen, hebben de overmatige regenbuien aanzienlijke huidschade veroorzaakt in een belangrijk deel van de knoflook, waardoor er dit jaar een tekort aan eersteklas product is ontstaan. Als gevolg hiervan zijn de prijzen gestegen en bereiken ze nu zelfs € 3,60 per kilo voor de telers. Volgens een handelaar is er dit jaar veel speculatie bij de Spaanse telers, omdat velen weigeren te verkopen in afwachting van de prijsstijging. Dit zorgt voor een groter tekort aan knoflook en daardoor worden supermarkten gedwongen te importeren meer uit andere landen zoals China of Argentinië, welke prijzen veel betaalbaarder zijn.

Italië: Constante prijsstijging voor knoflook
Het Italiaanse seizoen startte eind juni-begin juli. De kwaliteit van het product was qua opbrengst en kwaliteit naar tevredenheid van de telers. Ook de droging verliep zonder al te veel problemen. Er is dit jaar 10% meer knoflook in vergelijking met het voorgaande seizoen. Een knoflookteler uit Midden-Italië laat weten dat de afzet voor dit seizoen goed verloopt.

In termen van prijs was er over het algemeen een lichte stijging als gevolg van de sterke vraag tijdens de lockdown van maart-april. De meeste Italiaanse supermarktketens hebben het binnenlandse product in de schappen liggen. Buitenlandse ketens daarentegen, waarvan de meeste discountwinkels zijn, bieden Spaanse of Chinese goederen aan. Hierover is er een duidelijke splitsing in de prijs: de prijs van het Spaanse product is hoger en het Chinese product lager.

Volgens een handelaar in Campania vertoont de knoflookmarkt normaal gesproken een vrij constante trend. Maar op dit moment blijven de prijzen stijgen, vooral voor het Spaanse product, vanwege het verminderde aanbod; de prijsstijging is ongeveer 35% met een toegenomen vraag van ongeveer 10-15% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De laatste tijd neemt ook de vraag naar de Italiaanse nicheknoflook toe (zoals bijvoorbeeld die van Sulmona, Eufita of Nubia en vele andere typische Italianen). De vraag naar dergelijke speciale soorten knoflook neemt ook op Europese schaal toe. Over het algemeen kunnen we een aanhoudende prijs verwachten voor het einde van het jaar en begin 2021. Ook als we rekening houden met de start van het Argentijnse knoflookseizoen. Er is een sterke vraag naar dit product vanuit de VS, Canada, Taiwan en ook vanuit Europa.

Zuid-Afrika: Lokaal product heeft moeite met concurrentie van import
De binnenlandse productie van knoflook is gestart maar veel telers hebben moeite om te concurreren met het geïmporteerde product. Vooral nu een ongebruikelijke hoeveelheid aan knoflook is geïmpor-teerd dit jaar. Retailers in Zuid-Afrika geven ook de voorkeur aan het geïmporteerde product omdat ze daarmee verzekerd zijn van jaarrond voorraad. De gemiddelde marktprijs op het moment is 35,84 ZAR (€ 1,98) per kilo.

Verenigde Staten: Explosieve stijging in de vraag naar knoflook
De vraag naar knoflook bereikt op het moment extreme hoogtes in de VS. In vergelijking met vorig jaar gaat dat zelfs om percentages tot 70% meer vraag. Naast citrus is knoflook ook een van de producten die profiteert van de coronapandemie omdat het meer geconsumeerd wordt. Een trend van meer en uitgebreider thuis koken speelt daarin eveneens een rol.

De productie van knoflook in Californië steeg dit seizoen en kon een stijging van de vraag van 20-25% opvangen in de daaropvolgende 12 maanden. Veel handelaren en telers hadden aan het begin van de zomer verwacht dat deze stijging zelfs voor een overaanbod van knoflook kon zorgen en hadden een deel van de volumes al bedeeld aan de verwerkende industrie voor een langere houdbaarheid. Nu december nadert worden deze partijen echter weer het versschap ingeduwd. De volumes voor de industrie worden nu vooral beleverd door het buitenland met voorgepelde knoflook uit Spanje, Argentinië en Mexico. “Normaal beleveren we de industrie met eigen partijen maar dit jaar is alles anders,” aldus een handelaar uit Californië. De prijzen zijn met ongeveer 5-10% gestegen maar dat wordt door veel telers toegeschreven aan extra maatregelen rond het coronavirus dan aan de markt.

Door de toegenomen vraag wereldwijd verwachten de Amerikaanse handelaren dit jaar geen competitie met knoflook uit Spanje, Argentinië en China. Desondanks dat dit jaar de oogst in China ook 20-25% hoger uitvalt.

Canada: Consumptie verdubbeld
Wereldwijd is Canada een van de landen waar per hoofd van de bevolking veel meer knoflook wordt geconsumeerd dan in andere landen. Door het coronavirus is die vraag nog eens verdubbeld van een normaal jaar. De vraag vanuit de foodservice naar gepelde knoflook is wel met 80-90 procent ingezakt. Met de feestdagen in het vooruitzicht zal de vraag naar verse knoflook vanuit de detailhandel echter sterk blijven. Normaal stijgt de vraag naar knoflook in december met 30% maar veel handelaren verwachten daarin ook een verdubbeling door het coronavirus. De prijs is echter stabiel en zelfs iets minder dan vorig jaar maar tussen nu en eind juli verwacht de handel dat de prijs met 20% zal stijgen.

Peru: Minder knoflook maar een grotere vraag
Het seizoen begon op tijd in oktober, hoewel de totale opbrengst dit jaar voor het land met ongeveer 20% zal dalen. Dit komt omdat de import van de zaden voor de knoflook werd gehinderd door het coronavirus in China. Desondanks zijn de volumes die er zijn van goede kwaliteit en zien we een goede vraag. Peru produceert voornamelijk rode en paarse knoflook en de vraag naar deze variëteiten is er vooral in Canada, Mexico, Europa en Australië. Vanwege de lage volumes die dit jaar uit Spanje komen, ziet Peru een goede vraag in Europa. Over het algemeen is er ook een grote vraag naar knoflook vanwege de gezondheidsvoordelen bij de pandemie en omdat consumenten over de hele wereld meer thuis koken. Door de grote vraag en de kortere aanvoer zijn de prijzen ook hoog, rond het niveau van 2016 toen China een slechte oogst had.

Argentinië: Zwakke peso zorgt voor grotere vraag op wereldmarkt
Het Zuid-Amerikaanse land start met de oogst begin december en de prognoses voor het aankomende seizoen zijn veelbelovend. Anders dan in Peru had men minder probleem met de aanschaf van zaden. Het is de verwachting dat er dit jaar meer vraag is naar Argentijns knoflook vanwege de lage waarde van de Argentijnse peso. Dit zou voor meer vraag naar de knoflook van deze origine moeten zorgen.

China: Stabiele knoflookmarkt maar prijs voor export is gestegen
De Chinese knoflookoogst was in 2020 overvloedig en de productkwaliteit was beter dan in voorgaande jaren. De prijs daalde aanvankelijk vanwege het grote productievolume. Over het algemeen is de binnenlandse knoflookmarkt stabiel sinds de nieuwe oogst binnenkwam. De knoflookprijs heeft nog geen grote schommelingen laten zien. Er waren dit jaar dan ook minder handelaren die speculeerden op de markt met knoflook.

Het nieuwe plantseizoen is een maand geleden begonnen. Het totale areaal knoflookplantage is afgenomen, maar de voorspellingen voor het productievolume zijn afhankelijk van de weersomstandigheden in de komende twee maanden. Als de vorst het knoflookproductievolume vermindert, zal de prijs waarschijnlijk stijgen. Maar in de komende twee maanden zal de prijs waarschijnlijk stabiel blijven.

De totale export van Chinese knoflook is dit jaar toegenomen. Er is de afgelopen maanden wel een probleem geweest met de ongelijke verdeling van reefercontainers. Dit probleem is op de Aziatische markten behoorlijk ernstig geworden. Bovendien is de scheepvaart vertraagd, waardoor het tekort aan reefercontainers in havensteden als Shanghai, Ningbo, Qingdao en Lianyungang verder is toegenomen. Er is veel vraag naar de standaard 40ft gekoelde zeecontainer en er is niet genoeg aanbod.

Tussen juli en augustus van dit jaar concentreerde Europa zich op de import van grote hoeveelheden knoflook. Onder invloed van de openbare crisis werden restaurants gesloten, nam de marktvraag af en vertraagde de bezorgsnelheid. De in het magazijn opgeslagen witte knoflook is nog voldoende voor de marktvraag in de komende twee maanden. Naast het feit dat er niet veel quota meer over zijn op de Europese markt en de RMB stijgt, zijn knoflookexporteurs van mening dat de marktvraag de komende twee maanden relatief stabiel zou moeten zijn.

Sommige knoflookexporteurs betaalden vroeger de kosten, verzekeringen en vracht (CIF) voor de meeste van hun export-transacties in Zuidoost-Azië, maar veel grote bedrijven zijn nu niet bereid om verzendkosten in hun prijs op te nemen, dus schakelen ze over op Freight On Board (FOB). Momenteel ligt de FOB-prijs voor knoflook rond de 1200 USD/ton.

Australië: Eigen productie met 33% gestegen maar import blijft het belangrijkst
Australië is een zeer kleine producent van knoflook, met een import die de productie ruimschoots overtreft. In het jaar dat eindigde in juni 2019, werd volgens de laatste Hort Innovation-statistieken 2.812 ton in eigen land geproduceerd, een stijging van 33% ten opzichte van het voorgaande jaar. De waarde sprong ook naar 19,3 miljoen AUD (26% hoger dan in 2018). Er was 88 ton export, terwijl de import met 7% steeg tot 13.060 ton, waarvan het grootste deel uit China (9.810 ton). 5% van de binnenlandse productie gaat naar de verwerkte markt.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt zoete aardappelen