Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meeste partijen met plagen kwamen uit Brazilië in oktober

Onderscheppingen van plagen op citrus uit derde landen weer gestegen

Na kennis te hebben genomen van de laatste cijfers die betrekking hebben op de maand oktober, meldt de Valenciaanse telersvereniging La Unió de Llauradors dat de afkeuring in de Europese Unie van citrus uit derde landen met plaagorganismen voorlopig met 66% is toegenomen tegenover vorig jaar.

Vorig jaar werden er tot en met oktober 132 zendingen geweigerd, terwijl het cijfer dit jaar al oploopt tot 219. Na de opschorting in augustus van de import van citrus uit Argentinië tot april volgend jaar is het nu een ander Mercosur-land, namelijk Brazilië, dat de meeste onderscheppingen van plagen liet optekenen in de maand oktober.

In gans vorig jaar was er slechts één onderschepping van plaagorganismen op citrus uit Brazilië, terwijl er dit jaar al 13 geteld worden, waarvan 9 in oktober. Acht afwijzingen gebeurden omwille van de gevreesde schimmel Citrus Black Spot (Phyllosticta citricarpa), en één omwille van de Afrikaanse fruitmot. Ook bij citrus uit andere landen werden er plaagorganismen gedetecteerd in oktober: Zuid-Afrika en China met elk twee keer en Zimbabwe met één keer Citrus Black Spot, evenals Tunesië met twee keer de luis Parlatoria ziziphi.

"Bovenstaande gegevens onderstrepen het gevaar van een eventuele handelsovereenkomst EU-Mercosur voor de Europese citrusteelt. Maar ook de handelsovereenkomst met Zuid-Afrika, dat nu al vijf jaar in voege is, moet worden herzien. Dat wordt trouwens zo bepaald in de overeenkomst zelf en La Unió heeft daar onlangs nog op gewezen", zegt de organisatie.

La Unió stelt voor om de maatregelen die de EU heeft genomen om de Argentijnse citrusimport op te schorten, uit te breiden naar andere landen. De vereniging vraagt de Europese Commissie fytosanitaire audits uit te voeren in al die landen waarvan de citrusexport niet plaagvrij is en de import op te schorten als niet kan worden voldaan aan de garanties voor een minimaal risico.

De organisatie dringt nogmaals aan op de invoering van één inspectiecriterium in het land van herkomst dat moet gelden voor alle derde landen. Het stelt ook voor de import te laten gebeuren via maximaal drie EU-havens zodat de aanwezigheid van voldoende inspecteurs gespecialiseerd in citrusplagen en -ziekten gegarandeerd kan worden. Er moet volgens de vereniging ook een representatief percentage monsters worden geanalyseerd, een verplichting komen op koeltransport van citrus en een verbod op de import van citrus dat wordt geteeld en/of verwerkt met actieve stoffen waarvan het gebruik niet is toegestaan in de EU.

Voor meer informatie: www.launio.org

Publicatiedatum: