Het winterseizoen is begonnen en daarmee neemt ook het aanbod aan Europees citrus snel toe. Naast de 'gebruikelijke' sinaasappelen, clementines en citroenen wint onbehandeld citrus in de afgelopen jaren geleidelijk aan betekenis. Ook bij Fruchtimport Albert Schmidt GmbH biedt men sinds enkele jaren onbehandeld citrus van het Spaanse merk Numen Nature aan. En ondanks corona wordt deze producttak ook in dit uitzonderlijke jaar goed ontvangen door de klanten, aldus Tim Wehmeyer, mededirecteur van het bedrijf uit Bielefeld. 

Ongeveer drie weken geleden arriveerden de eerste onbehandelde clementines uit Spanje in Bielefeld. "We hebben tot nu toe Oronules in het assortiment gehad. In de loop van deze week zullen daar ook de eerste Clemenules bijkomen. Op de eerste sinaasappelen van het merk Numen Nature moeten we daarentegen nog wat langer wachten", zegt Tim. Over het algemeen is het Europese citrusseizoen goed van start gegaan, bevestigt men. Men ziet goede kwaliteiten evenals een goede vraag. "Er zijn alleen iets minder dikke clementines dan gehoopt", luidt het.


Onbehandeld citrus van het Spaanse merk Numen Nature wordt steeds populairder. Wehmeyer: "De goede prijs-kwaliteitsverhouding evenals de mooie presentatie worden door de klant zeer gewaardeerd. Hierdoor zien we een jaarlijkse groei van de vraag."

De aankomst van de eerste Clemenules vormt traditioneel de start van het hoogseizoen bij citrus, weet Tim. "Spaanse Clemenules worden over het algemeen tussen eind november tot aan de jaarwisseling het meeste verhandelt. Daarna neemt de kwaliteit niet zelden een beetje af, waardoor vanaf januari vaak wordt overgestapt op andere herkomsten, bijvoorbeeld Orri-clementines uit Israël. In tegenstelling tot de gebruikelijke Clemenules kan men onbehandelde bladclementines vaak tot in februari aanbieden zonder dat ze aan kwaliteit inboeten." 

Het kerstseizoen van dit jaar
Ook bij de groothandelaar in Bielefeld heeft de huidige lockdown light haar sporen achtergelaten. Tim: "We hebben aan de ene kant het voordeel dat we een compleet assortiment van tot wel 400 verse producten en aanvullende MoPro- en convenience-producten aanbieden. Aan de andere kant zijn we ook klanttechnisch gezien breed opgesteld. Natuurlijk hebben ook wij de horecasluiting in onze omzet gevoeld, maar we bedienen echter ook zelfstandige supermarkten, weekmarkthandelaren, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en schoolkantines."


Tim Wehmeyer (l) runt het groothandelsbedrijf samen met zijn broer Michael sinds zes jaar in de vierde generatie.

Desalniettemin is een versoepeling van de huidige maatregelen vanaf het einde van de maand gewenst. "We hopen op een heropening van de horeca, maar de kerstafzet is ook van andere factoren, zoals het weer, de productbeschikbaarheid en de prijssituatie afhankelijk. Wat het moment betreft, valt kerst dit jaar heel goed voor de handel. Kerstavond valt op donderdag, waardoor we goed van tevoren kunnen plannen en de klanten vroegtijdig hun producten kunnen bestellen."

"Ik hoop zowel voor de gezondheid van de mensen alsook voor alle economisch getroffen branches dat de pandemie snel ten einde komt", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
Albert Schmidt Fruchtimporte GmbH
Tim Wehmeyer
Oldentruper Strasse 135c
33605 Bielefeld
T 0521 - 2 80 60
F 0521 - 28 77 80
verkauf@fruchtimport-schmidt.de  
www.fruchtimport-schmidt.de