Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jorge García, García Ballester: "Sommige Chinese klanten tonen al interesse in onze sinaasappelen"

Vraag naar clementines begint aan te trekken maar prijzen voor kleine maten zijn laag

Het citrusseizoen is al volop bezig in Spanje en er worden toch iets meer clementines geoogst dan vorig seizoen toen het volume vroege clementines historisch laag was, vooral dat van Clemenules.

“Dit jaar zijn er zeker meer clementines. Misschien valt het niet zozeer op in het totale gewicht, maar er zijn wel meer stuks”, legt Jorge García Monfort uit, commercieel directeur van het in Castellón gevestigde García Ballester. "Door het grotere aantal eenheden in de bomen en de weersomstandigheden van dit jaar, is de maatvoering eerder klein. Het is dus wel mogelijk dat er uiteindelijk minder kilo’s geplukt zullen worden dan aanvankelijk werd verwacht", zegt hij. "Hoe dan ook, we hebben meer fruit dan vorig seizoen."

De eerste coronagolf viel samen met het seizoenseinde 2019/2020 en nu is het de tweede golf die hand in hand gaat met het begin van de nieuwe mandarijn- en clementineoogst. Ook aan de vraagzijde heeft dat zijn impact. “Corona zorgt eerst en vooral voor onzekerheid. Aanvankelijk was er weinig vraag en nu lijkt het erop dat die zich weer aan het herstellen is, maar de prijzen zijn erg laag in Europa, vooral voor de kleine maten, waarvan het aanbod groter is dan de vraag”.

De García Ballester groep, een speler met meer dan een eeuw geschiedenis in de Spaanse citrussector, is gespecialiseerd in de teelt en afzet van citrus. Momenteel brengt het het ras Clemenules op de markt, want bijna alle clementinerassen zijn iets vroeger rijp dit jaar. García Ballester exporteert het citrus naar heel Europa, Canada en het Midden-Oosten.

"We zullen ons wel aanpassen aan de Brexit, ook de Russische boycot kreeg ons niet klein"
Vanaf 1 januari 2021 moet de Spaanse groenten- en fruitexport naar het Verenigd Koninkrijk misschien opboksen tegen importheffingen als gevolg van de Brexit. Ook op citrus, waarvoor de Britse markt een heel belangrijke exportbestemming is, dreigen er importheffingen geheven te worden.

“We zijn een bedrijf met meer dan 100 jaar geschiedenis. Die geschiedenis heeft ons geleerd dat alles constant aan verandering onderhevig is. Daarom is onze klantenportefeuille sterk gediversifieerd en hebben we geen klanten waarvan we volledig afhankelijk zijn om een goed seizoen te draaien”, benadrukt Jorge. “Het lijkt erop dat het vanaf nu veel moeilijker gaat worden om te exporteren naar het VK. Als de nieuwe regels het toelaten, zullen we blijven proberen te groeien op die markt, maar als dat niet het geval is of we in een te sterk nadelige positie terechtkomen ten opzichte van onze concurrenten, dan zullen we ons wel aanpassen”, zegt hij. "Nog niet zo lang geleden ging opeens Rusland op slot voor onze producten en vielen we van het ene op het andere jaar van 12 miljoen kilo export naar 0 kilo."

"Sommige Chinese klanten tonen al interesse in onze sinaasappelen"
De Navelina-sinaasappelen komen al op de markt, maar net als bij de clementines, kunnen de volumeprognoses lager uitvallen dan eerst gedacht vanwege een kleinere maatvoering. Het ziet er naar uit dat dit gegeven ook de marktprijzen zal beïnvloeden.

“De markt voor sinaasappelen lijkt sterk op die van clementines. De verkoop in de toonaangevende supermarkten verloopt vlot, maar de retail is op zoek naar zeer lage aankoopprijzen”, legt Jorge uit. “Zowel bij de clementines als bij de sinaasappelen zijn er veel kleine maten die tegen lage prijzen zullen worden afgezet aangezien de concurrentie behoorlijk groot is. Voor de grotere maten krijgen we dan het omgekeerde beeld: het aanbod is kleiner dan de vraag en daar zullen we de prijzen wel goed kunnen verdedigen”.

Volgens Jorge zou de sinaasappelexport naar China dit jaar de klap van vorig jaar te boven kunnen komen. Toen werden er heel weinig zendingen uitgevoerd als gevolg van wereldwijde logistieke problemen en de afname van het Spaanse aanbod. "Sommige Chinese klanten tonen al interesse in het nieuwe seizoen, dat begin februari zou moeten beginnen", zegt de commercieel directeur van het bedrijf.

 

Voor meer informatie:
Jorge García Monfort
Garcia Ballester
C/Partida Vintems s/n
12530 Brurriana (Castellón) - Spanje
Tel: +34 964 571 025
jgarciamonfort@garciaballester.es
www.garciaballester.es

Publicatiedatum: