Vicente Tejedo, IVIA (Spanje):

"Het nieuwe late mandarijnenras Murina kan zeker de concurrentie aangaan met de clubrassen"

Rasseninnovatie heeft de afgelopen jaren veel aan belang gewonnen in het segment van de mandarijnen. Vooral clubrassen treden steeds meer op de voorgrond in de Spaanse citrussector, niet alleen vanwege de uitstekende uiterlijke eigenschappen van het fruit, maar ook de hoge winstmarges zijn heel aantrekkelijk voor de telers.

Eén van de organisaties die ook vooruitgang heeft geboekt bij de ontwikkeling van mandarijnrassen die de telers nieuwe mogelijkheden moeten bieden, is het Valenciaans Instituut voor Landbouwonderzoek (IVIA). In samenwerking met de Vereniging van Citrusvermeerderings-bedrijven AVASA heeft het de Murina-mandarijn ontwikkeld.

"Murina is een Murcott-mutatie die wordt verkregen door de bestraling van de knoppen", legt Vicente Tejedo, hoofd van de afdeling Citrus van IVIA, uit. “Er is veel interesse voor omdat het een laat ras is dat perfect kan concurreren met de clubrassen. Murina wordt geoogst vanaf midden of eind februari tot en met april, dat wil zeggen in dezelfde periode als andere mandarijnen zoals Leanri of Nadorcott”, zegt hij.

Deze nieuwe variëteit, die voor 80% van IVIA en voor 20% van AVASA is, is een vrij ras, legt Vicente uit. Het is niet onderworpen aan hoge royalty's zoals de clubrassen, hoewel de prijs voor de zaailingen ongeveer twee euro meer is dan het plantmateriaal van andere vrije rassen. Het prijsverschil komt deels ten goede aan de kwekerijen en is deels bestemd voor nieuwe onderzoeksprojecten van beide instellingen.

Een alternatief voor Clemenules
De Murina-mandarijn is een uitgelezen alternatief voor de citrustelers in de Valenciaanse Gemeenschap, waar voornamelijk Clemenules worden geteeld. "Momenteel is meer dan 60% van alle mandarijnen in Valencia van het ras Clemenules, aangezien er geen andere variëteit bestaat met zo’n goede uiterlijke kenmerken", zegt Vicente Tejedo. “Voor de hele sector, en dan heb ik het zowel over telersverenigingen als over onafhankelijke exporteurs, zou het interessant zijn om het aanbod te diversifiëren en niet alle eieren in één mandje te leggen. Bovendien hebben de Clemenules een zeer kort afzetvenster dat midden/eind oktober begint. Zo komt het voor dat er in een jaar waarin de oogst overvloedig is, zoals twee seizoenen geleden, de prijzen ineenstorten”, herinnert hij zich.

Maatvoering Murina over de laatste vier jaargangen

“Ook andere factoren, zoals de gebruikte wortelstokken, met name de Carrizo, of de temperatuurstijging als gevolg van de klimaatverandering, dragen er toe bij dat de hele productie in een tijdspanne van maximaal twee maanden op de markt komt, met alle prijsdruk van dien”, voegt hij eraan toe. "Het ras Murina kan dit probleem helpen oplossen."

Een ander belangrijk kenmerk van het ras dat door IVIA en AVASA is ontwikkeld, is dat het compatibel is met de bijenkweek gezien de lage levensvatbaarheid van de pollen en de weinig talrijke zaadjes. Dit in tegenstelling tot de hybride clubrassen, die soms zelfs het gebruik van bijennetten nodig hebben om bestuiving te voorkomen, zo vertelt Vicente.

"De smaak, geur, vorm en textuur van de Murina zijn uitstekend", benadrukt hij. "Murcott is een ras van uitzonderlijke kwaliteit en smaak, maar het bevat veel pitjes en daarom ligt het minder goed in de markt. Maar net om die uitzonderlijke kwaliteiten werken we allemaal aan hybriden van deze mandarijn. In feite is Nadorcott een Murcott-hybride, net als Leanri. Spring Sunshine is dan weer een bestraalde selectie van Murcott."

Nieuwste rassen ontwikkeld door IVIA
Naast de Murina-mandarijn heeft het Valenciaanse Instituut voor Landbouwonderzoek nog twee andere succesvolle mandarijnrassen op de markt: Safor, een triploïde hybride verkregen door gecontroleerde bestuiving tussen de Fortune- en de Kara-mandarijn, en Neufina, een Clemenules-mutatie verkregen door bestraling van de knoppen.

"Beide zijn zeer interessante rassen", benadrukt Vicente. “De pluk van de Neufina vindt plaats van januari tot half februari en is dus compatibel met de Murina, die van eind februari tot en met april wordt geoogst. Deze twee rassen kunnen een grote bijdrage leveren om het aanbod van de teler te diversifiëren, en dat tegen een betaalbare prijs die perfect kan concurreren met die van de clubrassen”, legt hij uit.

Grote belangstelling van telers
Het ras Murina wordt reeds verkocht door de vermeerderingsbedrijven aangesloten bij AVASA. "De Murina-mandarijn werd vorig jaar al op de markt gebracht, maar het areaal is vooralsnog heel beperkt, namelijk tussen de 60 en 80 hectare. Het ras vind je op dit moment zelfs nog niet terug in de statistische gegevens van het ministerie van de Valenciaanse Gemeenschap”, legt hij uit. “Maar daar zal wel gauw verandering in komen, want de boomkwekers zien al veel belangstelling voor deze mandarijn. Op middellange termijn wordt de Murina ongetwijfeld een ras met een zeker aandeel op de markt”, voorspelt Tejedo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.