Het Texaanse citrusseizoen is sinds september aan de gang, na een tijdige start is er al volop citrus geoogst, in alle categorieën loopt de opbrengst voor op die van vorig jaar. Dale Murden van Texas Citrus Mutual: "Grapefruit ligt 108.000 kartons voor op vorig seizoen, terwijl sinaasappelen bijna 65.000 kartons voor liggen op vorig seizoen."

Schade van orkaan Hanna is minder dan verwacht
Op 25 juli trof orkaan Hanna Texas als een sterke categorie 1 storm en veroorzaakte enige schade aan de citrusboomgaarden in de hele staat. Gelukkig bleek de aanvankelijk voorspelde schade veel minder ernstig te zijn. "De orkaan heeft hier 27 tot 50 centimeter regen gestort op verschillende industriële locaties. De aanvankelijke schaderapporten wezen op een verlies van 30%, maar wij schatten nu een verlies in van 10 tot 15%," zegt Murden. "We hebben sinds 18 september geen noemenswaardige regenval meer gehad en de kwaliteit van het fruit van dit seizoen is goed. De koelere temperaturen hebben ook geholpen om het brixgehalte van het fruit te verhogen, waardoor de oogst goed gestart is."

Sterke markt
De markt en de vraag naar Texaans citrus is dit seizoen hoog. "De markt en de vraag zijn uitstekend geweest en de prijzen zijn sterk," zegt Murden. Met de pandemie zijn consumenten op zoek naar voeding om hun immuunsysteem en algemene gezondheid te stimuleren, wat citrus een gewild product maakt. "Slechts de helft van een middelgrote Texaanse grapefruit bevat 100% van de dagelijkse aanbevolen waarde voor vitamine C. Ik denk dat de pandemie de waarde van vers fruit in het juiste licht heeft gezet."

De pandemie heeft weliswaar de waarde van vers fruit onderstreept, maar heeft ook extra veiligheidsmaatregelen voor de medewerkers in de boomgaarden noodzakelijk gemaakt. "De gezondheid en veiligheid van iedereen is een topprioriteit voor onze sector. Alle maatregelen en richtlijnen worden genomen en opgevolgd om een zo veilig mogelijke werkomgeving te garanderen. In alle fasen van de werkzaamheden wordt afstand gehouden, evenals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en het gebruik van ontsmettingsmiddelen en wasplaatsen," legt Murden uit.

Texas Rio Red
Texas Citrus Mutual teelt momenteel voornamelijk grapefruit en sinaasappelen, evenals een kleine hoeveelheid ander citrus. "Ongeveer 63% van ons huidige areaal is beplant met Texas Rio Red Grapefruit en 36% is beplant met verschillende rassen sinaasappelen. De resterende één procent is beplant met limes, citroen en mandarijnen," zegt Murden.

Texas Citrus Mutual verzendt hun citrus naar alle delen van de VS en exporteert ook naar Canada en Europa. "Illinois, Californië, Michigan, Missouri en Canada behoren regelmatig tot onze top 10 markten, om er maar een paar te noemen. En elk jaar wordt ongeveer 3 tot 4% van de grapefruitoogst geëxporteerd naar Europa en andere bestemmingen, hoewel het nieuwe EU-tarief, dat ook van toepassing is op grapefruit, de export dit seizoen aanzienlijk zou kunnen verminderen," besluit Murden.

Voor meer informatie:
Dale Murden
Texas Citrus Mutual
+1 956 584 1772
dale@valleyag.org
www.texascitrusindustry.com